• K9 Kutyaegészség - Immunerősítő, porcerősítő termékek kutyáknak.

A kutyás súlyhúzás

A kutyás súlyhúzás

A kutyás súlyhúzás 650 366 Kutyaegészség

Kutyás súlyhúzás – Az izmok megfeszülnek, az adrenalin szint felszökik kutyában és emberben egyaránt, és az alig 20 kg-os kutya elindul a mögötte lévő több mint 2 tonna súllyal. Szinte hihetetlen, de ez nem egy kitalált történet.

A kutyás súlyhúzás

A kutyás súlyhúzás

A kutyás súlyhúzás, mint sport, a régi időkre nyúlik vissza, egészen az aktívan dolgozó szánhúzó kutyákig. Mikor éppen nem voltak úton e kutyák gazdái, unaloműzőként összemérték kutyáik erejét. Mára ez az unaloműzés komoly sportággá nőtte ki magát az egész világon, számos lelkes követővel. És folyamatosan bővül a repertoár egyéb ügyességi számokkal is.

Ahogy az emberek elvárosiasodtak, kutyáik nagy része csupán társállat lett. Megszűnt a tényleges munkafeladatuk (ezáltal mentális és fizikai lefárasztásuk), amiért annak idején tenyésztésüket elkezdték. Szükséges valamivel foglalkoztatnunk kutyánkat, hiszen számukra a munkavégzés, az aktív tevékenység lételem, illetve egészségük megóvásához is elengedhetetlen.

Bármilyen közös sport, így a kutyás súlyhúzás, a súlyhúzásra való közös felkészülés, netán versenyzés hatalmas összhangba hozza kutyát és gazdáját. Egyfajta lépcsőfok a jobb kutya-gazda kapcsolat emelkedőjén, melynek végén jobban megértjük kutyánkat és ő jobban megért minket. Egymásra vagyunk utalva. A kutya értünk dolgozik, Mi érte dolgozunk. Büszkeséggel tölt el minket hogy kutyánk mire képes és ő büszke rá hogy megfelelt nekünk.

 

Mely fajták a legalkalmasabbak a súlyhúzásra

A kutyás súlyhúzás

A kutyás súlyhúzás

Természetesen az erős kutyák, hisz ez egy erősport. De csak ha a versenyzés a cél. 

A kutya-gazda kapcsolat javítása, a kutya lefárasztása, dolgoztatása, érdekében szinte bármilyen egészséges kutyával űzhetjük ezt a sportot. 

Ahogy egyre többen űzik is. Hisz kedvenceink sokkal többre hivatottak, mint hogy „csak legyenek”!  Miért ne tennénk próbára saját kutyáinkat ebben a sportban is? Azonban verseny szempontból a legjobb teljesítményeket az úgynevezett bull típusú kutyák tudják nyújtani, pl.: Amerikai Stafforshire Terrier, Angol Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Amerikai Bulldog, Francia Bulldog, Amerikai Pit Bull Terrier stb.

A kutyás súlyhúzás kellékei

Természetesen egy teljesen egészséges kutya, egy jó minőségű súlyhúzó hám, motivációs eszközök, súlyok, minőségi táplálék, rengeteg türelem, akarat és elszántság. Vegyük ezek egy részét sorra.

Egészséges kutya

Ahogy a sportolók is rendkívül ügyelnek egészségükre, úgy ezt kutyánknál is figyelembe kell vennünk. Csak egészséges kutyával kezdjünk neki bármilyen sportnak! Egy beteg kutyát soha ne fogjunk be semmilyen sportra, ha: ízületi problémái vannak, szívbetegsége, esetleg rendszeres gyógyszeres kezelés alatt áll, stb.

A kiválasztott sportággal kapcsolatos bármilyen kétely esetén célszerű állatorvosunkkal konzultálni!

Súlyhúzó hám

Megfelelő felszerelés nélkül nem lehet nekiállni semmilyen sportnak. Fontos a súlyhúzó hám párnázottsága, hiszen ezzel kutyánknak tesszük kényelmesebbé a sportot. Fontos a hám megfelelő kialakítása, hogy jól illeszkedjen, így kutyánk a maximumot tudja kihozni magából. Az internetet lehet megfelelő méretű hámot készen is venni, de méret alapján gyártatni is lehet, kifejezetten a mi kutyánkra számára.

Motivációs eszközök

Ez lehet labda, fogópárna, hurka, sajtburger, vagy bármi, amit kutyánk szeret. De a kutyánk húzhat parancsszóra is a mi kedvünkért, bármilyen segédeszköz nélkül.

Súlyok

Az edzéshez és az erő növeléséhez nélkülözhetetlenek. Ez lehet lánc, autógumi, súlytárcsák vagy bármi, amit súlyként tudunk használni az edzések alatt.

Minőségi táplálék

,,Az vagy, amit megeszel!” – tartja a mondás. Ez kutyánk esetében is igaz. Abból merít erőt amit elfogyaszt, ezért törekedjünk a legjobb minőségű táplálékra. Erre számos alternatíva létezik. Tápoktól, a minőségi húsokig, barnarizs, zöldségek, stb.

Szükségesek még megfelelő táplálék kiegészítők is, a fokozott fizikai megterhelés okozta sérülések minimalizálására. (vitaminok, kalcium, ízületvédő (zöldkagyló kivonat)).

Türelem, akarat, elszántság

Mind a felkészüléshez, mind a versenyzéshez szükségesek ezek, mivel az edzésmunka több hetet vesz igénybe. Számos olyan tényező jöhet közbe, melyek megzavarhatják a felkészülést és a versenyzést is. Értem ez alatt az időjárási viszonyokat, saját életritmusunkat és bármilyen külső tényezőt. Ezeken a nehézségeken túl kell lépnünk.

Hogyan, mikor álljunk neki a súlyhúzásnak

Ha lehetőségünk van rá, célszerű már egészen kölyökkorban tudatosítanunk a kutyánkban, mi is lesz a feladata, szoktatni a későbbi edzésmunkákhoz. Megszoktatni vele a hámot, azt hogy van valami mögötte, amit neki meg kell mozdítania.
Azonban ezt kölyökkorban csak mértékkel szabad csinálni!
A hámhoz szoktatáskor kezdetben csak magát a hámot tegyük a kutyára, rövid időre. Mikor már nem szokatlan neki, elmehetünk vele sétálni pórázon úgy, hogy egy súlyhúzó hámot visel. Később köthetünk mögé egy üres műanyag flakont és máris szoktatjuk kutyánkat egy bizonyos feladat elvégzéséhez.

Sosem szabad türelmetlennek lenni és kapkodni! Ha első alkalommal nem jól viseli a dolgot, ne erőltessük!

A kutyás súlyhúzás

A kutyás súlyhúzás

Majd a sokadik alkalommal megszokja. Később a műanyagflakonba tehetünk vizet és így az már némi terhelést is jelent a kutyának. Természetesen ezt játszi könnyedséggel fogja maga után vonszolni, de ekkor sem szabad türelmetlennek lenni, nem szabad a súlyon emelni, hiszen egy fejlődő szervezetről van szó. Ne terheljük le!

Ha motivációs eszközt szeretnénk majd alkalmazni, nem árt, ha ismeri kutyánk ezeket a tárgyakat. Labdázzunk vele sokat, fogópárnával játszunk vele kötélhúzósat. Mindeközben ne felejtsük el dicsérni.

Ha szóra szeretnénk majd a későbbiekben húzatni, ezt behívásokkal és jutalmazással tudjuk elérni. Itt a jutalom szintén lehet játék,de lehet valami „ütős” finomság is.
Komolyabb terhelésre csak egy éves kor után szánjuk rá magunkat. Ekkor már lehet mögé kötni autógumit. Kezdetben egy gumival kezdjük és 5-10 méteres hosszokat húzassunk csak vele. Alkalmanként 4-5 ilyen hossz elég.

Kutyás súlyhúzás edzésmódszerek

Magát az edzést mindig a kutyához kell igazítanunk. Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma kutya sem. Minden kutyának más válik a hasznára. Lehet futtatni, úsztatni, pecáztatni, láncos sétára vinni és autógumit húzatni. De alkalmanként egy kiadós séta is hasznos lehet.
Az edzések során növelnünk kell kutyánk állóképességét és erejét. A tréningeket is ennek tükrében kell felépítenünk. Némi állóképesség és némi erőnövelés.

Bármilyen tréning módszert választunk is, a legfontosabb a fokozatos terhelés!!!

Az edzések helyszínéül általában valamilyen nyugodt környezetet kell találnunk, ahol nem zavarnak mások és mi sem zavarunk másokat. Az egyszerűbb labdás játékokat, pecázást otthon is elvégezhetjük.

Kutyás súlyhúzás versenyek

A versenyek során mindenki maga dönti el, milyen versenyszámban nevez. A következők közül lehet választani: Falmászás, magasugrás, gyorsasági súlyhúzás, szánkóhúzás, kötélhúzás és súlyhúzás.

Falmászás
Egy szőnyeggel borított falon kell a kutyának nekifutásból felugrania, felmásznia egy csalitárgyért. A csalit érinteni kell. A legmagasabbra ugró kutya nyer.

Magasugrás
Egy szabadon függő csalitárgyat kell a kutyának nekifutásból megfognia. Szintén a legmagasabbat ugró kutya nyer.

Gyorsasági súlyhúzás
Egy háromkerekű biciklit kell adott távolságra, a legrövidebb idő alatt elhúznia a kutyának.

Szánkóhúzás
Egy súlyokkal megrakott szánkót kell adott távolságon elhúzni. Itt is az időeredmény számít.

Kötélhúzás
Két egymáshoz rugalmas kötéllel rögzített csalitárgyat kell a két egymással szemben lévő kutyának fognia. Amelyik kutya előbb elereszti a csalit az veszít.

Súlyhúzás
Egy szabadon gördülő sínpályán, súlyokkal megrakott kocsit kell a kutyának 1 perc alatt elhúznia kb. 5 méter hosszan. A legtöbb súlyt elhúzó kutya nyer. A súlyhúzásban súlykategóriák vannak, melyek kb. 5 kg-onként kategorizálják a kutyákat. Minden súlycsoportban avatnak győztest. Illetve a verseny során a testsúlyához képest a legtöbb súlyt elhúzó kutyát külön díjazzák, valamint a legnagyobb súlyt elhúzó kutya is(testtömegétől függetlenül) különdíjat kap.

Sérülések

Beszélnünk kell a sérülésekről és ezek megelőzéséről is. Leggyakrabban előforduló sérülés az izomhúzódás, illetve a talppárnák sérülése. Az izomhúzódást meg lehet előzni ha kutyánknak nem hagyjuk, hogy ugrálva húzzon, hanem szépen a hámba belefeszülve dolgozzon, illetve edzés előtt alaposan bemelegítjük. Gyakran előfordulhat húzódás edzés közben is. Ez általában akkor szokott történni, ha a kutya megcsúszik. Ezért erre fokozottan figyelni kell.

A talppárna sérülés lehet üvegszilánktól, ami ellen szinte lehetetlen tenni. Ilyenkor pihentetni kell a kutyát, míg fel nem épül teljesen. Illetve előfordulhat még a talppárna kopása, ha nem megfelelő talajon edzünk.

Kutyánkat minden edzés, húzás előtt melegítsük be mérsékelt mozgással, edzés után pedig masszírozzuk le alaposan tetőtől talpig.


Ne felejtsük el: Ő egy sportoló, ennek megfelelő bánásmódot érdemel!

(Forrás: internet, by Jannoh)

K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K9 Immunity™) kívül nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.

Alkalmazási területek

K9 FullFlex

K9 FullFlex

  • A nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
  • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
  • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
  • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késlelteté-sére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
  • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
  • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

A K9 FullFlex™ főbb összetevői (4000 mg-os rágótabletta)

250 mg
Segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja azokat, „kenést” biztosít számukra.
 
Kalcium karbonát
200 mg
A csontok és ízületek egészségéhez elengedhetetlenül szükséges kalcium pótlására használt vegyület. E mellet enyhíti a gyulladást.
 
200 mg
A kondroitin-szulfát kiváló vízmegkötő képessége miatt a porcszövet egyik fő alkotóeleme. Vízmegkötő képessége biztosítja a porcok mechanikus-elasztikus tulajdonságait.
 
(Beta 1,3-1,6 glükán tartalommal)
185 mg
Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.
 
185 mg
Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, külső pótlása javasolt.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) ESM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.
 
Kurkuma
90 mg
A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt összetevője az ízületerősítő termékeknek, de antioxidáns tartalma és immunerősítő hatása sem elhanyagolható.
 
Boswellia serrata kivonat
70 mg
Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!
 
Szarvasmarhából származó (tej) immun-protein koncentrátum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
Segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és az izmok merevségét.
 

Valamint

Kalcium propionát, lenmag, glicerin, lecitin, nyílgyökér, rozmaring kivonat, növényi olajok, ízanyag.

Tojást és tejet tartalmaz!

Hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb hasznos cikkeinkről, új termékeinkről?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időnként egy-egy emailben összefoglalva elküldhessük az újdonságokat!

Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ a honlap egyes funkcióihoz, biztonsághoz és a felhasználói élmény biztosításához, melyeket a gépén tárol és sajnos szükségesek az oldal használatához. Az oldal használatával Ön hozzájárul ezen cookie-k kezeléséhez.
Tájékoztató