• K9 Kutyaegészség - Immunerősítő, porcerősítő termékek kutyáknak.

Kutya daganat típusok

Kutya daganat típusok

Kutya daganat típusok 910 607 Kutyaegészség

Sajnos a kutyák esetében is gyakoriak a daganatos megbetegedések. Bár leginkább az idősebb állatoknál fordulnak elő, a fiatalabb kutyákat sem kímélik. A nem megfelelő táplálkozás, helytelen tartási körülmények, genetikai tényezők, környezeti szennyeződések és stressz mind hozzájárulhatnak a daganatok kialakulásához. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos információt a kutya daganat típusokról, azok tüneteiről és a lehetséges kezelési módokról.

A kutya daganat alapjai

A daganatok olyan sejtcsoportok, amelyek kontrollálatlanul szaporodnak, amikor a sejtképződés és a sejthalál egyensúlya felborul. A daganatokat két fő kategóriába soroljuk: jóindulatú és rosszindulatú.

Jóindulatú daganatok

Ezek a daganatok nem terjednek át más szövetekre vagy szervekre. Bár orvosi beavatkozást igényelhetnek, nem rákosak és általában nem veszélyeztetik az állat életét.

Rosszindulatú daganatok

Ezek a daganatok rákosak, és képesek más szervekre is átterjedni, áttéteket képezni. Az adott daganat típusa és agresszivitása alapján ezek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek a kutyák számára. A rosszindulatú daganatok kezelésére gyakran szükség van sebészeti beavatkozásra, sugárkezelésre, kemoterápiára és más orvosi kezelésekre.

A daganatok okai és kockázati tényezői

A daganatok kialakulásának pontos oka nem mindig ismert. Bizonyos típusok gyakrabban fordulnak elő egyes kutyafajtáknál, ami genetikai hajlamra utalhat. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a daganatokra. Az alábbi tényezők szintén hozzájárulhatnak a daganatok kialakulásához:

 • Környezeti szennyeződések, mint a kipufogógáz és a cigarettafüst
 • Vegyszerek, például növényvédő szerek és tisztítószerek
 • Stressz és az ebből fakadó immunrendszer gyengülése
 • Rossz minőségű kutyaeledelek és jutalomfalatok
 • UV-sugárzás

Megelőzési tippek gazdiknak

Fontos, hogy a kutya tápláléka minőségi legyen, mesterséges adalékanyagok nélkül. Kerülni kell a gluténtartalmú ételeket is, mivel ezek gyulladásokat okozhatnak, ami daganatok kialakulásához vezethet. Nem elegendő azonban csak a kutyaeledelre figyelni! Fontos, hogy a jutalomfalatok is alacsony szénhidráttartalommal rendelkezzenek, és ne tartalmazzanak semmilyen mesterséges összetevőt, lehetőleg glutént sem, megelőzve az ételintoleranciát és az allergiás reakciókat.

A kutya daganat típusai és tüneteik

Számos daganattípus létezik, és tüneteik attól függően változnak, hogy a daganat jó- vagy rosszindulatú, illetve hogy hol helyezkednek el.

Rosszindulatú kutya daganat típusok

A rosszindulatú daganatok olyan sejtcsoportok, amelyek kontrollálatlanul növekednek és képesek behatolni más szövetekbe és szervekbe. Ezek a daganatok gyakran agresszíven terjednek és áttéteket képeznek, ami azt jelenti, hogy a rákos sejtek az eredeti helyről távolabb is megjelennek a testben. A rosszindulatú daganatok komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, és gyakran életveszélyesek lehetnek. Ezek a daganatok gyorsan növekedhetnek és komoly fájdalmat, diszkomfortot okozhatnak, valamint az érintett szervek működését is jelentősen befolyásolhatják. A kezelésük általában sebészeti beavatkozást, kemoterápiát, sugárkezelést és immunterápiát igényel. A korai diagnózis és az azonnali kezelés kulcsfontosságú a betegség progressziójának lassításában és a kutya életminőségének javításában.

Hízósejtes daganat

Ez a rosszindulatú daganat a kutya bőrében lévő hízósejtekből alakul ki. A normál hízósejtek az immunrendszer egyik sejttípusába tartoznak, amelyek szerepet játszanak az allergiás reakciókban. A hízósejtes daganatok sokféleképpen nézhetnek ki, hasonlíthatnak egyszerű pattanásra vagy cisztára, valamint utánozhatnak jóindulatú daganatokat is, mint például a lipómák. A legtöbb esetben ez a daganat a beagle, boston terrier, boxer, bulldog, bullmasztiff, golden retriever, labrador és mopsz fajtákat érinti.

Jellemző tünet: Bőrelváltozások, csomók a bőr alatt, amelyek különböző méretűek és alakúak lehetnek.

Emlődaganat

kutya emlődaganat Az emlőmirigy karcinóma olyan daganat, amely a kutyák emlő- vagy mellszövetéből ered. Leggyakrabban az ivartalanítatlan nőstényeknél fordul elő, vagy csak a második ivarciklus után ivartalanított kutyáknál. A daganatok fele jóindulatú, amikor felfedezik, de ezt csak eltávolítás után tudja megállapítani a patológus. Az uszkárok, angol spánielek, angol szetterek és terrierek különösen hajlamosak erre a daganattípusra.

Jellemző tünet: Csomók az emlőkben, duzzanat az emlők környékén, gyakran az ivartalanítatlan nőstényeknél.

Limfóma

kutya limfoma A limfóma a limfocitáknak nevezett fehérvérsejtekből ered, amelyek az immunrendszer fontos részét képezik. A limfóma jelei lehetnek a nagy, kemény nyirokcsomók, letargia és étvágytalanság. A limfómával érintett fajták közé tartoznak a golden retrieverek, boxerek, bullmasztiffek, basset houndok, bernáthegyi kutyák és skót terrierek.

Jellemző tünet: Nagy, kemény nyirokcsomók, különösen az állkapocs körül, a váll előtt vagy a térd hátsó részén, letargia és étvágytalanság.

Pajzsmirigyrák

Ez a daganattípus a pajzsmirigy sejtjeiből ered. A bőr alatt található duzzanat felfedezésével diagnosztizálható, de gyakran csak akkor fedezik fel, ha már más szervekben is észlelik a terjedés jeleit. Gyakori a golden retrieverek, beagle-ök és boxerek között.

Jellemző tünet: Duzzanat a nyakon, amely a pajzsmirigy megnagyobbodását jelezheti, gyakran késői stádiumban észlelhető.

Osteosarcoma

kutya osteosarcoma A csontszarkóma a csontsejtekből eredő rosszindulatú daganat. Nagyon fájdalmas lehet, és csonttörésekhez, végtagduzzanathoz, sántasághoz vezethet. Leggyakrabban nagytestű kutyáknál, például boxereknél, golden retrievereknél, német juhászkutyáknál, dán dogoknál, pireneusi hegyikutyáknál, agaraknál, labradoroknál és rottweilereknél alakul ki.

Jellemző tünet: Erős fájdalom, sántítás, duzzanat a végtagokon, csonttörések.

Melanóma

A melanóma a bőrben lévő pigmenthordozó sejtekből, úgynevezett melanocitákból eredő rosszindulatú daganat. Gyakran rózsaszínű vagy nem pigmentált. Lehet lapos vagy kiemelkedő. Kutyáknál leggyakrabban a szájüregben fordul elő, de megjelenhet a szemben, körömágyban és a bőrön is. Gyakori schnauzereknél és skót terriereknél.

Jellemző tünet: Pigmentált vagy rózsaszín elváltozások a bőrön, leggyakrabban a szájüregben, de előfordulhat a szemben, körömágyban és bőrön is.

Jóindulatú kutya daganat típusok

A jóindulatú daganatok olyan sejtcsoportok, amelyek szabályozott növekedésükkel nem terjednek át más szövetekre vagy szervekre. Ezek a daganatok általában nem jelentenek komoly egészségügyi kockázatot, és ritkán válnak életveszélyessé. Bár orvosi beavatkozást igényelhetnek, például sebészeti eltávolítást, nem mutatnak rákos jelleget, és nem képeznek áttéteket. Ezek a daganatok általában lassan növekednek, és ritkán okoznak fájdalmat vagy diszkomfortot az állatok számára.

Histiocytoma

Ezek a jóindulatú daganatok a bőrben lévő histiocitákból erednek, amelyek az immunrendszer sejtjei. Gyakran visszafejlődnek és néhány héten belül maguktól elmúlnak. Jellemzően 2 évesnél fiatalabb kutyáknál fordul elő, különösen labradoroknál, boxereknél, shar peieknél, bulldogoknál, amerikai pitbull terriereknél, staffordshire és skót terriereknél.

Jellemző tünet: Kis, kerek csomók a bőr felszínén, amelyek általában fiatal kutyáknál jelennek meg és gyakran maguktól elmúlnak.

Lipóma

A lipómák zsírsejtekből eredő jóindulatú daganatok, amelyek a kutya bőre alatti zsíros rétegben találhatók. Bár néha ijesztőnek tűnhetnek, mivel nagyra nőhetnek, általában nem jelentenek komoly egészségügyi kockázatot. A lipómákra különösen hajlamosak a weimari vizslák, dobermannok, rövidszőrű német vizslák, angol springer spánielek és labradorok.

Jellemző tünet: Puha, mozgatható csomók a bőr alatt, amelyek általában nem fájdalmasak.

Papilloma

A papillomavírus okozta szemölcsök, amelyek általában maguktól elmúlnak. Ezek a jóindulatú daganatok gyakran érintkezés útján terjednek kutyák között, különösen közösségi helyeken, mint például kutyaparkokban vagy napközikben.

Jellemző tünet: Kisebb, szemölcsszerű kinövések, amelyek általában az ajkakon, a nyelven, a torokban vagy az ínyen fordulnak elő, és maguktól elmúlnak.

Mikor forduljunk állatorvoshoz?

A látható vagy tapintható duzzanatok, levertség, étvágytalanság, kedvetlenség, hasmenés, hányás, sántítás, fájdalmas vagy véres vizelés mind intő jelek, hogy állatorvosi vizsgálat szükséges. Ezek a tünetek daganatos megbetegedésre utalhatnak, és minél hamarabb történik a diagnózis, annál jobbak a kezelési esélyek.

A kutya daganat típusok diagnosztizálása és kezelése

Az állatorvos fizikális vizsgálattal, valamint laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokkal állapítja meg a daganat jelenlétét és típusát. A diagnosztikai módszerek közé tartozik a vérvizsgálat, a biopszia, az ultrahang, a röntgen és a CT. Ezek a vizsgálatok segítenek meghatározni a daganat helyét, méretét és típusát.

A kutya daganat típusok kezelési lehetőségei

Sebészeti beavatkozás: A daganat műtéti eltávolítása az egyik leggyakoribb kezelés, különösen akkor, ha a daganat jól körülhatárolható és nincs áttét. A műtét lehet teljes mértékben gyógyító, ha a daganatot teljes egészében sikerül eltávolítani.

Sugárkezelés: A sugárkezelés a daganatos sejtek elpusztítására szolgál, és gyakran használják olyan esetekben, amikor a műtét nem lehetséges vagy nem elegendő. A sugárkezelés célzottan pusztítja el a rákos sejteket, miközben minimálisan károsítja a környező egészséges szöveteket.

Kemoterápia: A kemoterápiás kezelések a daganatos sejtek növekedésének és szaporodásának megállítására szolgálnak. Bár a kemoterápia mellékhatásai kutyák esetében enyhébbek lehetnek, mint embereknél, így is fontos, hogy az állatorvos megfelelően monitorozza az állat állapotát.

Immunterápia: Az immunterápia célja az állat immunrendszerének erősítése, hogy hatékonyabban küzdjön a daganatos sejtek ellen. Ez a kezelési módszer különösen hasznos lehet áttétes daganatok esetén. De a kutya daganat típusától függetlenül jótékony hatással van az immunrendszerre.

A gyógygombák szerepe a kutyák daganatos kezelésében

A gyógygombák, mint például a reishi, maitake, shiitake és cordyceps, egyre nagyobb figyelmet kapnak a daganatos megbetegedések kiegészítő kezelésében, függetlenül a kutya daganat típusától. Ezek a gombák természetes immunmodulátorok, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében és a daganatos sejtek elleni küzdelemben.

 • K9 InuFlex kutya porcerősítő zöldkagylóval és gyógygombával ESM-mel

  K9 InuExtra®

  • Daganatos megbetegedés kiegészítő kezelésére
  • Sport, verseny, és munkakutyáknál teljesítmény fokozásra
  • Korosodó kutyáknál az immunrendszer támogatására
  27 500 Ft
 • K9 Inu

  K9 INU®

  • Hazai gyártású termék
  • Daganatos megbetegedés kiegészítő kezelésére
  • Áttétképződés esélyének csökkentésére
  15 950 Ft

Reishi (Ganoderma lucidum)

Ez a gomba erős antioxidáns hatással rendelkezik, és segíti az immunrendszer működését. Kutatások szerint a reishi gomba kivonatai segíthetnek a daganatok növekedésének lassításában és a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésében.

Maitake (Grifola frondosa)

A maitake gomba béta-glükánokat tartalmaz, amelyek serkentik az immunsejteket, különösen a makrofágokat és a természetes ölősejteket. Ezek a sejtek fontos szerepet játszanak a daganatos sejtek felismerésében és elpusztításában.

Shiitake (Lentinula edodes)

A shiitake gomba lentinánt tartalmaz, amely egy immunmoduláló poliszacharid. A lentinán fokozza az immunválaszt, és kutatások szerint segíthet a daganatos sejtek elleni küzdelemben.

Cordyceps (Cordyceps sinensis)

Ez a gomba javítja az energia- és oxigénfelhasználást, valamint támogatja az immunrendszert. A cordyceps gomba kivonatai segíthetnek a daganatos sejtek növekedésének gátlásában és az immunrendszer erősítésében.

A kutya daganat gyógyíthatósága

Bizonyos kutya daganat típusok teljesen gyógyíthatók, különösen, ha helyileg korlátozottak és sebészeti úton eltávolíthatók. Az áttétet képző daganatok kezelhetők, de nem mindig gyógyíthatók, ilyenkor fontos a fájdalomcsillapítás és az életminőség javítása.

Az onkológus állatorvos szerepe

Amennyiben a kutyánál daganatot diagnosztizálnak, az állatorvosi onkológussal való konzultáció segít meghatározni a legjobb kezelési lehetőségeket és azok várható hatásait az állat életminőségére és élettartamára. Az onkológus részletesen ismerteti a különböző kezelési módokat, beleértve a sebészeti beavatkozásokat, sugárkezeléseket, kemoterápiát, immunterápiát és a gyógygombák alkalmazását.

A kutyák daganatos megbetegedései komoly kihívást jelentenek mind az állatok, mind a gazdik számára. A korai felismerés és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a sikeres gyógyulás szempontjából. A hagyományos kezelési módok mellett a gyógygombák is fontos szerepet játszhatnak az immunrendszer erősítésében és a daganatos sejtek elleni küzdelemben. A kutya daganat típusától függetlenül az alternatív kezelési lehetőségek nagyjából megegyeznek. Az állatorvosi onkológussal való konzultáció és a részletes diagnosztikai vizsgálatok segíthetnek a legjobb kezelési terv kialakításában, hogy a daganatos kutyák a lehető legjobb életminőséget érhessék el.

If you would like to read about this topic in English, please visit our website at
K9-DogHealth.com.

Hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb hasznos cikkeinkről, új termékeinkről?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időnként egy-egy emailben összefoglalva elküldhessük az újdonságokat!

Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ a honlap egyes funkcióihoz, biztonsághoz és a felhasználói élmény biztosításához, melyeket a gépén tárol és sajnos szükségesek az oldal használatához. Az oldal használatával Ön hozzájárul ezen cookie-k kezeléséhez.
Tájékoztató