• K9 Kutyaegészség - Immunerősítő, porcerősítő termékek kutyáknak.

Mantrailing (személykeresés)

Mantrailing (személykeresés)

Mantrailing (személykeresés) 650 366 Kutyaegészség
mantrailing

Személykeresés – kutyás sport

A mantrailing vagy személykeresés egy Magyarországon még kevéssé ismert kutyás sport, a szolgálati kutyázásban viszont világszerte igen elterjedt, és már hazánkban is használatos módszer. Alapja – eltűnt, vagy szökött személyek kutyákkal való kerestetése – nagy múltra tekint vissza. Nyilván nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a kutyák minden műszernél alkalmasabbak arra, hogy akár több napos nyomok alapján is eredményesen kutassák fel az embert. Az állatvilágban teljesen egyedi együttműködési készségük és képezhetőségük mellett egészen kiváló szaglásuk teszi mindezt lehetővé.

A mantrailing alapjaiban különbözik a „klasszikus” nyomkövetéstől.

Utóbbi része pl. az IPO vizsgáknak, ahol a talajtöréseket és talajon hagyott szagnyomokat pontosan követő munkát tanítanak és várnak el. A mantrailing ezzel szemben arra a tényre alapoz, hogy minden ember egyedi kipárolgással bír a teste teljes felületén, így a nyomok nemcsak a földön, hanem a levegőben is megmaradnak. Ennek különös jelentősége akkor van, ha  nem keletkeznek talajsérülések. (Ez gyakran megesik városi, aszfaltozott környezetben, vagy ha a menekülő személy pl. járművön, vagy vízben haladt. Ilyenkor a klasszikus nyomkövetés extrém nehézségekbe ütközik, és esetleg kudarcot is vall.)

Klasszikus nyomkövetés vs. mantrailing

Míg a klasszikus nyomkövetésben a kutya mélyen tartott orral, a talaj mentén dolgozik, és feladata, hogy figyelmesen, a nyomvonalhoz ragaszkodva, az esetleges elhagyott tárgyakat jelezve kövessen, addig a mantrailingben magasra tartott orral, légszimattal, a légmozgás miatt akár a keresett személy haladási útvonalától több méterre eltérve követik a nyomot, gyorsabban, nagyobb területet átvizsgálva.

Ez a keresési mód egyébként sokkal jobban megfelel a kutya természetes kereső viselkedésének, hiszen a farkas falka vadászati módszere is a légszimatos keresésen alapul. A két módszer alapjaiban különbözik egymástól, mind a kivitelezést, mind a képzés technikáját tekintve, így – amint azt angol és amerikai tapasztalatok is alátámasztják – ugyanazon kutyának mindkét módszerre való kiképzése csökkenti az eredményességet. A szolgálati kutyák esetében ezért a teljes szakosodás jellemző. (A keresési módok ennek ellenére nem egymás konkurenciái, egyik esetben az egyik, másik alkalommal a másik fajta keresés lehet eredményes, így pl. az angol rendőrségnél egy keresésnél sokszor két kutyát visznek a helyszínre, és az adott körülmények alapján döntenek, hogy melyik módszert vessék be.)

A mantrailing gyakorlati haszna mellett sportolási lehetőséget jelent kutyának és gazdának egyaránt. Kiváló lehetőség a kutya testi és szellemi kifárasztására, energiáinak jótékony levezetésére a gazdával való közös akció formájában.

A szolgálati tapasztalatok alapján a mantrailingre a vérebek, a vadászkutyák és a hosszabb lábú kopófélék a legalkalmasabbak (míg a klasszikus nyomkövetésre inkább a német juhász és malinois). De természetesen hobbiszinten gyakorlatilag bármilyen – megfelelő kondícióval rendelkező – kutyával űzhető a sport. A jó kondi a gazdinál is elengedhetetlen, hiszen megfelelő felkészítést követően akár 10-20 kilométert is meg kell tenni egy alkalommal, a lendületesen kereső kutya tempóját követve. Így összességében elmondható, hogy mozgást, természetet szerető, kalandvágyó gazda és kutya szükségeltetik, aki nem riad vissza pár tüskés bokortól, vagy vízmosástól az eredmény érdekében.

Eszközigény

A mantrailing nem tipikus csapatsport, de segítőre mindenképp szükségünk van, már a kezdetektől. (Ő engedi majd el kutyát, hogy minket megkeressen, illetve később kell valaki, aki az eltűnt személyt alakítja) Társnak türelmes és toleráns embereket érdemes választani, mert magasabb szinteken előfordulhat, hogy órákig kell várakozni a rejtekhelyen.
A kezdetekhez egy 5-10 méteres nyomkövető póráz és hám szükséges (a jó nyomkövető hám kényelmes, nem zavarja kutyát a mozgásban). A hám felhelyezésének más jelentősége is van, „bekapcsolja” a kutyát, „feloldja” a pórázfegyelem alól, és elkerülhetjük vele a véletlen rántásokból fakadó akaratlan irányítást és a kutya frusztrálását. Később mobiltelefonra, vagy GPS navigációra is szükségünk lehet (az „eltűnttel” való esetleges kapcsolatfelvételhez) és fejlámpát valamint ivóvizet és láthatósági mellényt is célszerű magunkkal vinni.

Képzés, mantrailing első lépések

Ennél a tevékenységnél alapvető, hogy megtanuljunk már a kezdetektől bízni a kutyánkban, hiszen az általa követett nyom számunkra nem érzékelhető. Ráadásul a szél nagy távolságra is viheti a nyomot, így a kutya egészen „lehetetlen” helyeken is próbálhatja azt követni.

A kutya tanítása mindig pozitív megerősítéssel történik!

mantrailing

Személykeresés – kutyás sport

Motiváció lehet eleinte a gazda, vagy más ismerős személy megkeresése, a keresett személynél lévő játék (pl. labda) vagy élelem, illetve akár őrző-védő segéd felkutatása (természetesen utóbbi csak aktívan őrző-védő munkát végző kutyáknál). Sok kutyának maga a keresés is jutalomértékű, a kopó vagy beagle tulajdonosok tudják, miről beszélek… Az egyéb kapcsolódó feladatok tanítása (pl. a megkeresett személy jelzése üléssel, fekvéssel, felugatással, vagy a szagfelvétel) klikkerrel, vagy más pozitív megerősítéses módszerrel történik.

A nyomfektetés módja eltér a hagyományostól, itt nem cél látható talajsérülések hagyása. Alacsonyabb szinten a keresett személy egy előre megbeszélt úton halad. Egy bizonyos szint felett már nem ajánlott, hogy a kutyavezető ismerje a keresett személy búvóhelyét, illetve haladási irányát, mert ebben a helyzetben akaratlanul is befolyásolhatja a kutyát.

A mantrailing elkezdése

Más jellegű (pl. IPO), keresésre irányuló előképzettséggel nem rendelkező kutyánál a tanítás a gazda megkeresésével kezdődik. A kutya először látja merre ment a gazda, azután már nem, vagy csak egy darabig (látja, merre távozik, de utána kénytelen az orrára hagyatkozni) ilyenkor még póráz nélkül rövidebb távon dolgozik. Eleinte minimálisra kell csökkenteni a zavaró körülményeket és olyan helyzetet teremteni, hogy a kutya az orrát használja (azaz a gazda ne legyen látható, és hangot is csak feltétlenül szükséges esetben adjon).

Aztán a képzés ismerős, majd idegen emberek keresésével, és a szagfelvétel tanításával folytatódik, illetve a zavaró ingerek (hosszabb nyom, időkiesés, ingergazdag környezet, más emberek, állatok, felülkeresztezett nyomok, szél, hőmérséklet és páratartalom változás) tudatos és fokozatos bevezetésével. (Egyszerre csak egy kritérium változik, tehát pl. idegen ember keresésénél eleinte visszaveszünk a már bevezetett zavaró ingerekből) A szagmintát a keresett személy legalább fél, vagy egy napig viseli eleinte. A jelzés tanításánál segít, ha a keresett személy valóban elrejtőzik. Egy nyom végén a természetesen viselkedő (pl. fal mögött simán álldogáló) embert a kutya nehezebben jelez be. A mantrailingben tárgyjelzés tanítás nincs.

Ha a kutya hibázik, a keresés újraindítását egy biztosan ismert helyes pontról kell megtenni, bíztatva a kutyát, kerülve a negatív hatásokat (pórázrántás, szidás).

Összességében a mantrailing egy összetett, a kutya természetes ösztöneit jól kihasználó tevékenység, ahol azonban a tudatos, jól felépített tanításnak, és a kutyába vetett bizalomnak legalább akkora szerepe van. Változatos és izgalmas, de elkötelezettséget és kitartást igényel.

 

K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K9 Immunity™) kívül nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.

Alkalmazási területek

K9 FullFlex

K9 FullFlex

  • A nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
  • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
  • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
  • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késlelteté-sére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
  • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
  • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

A K9 FullFlex™ főbb összetevői (4000 mg-os rágótabletta)

250 mg
Segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja azokat, „kenést” biztosít számukra.
 
Kalcium karbonát
200 mg
A csontok és ízületek egészségéhez elengedhetetlenül szükséges kalcium pótlására használt vegyület. E mellet enyhíti a gyulladást.
 
200 mg
A kondroitin-szulfát kiváló vízmegkötő képessége miatt a porcszövet egyik fő alkotóeleme. Vízmegkötő képessége biztosítja a porcok mechanikus-elasztikus tulajdonságait.
 
(Beta 1,3-1,6 glükán tartalommal)
185 mg
Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.
 
185 mg
Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, külső pótlása javasolt.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) ESM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.
 
Kurkuma
90 mg
A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt összetevője az ízületerősítő termékeknek, de antioxidáns tartalma és immunerősítő hatása sem elhanyagolható.
 
Boswellia serrata kivonat
70 mg
Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!
 
Szarvasmarhából származó (tej) immun-protein koncentrátum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
Segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és az izmok merevségét.
 

Valamint

Kalcium propionát, lenmag, glicerin, lecitin, nyílgyökér, rozmaring kivonat, növényi olajok, ízanyag.

Tojást és tejet tartalmaz!

Hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb hasznos cikkeinkről, új termékeinkről?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időnként egy-egy emailben összefoglalva elküldhessük az újdonságokat!

Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ a honlap egyes funkcióihoz, biztonsághoz és a felhasználói élmény biztosításához, melyeket a gépén tárol és sajnos szükségesek az oldal használatához. Az oldal használatával Ön hozzájárul ezen cookie-k kezeléséhez.
Tájékoztató