• K9 Kutyaegészség - Immunerősítő, porcerősítő termékek kutyáknak.

Az agility

Az agility

Az agility 650 366 Kutyaegészség

Az Agility kialakulása

Az agility. Az 1978-as Birminghami Dog-Show egyik szervezője John Varley szerette volna a szünetekben a közönséget valami különleges, eddig soha nem látott műsorral szórakoztatni. Felkérte Peter Meanwell lovas tisztet, aki a lovas akadálypálya alapján elkészített egy kutyákra méretezett pályát. Ez a pálya nyolcas vonalvezetésű volt, fix akadály sorrenddel. A kutyákat pórázon vezették végig a gazdáik, a hibátlanul, legrövidebb idő alatt teljesítő páros volt a győztes.

Hatalmas sikert aratott a bemutatkozás, a kutyások kihívásnak tekintették, így hamar sporttá fejlődött. Magyarországra 1990-ben érkezett egy videokazetta, amin a pályán gazdástul száguldó kutyák látványa lenyűgözte a magyar kutyásokat és elindultak az első agility csapatok.

Az agility kialakulása

Az agility kialakulása

Az agility sport hivatalos szervezete Magyarországon a Magyar Agility Szövetség. Feladata a hazai Agility sport általános gondozása, felügyelete, fejlesztése; az évenkénti Országos Bajnokság megrendezése; egyéb kutyaiskolák, klubok által rendezett versenyek engedélyezése, felügyelete; a nemzetközi versenyek válogató versenyeinek kiírása, a kijutott versenyzők benevezése, a csapat segítése, felügyelete stb.

Az FCI versenyeire csak fajtatiszta, származási lappal rendelkező kutyák nevezhetők.

Az agility sport alapjai

Ebben a sportban két hivatalos osztály létezik az agility és a jumping.

A kutyákat három méretosztályba sorolják:

 • maxi/large 43cm és feletti marmagasságú kutyák
 • midi/médium 35 cm-től 42,99 cm-ig
 • mini/small 35 cm alatti marmagasság.

Az első hivatalos verseny előtt minden kutyát megmérnek, ezt figyelembe véve indulhat az adott magasságon.

Az Agility akadályok

A használt akadályok az osztályok szerint eltérőek.

Az agility pálya akadályai:

ugró akadályok, karika, szlalom, viadukt, kúszó, zsákos kúszó, asztal, hinta, palló „A” palánk.

A jumping pálya akadályai:

ugró akadályok, karika, szlalom, viadukt, kúszó, zsákos kúszó, asztal.

Agility szintek

Az agility osztályok három szintre oszlanak:

 • Azok a kutyák, akik még nem szereztek agility minősítést – Agility / Jumping 1
 • Azok a kutyák, akik rendelkeznek 3 hibátlan futammal 2 különböző bírónál – Agility / Jumping 2
 • És akik elértek 3 hibátlan futamot és dobogós helyek valamelyikén végeztek – Agility / Jumping 3
Mielőtt valaki A1 vagy J1 futamokban indítaná a kutyáját, jellemzően van lehetőség zsenge, vagy kezdő futamokon indulni. Ami nagyon jó gyakorlás a kutyának és gazdájának milyen is egy versenyhelyzet, pályabejárás. Előfordul, hogy egyes rendezők lehetőséget adnak veterán futamra, ahol a 7. életévét betöltött kutya indulhat. Ha egyszer átteszi veterán kategóriába a kutyát, akkor már csak itt indulhat a későbbiekben. Ha valaki „fehér kutya”-ként indítja a kutyáját, akkor az annyit jelent, hogy a nevezési díjat kifizette, de versenyen kívül fut.

A versenyeken való indulás előzetes regisztrációhoz, nevezési díjhoz kötött és limitált férőhelyes.

A pálya tervezése a bíró feladata és a bíró szava szent és sérthetetlen.

Alapvető szabályok a versenyen való indításhoz

18 hónapos kort betöltött, egészséges kutya. A kutyáról minden nyakörvet (bolha/kullancs nyakörvet is) le kell venni a későbbi esetleges balesetek esélyének csökkentése érdekében. A gazda nem tarthat semmit a kezében; zsebben igen, de ha a futam alatt kiesne, akkor az kizárást von maga után. Jutalomfalat elejtésével pedig a versenytársak futamainak sikerét kockáztatja. (Ki látott már porszívózó kutyát? 🙂 )

Nem indulhat beteg, vemhes, gyógyszerezett kutya. Korábban tüzelő szuka sem indulhatott, de ez mára teljesen megváltozott. Ideális esetben jelzi előre a gazda és az adott kategória legvégén a starthoz tett szőnyegről indítható.

A bíró az általa megálmodott és felállított pályára megállapítja a szintidőt és a maximum időt. Ez azért fontos, mert a maximum időt túllépő versenypáros másodpercenként 1 hibapontot kap.

Az agility verseny előforduló főbb hibák

 • Verőhiba: ha az akadály bármelyik része leesik, mielőtt a kutya a következő akadályt teljesíti.
 • Zónahiba: ha a zónás akadályokon (A-palánk, palló, hinta) a kutya legalább egy lábával, vagy talpa egy részével nem érinti.
 • Megtagadás: ha a kutya megáll az akadály előtt, vagy a pályán. Ha kiszalad, vagy elszalad a következő akadály mellett, vagy átugrik a karika mellett a lábaknál, vagy átsétál a távolugró akadályon, vagy ha bedugja a lábát/fejét a kúszóba és visszalép vagy megfordul a kúszóban.

Verő- vagy zónahiba esetén megkapja a hibapontokat a páros, de a futamot tovább kell futni.

A megtagadást javítani kell, ha nem tesszük – az kizárást jelent.

A kizárás a legsúlyosabb büntetés, ami azt jelenti, hogy a párosnak el kell hagynia a pályát, futamuk értékelhetetlen.

A teljesség igénye nélkül a kizárás okai lehetnek:

 • Tiszteletlenség a bíróval szemben
 • Három megtagadás
 • A maximális idő túllépése
 • Durva kutyavezetés
 • Egy akadály kihagyása, vagy az akadály rossz irányból történő teljesítése, akadálysorrend tévesztés.
 • A versenyző valamit tart a kezében
 • A kutya nyakörvet visel
 • A kutya állandóan harapdálja a felvezetőt
 • Ha a kutya a pályára piszkít, azt elhagyja, vagy nincs a felvezetője kontrollja alatt stb.

Az Agility futam értékelése

A helyezések megállapításánál az alábbiakat veszik figyelembe.

 1. Összes hiba
 2. Ha az összes idő azonos az a kutya-gazda páros lesz a győzte, amelyiknek kevesebb a pályahibája
 3. Ha a pályahiba azonos, a gyorsabb kutya-gazda páros lesz a győztes

Az agility és a “Thai-Chi”

Nem említettük még a pályabejárást, ami külső szemlélőnek a világ egyik legviccesebb része lehet ennél a sportnál. Erre általában 8 percünk van a verseny futam előtt, kutya nélkül megtanulhatjuk a pályát. Ilyenkor megtervezzük a kutya optimális útvonalát az általunk begyakorolt vezetési technikák segítségével (hol váltunk kezet, mikor fordulunk le az akadályról, meddig futunk el, honnan küldjük a kutyát stb.) Érdemes ilyenkor le is futni a pályát, a korábban elképzelt dolgok beleférnek-e, odaérünk-e a kutya előtt.

A 8 perc után jön a pálya szélén a magunk közt úgy hívott thai-chi-zás. Csukott szemmel megpróbáljuk megtenni a pályát, közben mondva, mutatva, hogy mikor mit teszünk, milyen akadály következik. Na, ez az igazán muris rész.

A két legfontosabb dolog, ami az agility esetében elengedhetetlen: az egyik a bemelegítés, mind kutyának, mind gazdának; a másik pedig a kutyát mindig jutalmazzuk!!!

Ez a sport csak akkor lehet eredményes, ha a kutya jó kedvvel, vidáman teszi.


K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K9 Immunity™) kívül nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.

Alkalmazási területek

K9 FullFlex

K9 FullFlex

 • A nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
 • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
 • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
 • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késlelteté-sére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
 • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
 • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

 

A K9 FullFlex™ főbb összetevői (4000 mg-os rágótabletta)

250 mg
Segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja azokat, „kenést” biztosít számukra.
 
Kalcium karbonát
200 mg
A csontok és ízületek egészségéhez elengedhetetlenül szükséges kalcium pótlására használt vegyület. E mellet enyhíti a gyulladást.
 
200 mg
A kondroitin-szulfát kiváló vízmegkötő képessége miatt a porcszövet egyik fő alkotóeleme. Vízmegkötő képessége biztosítja a porcok mechanikus-elasztikus tulajdonságait.
 
(Beta 1,3-1,6 glükán tartalommal)
185 mg
Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.
 
185 mg
Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, külső pótlása javasolt.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) ESM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.
 
Kurkuma
90 mg
A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt összetevője az ízületerősítő termékeknek, de antioxidáns tartalma és immunerősítő hatása sem elhanyagolható.
 
Boswellia serrata kivonat
70 mg
Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!
 
Szarvasmarhából származó (tej) immun-protein koncentrátum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
Segíti az ízületi gyulladás csökkenését és az izmok merevségét.
 

Valamint

Kalcium propionát, lenmag, glicerin, lecitin, nyílgyökér, rozmaring kivonat, növényi olajok, ízanyag.

Tojást és tejet tartalmaz!

Hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb hasznos cikkeinkről, új termékeinkről?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időnként egy-egy emailben összefoglalva elküldhessük az újdonságokat!

Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ a honlap egyes funkcióihoz, biztonsághoz és a felhasználói élmény biztosításához, melyeket a gépén tárol és sajnos szükségesek az oldal használatához. Az oldal használatával Ön hozzájárul ezen cookie-k kezeléséhez.
Tájékoztató