• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

Kutyatartás, a kutya nevelése, a jó életmód program

Kutyatartás, a kutya nevelése, a jó életmód program

Kutyatartás, a kutya nevelése, a jó életmód program 650 366 Kutyaegészség

A ma kutyái jellemzően olyan életformában élnek mellettünk, amiben nem használják fel keletkezett energiákat, így azok felgyülemlenek. A helytelen kutyatartás miatt a városi kutyák élete kicsit olyan, mint egy luxus börtön.

Az egészséges életmód kifejezést egyre gyakrabban hallhatjuk emberi vonatkozásban, ezért tudjuk, hogy nagyjából mi tartozik ide: az egészséges táplálkozás, a mozgás, a nyugodt pihenés, stb. Ezek többnyire testünk egészségét szolgálják. Ehhez jönnek még olyan tevékenységek, igények, amelyek mentális egészségünk miatt fontosak.

Ilyenek az emberi kapcsolataink, találkozásunk új ingerekkel, a tanulás, a kultúra, a szórakozás és hasonlók. A kutyáknál sincs ez másképp!

A helytelen kutyatartás, az okozott fizikai és mentális betegségek

Felelős kutyartás

Felelős kutyartás

All living things produce energy that is necessary for life support and everyday life. But dogs live in a way of life next to us in which they do not use these energies, so they accumulate.

They don't have to hunt for food, they don't have to defend their territory most of the time, and in many cases their reproduction doesn't depend on their ability to defeat their rivals.

In the past, volt funkciója az egyes fajtáknak, és nagyon is megdolgoztak a napi betevőért! Ma azonban a városi kutyák élete kicsit olyan, mint egy luxus börtön.

Teljes kiszolgálást kapnak, és olyan programokban vesznek részt (ha egyáltalán), amik sokszor nem fedezik a valós igényeket.

Márpedig ha a nem megfelelő kutyatartás miatt a felgyűlt energiákat nem tudják levezetni, ha nincs semmi dolguk és kényszerpihenőre vannak fogva, az nem csak viselkedésproblémákhoz, de egészségügyi gondokhoz is vezet. 

Nem véletlen, hogy manapság olyan kutyabetegségekkel találkozunk, amik korábban elképzelhetetlenek voltak. Olyan testi betegségek, mint az allergia, a daganatos megbetegedések, vagy olyan mentális betegségek, mint a szeparációs stressz vagy a túlzott érzékenység szinte általánossá váltak az ezredfordulón. Ezek korábban elképzelhetetlenek voltak.

A kutyatartás felelőssége nem merül ki abban – bár sokan elegendőnek gondolják -, hogy a létfenntartást és a szeretetet biztosítjuk.

A kutya lefárasztása

Consciously (mentally) exhausting your dog is just as important as, for example, eating the right food, and even more!

A másik fontos tudnivaló, hogy a kutya fizikai kifárasztás önmagában kevés! Vajon hányan ismernek magukra, mikor egy háromórás séta után hazaérve is, a kutya kb. húsz percig kontrollálható, utána ugyanolyan agilis, izgága, sőt néha kezelhetetlenebb, mint a nagy séta előtt.

Egy kutyát nem elég rátenni a futópadra és hagyni, hogy elfáradjon.

Teret kell adnunk ösztöneik kielégítéséhez és genetikusan örökölt képességeik kihasználásához. Ez kutyád származásától és habitusától függően változó igényeket jelenthet.

Szintén fontos, hogy kutyád agyát is megmozgasd. Ha olyan szellemi kihívások elé állítod, amiket még épp meg tud oldani, az sikerélményt okoz. Mindezeken túl fontos szempont, hogy ezekben a programokban a kutyád veled együtt vegyen részt, és te legyél az, aki az események folyását, a közös akció kezdetét és végét meghatározod.

Coordinated, group work, "collective action", led by the dominant individual - in this case the master - is one of the most important parts of a dog's life.

Ahhoz, hogy kutyánk egészséges és kiegyensúlyozott lehessen, szüksége van energiáinak leadására, azaz fizikailag, szellemileg és ösztöneit tekintve is le kell fárasztanunk. Ennek hiánya viselkedésbeli és különböző egészségügyi problémákhoz vezethet és sok esetben vezet is. Legjellemzőbb egészségügyi problémák, a különböző, immunrendszerrel kapcsolatos megbetegedések. (allergia, daganatos megbetegedések, stb.)

Fontos, ha ilyen betegségre utaló tüneteket fedezünk fel kedvencünkön:

 • Konzultáljunk állatorvosunkkal a pontos diagnózis felállítása érdekében.
 • Erősítsük meg kedvencünk immunrendszerét (K9 Immunity™K9 Immunity Plus™K9 FullFlex™ ) a komolyabb betegségek kialakulásának elkerülése érdekében.
 • Valamint azonnal változtassunk a kutyánk és köztünk lévő kapcsolaton, a kutyánk étrendjén és életmódján!

A helyes kutyatartás, a közös akciók

A “közös akciókat” is magában foglaló kutyatartás, a megfelelően kialakított életmódprogram nem csak kutya testi és mentális egészségére vannak jó hatással, de elengedhetetlen elemei a kutya-gazda viszony rendezésének is!

Felelős kutyartás

Vannak olyan programok, amik az összes szempontnak egyszerre megfelelnek, és vannak, melyek csak bizonyos részeket elégítenek ki. Fontos a változatosság és a fajtatársakkal való találkozás is, és semmiképp sem elhanyagolható a kutya ősi lakóhelyének, az erdőnek, a természetnek a rendszeres látogatása.

Egy jól összeállított életmódprogram fő szempontjai:
  Számtalan olyan program létezik, ami megfelel ezeknek a kritériumoknak. A teljesség igénye nélkül mutatunk be párat:
 • fizikai lefárasztás
 • szellemi lefárasztás
 • ösztönenergiák levezetése
 • a közös program a gazdával, a gazda irányításával
 • a természetes közeg látogatása
 • fajtatársakkal való találkozás

Kutyatartás: Jó, de hogy kezdjem el

Például egy labdával. Egy labda tökéletesen alkalmas arra, hogy azokat az alapokat lefektesd, amiken keresztül kutyád szunnyadó képességei felszínre tudnak törni; ezek ahhoz szükségesek, hogy később, ő és magad számára is, szórakoztatóbb programokban is részt vehessetek – valljuk be a labdás játék előbb-utóbb unalmassá válhat.

Időnként ne csak eldobd a labdát, hanem versenyezzetek érte, lopd el, kergesd kutyádat, dugd el (vagy fogd be a kutya szemét) és hagyd, hogy megkeresse, kérj tőle feladatokat, mielőtt megkapja kedvenc játékát, stb. – ezt már a Te fantáziádra bízzuk. Az is feladatod, hogy eközben figyeld a kutyád; mi az, ami a leginkább érdekli, mitől kerül igazán izgalomba, és mi az, ami hidegen hagyja.

Egy másik jó módszer az életmódprogramok elkezdésére a klikkeres tanítás – ez nagyszerű módja a kutya szellemi megdolgoztatásának és mindkettőtök számára nagyon élvezetes tevékenység. A klikkerről és az alapokról a legtöbbet Vámosi-Nagy Nóra Klikk! c. könyvéből tudhatsz meg.

Manapság egyre több interaktív játék kapható a boltokban, de te magad is adhatsz feladványokat – jöjjön rá ő maga, hogy kell megkerülni a fát, ha a pórázzal felakadt rá, vagy hogyan tud átjönni valami alatt-fölött, ami az útjában van – erre Nóra könyve számtalan gyors és szórakoztató lehetőséget megmutat.

A tanítás “megtanulását” elkezdheted kutyaiskolában is. A számtalan kutyaiskola közül mi anno Tükör iskolát választottunk és azóta is a Tükör Módszer hívei vagyunk.

A fent leírtakból jól látszik, az életmód programok tárháza szinte végtelen. Két közös pont azonban összeköti mindet: jó életmód program nélkül nincs boldog kutya és a jó életmódprogramot kutya és gazda egyaránt élvezi, mint ahogy az utána jól megérdemelt pihenőt is. 


K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

The K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K9 Immunity™) kívül nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.

Alkalmazási területek

K9 FullFlex

K9 FullFlex

 • A nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
 • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
 • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
 • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késlelteté-sére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
 • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
 • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

A K9 FullFlex™ főbb összetevői (4000 mg-os rágótabletta)

250 mg
Segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja azokat, „kenést” biztosít számukra.
 
Kalcium karbonát
200 mg
A csontok és ízületek egészségéhez elengedhetetlenül szükséges kalcium pótlására használt vegyület. E mellet enyhíti a gyulladást.
 
200 mg
A kondroitin-szulfát kiváló vízmegkötő képessége miatt a porcszövet egyik fő alkotóeleme. Vízmegkötő képessége biztosítja a porcok mechanikus-elasztikus tulajdonságait.
 
(Beta 1,3-1,6 glükán tartalommal)
185 mg
Egy olyan medicinal mushrooms. koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.
 
185 mg
Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, külső pótlása javasolt.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) ESM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.
 
Kurkuma
90 mg
A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt összetevője az ízületerősítő termékeknek, de antioxidáns tartalma és immunerősítő hatása sem elhanyagolható.
 
Boswellia serrata kivonat
70 mg
Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!
 
Szarvasmarhából származó (tej) immun-protein koncentrátum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
Segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és az izmok merevségét.
 

Valamint

Kalcium propionát, lenmag, glicerin, lecitin, nyílgyökér, rozmaring kivonat, növényi olajok, ízanyag.

Tojást és tejet tartalmaz!