• K9 Kutyaegészség - Immunerősítő, porcerősítő termékek kutyáknak.

A flyball

A flyball 1024 683 Kutyaegészség

"<yoastmark

A flyball akkor indult útjára, mikor Herbert Wagner 1970-ben a Johnny Carson Show keretében bemutatta teniszlabda kilóvő szerkezetét és a labdát visszahozó kutyáját. Nem sokkal ezután a kutyakiképzők és a kutyás klubok is elkezdték használni a gépet.

Az egyre népszerűbbé váló flyball-t először Toronto-Detroit környékén kezdték sportként űzni, mely persze egyben jó móka is volt a kutyák számára. Hamarosan megalakult a North American Flyball Association (NAFA), amelynek világszintű fennhatósága van a világ összes flyball klubja felett. Néhány helyi versenyt követően 1983-ban meg is tartották az első nagy Flyball versenyt.

Hogyan játsszák a flyball-t

Két – négy-négy kutyából álló – csapat versenyez két egymással párhuzamos, 15-16 méter (51 láb) hosszú pályán. A kutyáknak, egymást váltva kell leküzdeniük a 4 ugró akadályt, majd meg kell szerezniük a labdát a flyball gépből. A labdát ezek után vissza kell vinni a kiindulópontra, az előzőleg teljesített négy akadályon át. A következő kutya abban a pillanatban indulhat, amint az előző átlépte a start-/célvonalat. A kutyáknak hiba nélkül és a lehető leggyorsabban kell a feladatot teljesíteniük.

 

A versenyek általában páros futamokban vagy körmérkőzésben zajlanak. A páros futamok díjazása általában az első 3 vagy 5 legjobb csapat kiválasztásával történik. Körmérkőzés esetén a legjobb 5 csapat egymással való megmérettetésből kikerülő 3 legjobb csapatot díjazzák.

Az ugró akadályok magasságát a 4 tagú csapat legkisebb kutyájának marmagasságához igazítják. Az ugrók magassága tehát a legkisebb kutya marjánál 10 cm-rel (4 inch) alacsonyabb. Az akadály minimum magassága 20 cm (8 inch) maximum magassága 40 cm (16 inch).

Hogyan tanítsuk a flyball-t

Az alapok elsajátításához nem szükséges flyball gép, akár otthon is meg lehet tanítani a kutyának azokat a mozgásformákat, amik a sport szabályszerű gyakorlásához vagy akár versenyzéshez szükségesek.

  • Először is el kell jutni az engedelmesség egy bizonyos szintjére – a kutyának legyen biztos behívása.
  • Következő lépés az apportírozás megtanítása, a készség fejlesztése. Ha még nem tud apportírozni a kutyus, akkor legjobb hely a tanításra a folyosó vagy az előszoba. Ezzel egyrészt kizárjuk a zavaró tényezőket, a kutya nem tud elkószálni, nem zavarják meg a különböző illatok, ezáltal csakis ránk és a labdára fog koncentrálni. Másrészről a folyosón való tanítás a majdani versenypálya vonalát mintázza, a kutya nem tud kitérni oldalirányba és megszokja, hogy nyílegyenesen fusson a géphez majd onnan vissza a gazdához.

Gurítsuk el a labdát és mikor a kutya rávetette magát hívjuk egyből magunkhoz. Amint visszatér jutalmazzuk meg valamivel, amit nagyon szeret (párizsi, huzakodás ronggyal stb.). Fontos, hogy először csak keveset gyakoroljunk, ne dobjuk túl messzire a labdát és tartsunk kis szüneteket az eldobások között! Egy-két sikeres visszahozás után játsszunk valami mást a kutyával, botozzunk, rongyozzunk, vagy hagyjuk szaglászni. Tegyük változatossá és élvezetessé ezt a játékot, hogy a kutya megszeresse!

Használjunk vezényszavakat

Célszerű kezdetektől fogva olyan vezényszavakat használni, amiket majd “élesben” is fogunk. Például “futás!”, “hozd!”. A labda megszerzése után egyből hívjuk a kutyát, a leggyorsabb általában, ha a nevét mondjuk. Ha a kutyánk már ügyesen hozza vissza a labdát, kezdjünk el használni egy olyan vezényszót is, ami jelzi a kutyának, hogy hamarosan elindulhat a labdáért, például “Figyel!”. Fogjuk meg gyengéden magunk előtt, gurítsuk el a labdát, készítsük fel, hogy hamarosan nekiiramodhat (“Figyel!”) és amikor a labda már majdnem megállt engedjük el a kutyát a “Hozd!” vezényszóval.

Fontos, hogy ugyanolyan sebességgel szaladjon vissza hozzánk, mint ahogy odafelé tette. Ezt úgy érhetjük el, hogy tovább lelkesítjük, a labda megszerzését követően folyamatosan hívjuk és elfelé futunk tőle, akár még hátat is fordíthatunk. Amikor a kutya utolér bennünket, feltétlenül jutalmazzuk meg egy másik labdával, jutalomfalattal vagy a kedvenc játékával. Mindig labdázzunk egy kicsit úgy is, hogy nem tartjuk vissza a kutyát, ügyeljünk arra, hogy ne unja meg amit csinál.

Ha már mindez jól megy, szépen fokozatosan elkezdhetjük hozzászoktatni ahhoz, hogy labdával a szájában akadályt ugorjon. A folyosó/előszoba közepére helyezzünk el egy nagyon alacsony ugró akadályt, így szinte észrevétlenül tanulja meg, hogy akadályokon keresztül fusson el a flyball gépig, majd onnan vissza. Játsszunk különböző méretű és anyagú labdákkal, hogy a kutyus megtanulja, hogy minden fajta labdával ugyanazt a feladatot kell végrehajtani.

Flyball gépek

A flyball gép egy kilövő szerkezetből áll, ami egy pedál megnyomására megfelelő ívben, magasságban és sebességben lövi ki a labdát, hogy a kutya könnyedén elkaphassa azt a levegőben. A gép régebbi típusai katapult elven működtek. A kutya rálépett a pedálra, ennek hatására kioldódott a katapult és a kutya – jobb esetben – megvárta, hogy megfelelő távolságból elkaphassa a labdát.

Ezek folyamatosan átalakultak, baleset-veszélyességük miatt már nem is nagyon használják őket. Elvétve még találkozhatunk vele, viszont versenyeken már csak az új (amerikai) típusút lehet használni.

A gépek változásával egy időben az edzésmódok is drámaian megváltoztak. Mindez az elmúlt évtized folyamán ment végbe. A gépek szélesebbek és nagyobbak lettek, a kilövő berendezés, pedig a gép belsejében lett elhelyezve, ami kevésbé jelent veszélyt a kutyákra. A gépek kialakítása elősegíti, hogy a kutya lendülete ne törjön meg azzal, hogy megáll és megnyom egy pedált az egyik mancsával. A gép teljes első része maga a pedál, amin a kutya egy ún. úszó-forduló technikával képes lendületvesztés nélkül a labda megszerzésével egy időben megfordulni. Ez a technika nem csak a sebességvesztést csökkenti minimálisra, hanem védi is a kutya ízületeit – elsősorban a vállakat – a sérülésektől.

Ezek a flyball alapjai, amelyek elsajátításához nem kell semmi más, csak egy labda és sok-sok türelem. Ha kutyusunk megszereti a labdázást és megtanul úgy apportozni, ahogy majd a flyball pályán kell, akkor a gép használatának megtanítása gyerekjáték lesz.

(Forrás:www.haziallat.hu)

K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K9 Immunity™) kívül nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.

Alkalmazási területek

K9 FullFlex

K9 FullFlex

  • A nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
  • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
  • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
  • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késlelteté-sére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
  • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
  • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

 

A K9 FullFlex™ főbb összetevői (4000 mg-os rágótabletta)

250 mg
Segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja azokat, „kenést” biztosít számukra.
 
Kalcium karbonát
200 mg
A csontok és ízületek egészségéhez elengedhetetlenül szükséges kalcium pótlására használt vegyület. E mellet enyhíti a gyulladást.
 
200 mg
A kondroitin-szulfát kiváló vízmegkötő képessége miatt a porcszövet egyik fő alkotóeleme. Vízmegkötő képessége biztosítja a porcok mechanikus-elasztikus tulajdonságait.
 
(Beta 1,3-1,6 glükán tartalommal)
185 mg
Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.
 
185 mg
Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, külső pótlása javasolt.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) ESM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.
 
Kurkuma
90 mg
A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt összetevője az ízületerősítő termékeknek, de antioxidáns tartalma és immunerősítő hatása sem elhanyagolható.
 
Boswellia serrata kivonat
70 mg
Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!
 
Szarvasmarhából származó (tej) immun-protein koncentrátum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
Segíti az ízületi gyulladás csökkenését és az izmok merevségét.
 

Valamint

Kalcium propionát, lenmag, glicerin, lecitin, nyílgyökér, rozmaring kivonat, növényi olajok, ízanyag.

Tojást és tejet tartalmaz!

Hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb hasznos cikkeinkről, új termékeinkről?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időnként egy-egy emailben összefoglalva elküldhessük az újdonságokat!

Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ a honlap egyes funkcióihoz, biztonsághoz és a felhasználói élmény biztosításához, melyeket a gépén tárol és sajnos szükségesek az oldal használatához. Az oldal használatával Ön hozzájárul ezen cookie-k kezeléséhez.
Tájékoztató