• K9 Kutyaegészség - Immunerősítő, porcerősítő termékek kutyáknak.

A porcerősítés fontossága kutyáknál

A porcerősítés fontossága kutyáknál 1024 576 Kutyaegészség

A porcerősítés fontossága kutyáknál – Az ízületi problémák, mint a csípődiszplázia, arthritis és más degeneratív betegségek, súlyosan befolyásolhatják kutyáink életminőségét és mozgékonyságát. A porcerősítés és az ízületek megfelelő támogatása elengedhetetlen ahhoz, hogy kutyáink hosszú távon is aktívak és boldogok maradjanak. Ismerd meg, miért fontos az ízületek védelme, és hogyan segíthetünk megelőzni és kezelni ezeket a problémákat, hogy kutyáink minden nap a legjobb formájukat hozhassák.

Az ízületek felépítése: Mi alkotja az ízületet?

Az ízületnek négy alapvető összetevője van, mindegyik saját funkcióval rendelkezik.

A porcerősítés fontossága kutyáknál Kapcsolódó csontok: A csontok alkotják az ízület szerkezetét. A fejlődés során kialakult alakjuk határozza meg az ízület integritását és stabilitását.

Ízületi porc: Az ízületi porc tompítja a fizikai hatást állás, futás és ugrás közben. Ez a szilárd kötőszövet található a csontok között. Ha az egészséges porc megsérül vagy elkopik, a csontok ütközése komoly fájdalmat és gyulladást okozhat.

Szinovium és szinoviális folyadék: Az ízületi porc és a csontok közötti kenés lehetővé teszi a csontok szabad mozgását. A szinoviális folyadék nélkül a porc kopásnak van kitéve. Ha az egészséges porc megsérül, az arthritis valószínűsége megnő.

Szalagok: Végül az ízület oldalain található kötőszálak a szalagok. Ezek kapcsolják össze a csontokat és megakadályozzák, hogy a csontok kimozduljanak.

A porcerősítés fontossága és az ízületek szerepe

Az ízületek teszik lehetővé, hogy a kutyák (és mi is) szabadon mozogjunk a világban. Az ízületek nélkül a csontvázunknak nem lenne szilárd szerkezete (vagy éppen ellenkezőleg, merev csontvázak lennénk). A csontok közötti párnázás nélkül, bármilyen ugrás, kocogás vagy pozícióváltás esetén a csontok összeütköznének és károsítanák a csontváz szerkezetét.

Az ízületi fájdalom, arthritis és csontlebomlás gyakori panaszok az idős kutyáknál, mert ahogy öregszenek, a szinovium kevesebb kenőanyagot termel. Amint a porc megsérül, az ízület helyreállítása nehézkessé válik, és csökkentheti az idősebb kutyák mozgékonyságát. Ezért a kutyák ízületi egészségének fontossága nem alábecsülhető.

Fejlődési vagy degeneratív: Az ízületi betegségek kategóriái

Az ízületi betegségek általában két kategóriába sorolhatók: fejlődési vagy degeneratív. A fejlődési ízületi problémák az ízületben lévő csontok túlfejlődéséből vagy alulfejlődéséből adódnak. Például a csípőízületek gyakran túl nagyok, és a csípőcsont ki-be mozgását okozzák, ami a két csont dörzsölődéséhez vezet. Ez az állandó súrlódás az öregedés során csípődiszpláziát okoz.

A degeneratív ízületi betegségek (osteoarthritis és osteoarthrosis) ízületi fájdalommal és merevséggel járó idült ízületi elváltozás, amelyet az ízületi porc és az alatta elhelyezkedő csont elfajulása jellemez. Kialakulásában a mechanikai tényezők mellett gyulladásos folyamatok is szerepet játszanak. Jellemzően akkor alakul ki, mikor már a szinovium nem termel elég folyadékot.

Az ízületi problémák jellemző tünetei

Az állandó fájdalom miatt a kutyák nehezen rejtik el az arthritis tüneteit. Még egy “csak” félig figyelmes gazdi is észreveszi az ízületi betegség jeleit.

 • A porcerősítés fontossága kutyáknál Sántítás vagy egyik oldal előnyben részesítése: Az egyik legszembetűnőbb jel, amikor a kutya sántít vagy az egyik oldalt előnyben részesíti a másikkal szemben. Ezt azért teszik, hogy az érintett ízületet tehermentesítsék.
 • Csak az első lábak használata álláskor: A csípődiszpláziát, az arthritis leggyakoribb formáját akkor lehet észrevenni, amikor az idősebb kutya feláll – csak az első lábait használja. Ezzel kerüli a hátsó lábak és a csípő terhelését.
 • Ugrás vagy lépcsőzés megtagadása: Az ugrás és a lépcsőzés megterhelő tevékenységek az ízületek számára. Ha a kutya egy nagyobb domb vagy lépcső előtt az „ugye viccelsz” tekintettel néz rád és nem hajlandó arra menni, akkor itt az ideje az állatorvosi látogatásnak.
 • Duzzadt ízületek: Az ízületi fájdalom által okozott gyulladás általában az ízületek duzzadását okozza. Ezen duzzanatok korai felismerése az egyik módja a további ízület károsodás megelőzésének.
 • Izomsorvadás: A kutyák néha úgy tudják elrejteni az ízületi fájdalmukat, hogy a súlyukat más lábaikra helyezik. Ez gyorsan elsorvasztja az érintett ízület körüli izmokat, súlyosbítva a problémát.
 • Az érintett ízület nyalogatása: Amikor a kutyák megsebesülnek, a seb nyalogatásával segítenek annak gyógyulásában. Tudva, hogy valami nincs rendben a testükben, néha az érintett ízületet nyalogatják, hogy enyhítsék a fájdalmat.
 • Viselkedésbéli változások: A hosszú nap után mindig öröm, amikor a farkcsóváló kedvencünk üdvözöl minket. De amikor a kutyánk krónikus fájdalmat érez a csípőjében, térdében vagy könyökében, ez a szokásos üdvözlés hirtelen elmaradhat. Sajnos a folyamatos fájdlom és az akadályozott mozgásképesség teljes temperamentumváltozást okozhat, vagy akár ingerlékenységet is.
 • Depresszió vagy letargikus viselkedés: A kutya életének része az izgalom, hogy rohangálhat, új illatokat érezhet, és játszhat a legnagyobb emberi találmánnyal – a labdával! Ha mindezt az ízületi fájdalom akadályozza, bizony, a kutya is depresszióba eshet.

Az ízületi betegségek diagnosztizálása és kezelése

Ha a kutya furcsán viselkedik, és úgy gondolod, hogy az ízületeik okozzák, elengedhetetlen, hogy azonnal felkeresd az állatorvost. Bizonyos ízületi problémák elég jól kezelhetők, ami a kutyának viszonylag fájdalommentes életet biztosíthat. Azonban ez gyakran attól függ, hogy az ízületi probléma milyen korán kerül azonosításra és kezelésre.

A diagnosztizálás folyamata

Az állatorvosok különféle vizsgálattal azonosítják az ízületi problémákat és azok alapvető okait.

Fizikai vizsgálat

Az állatorvosok különböző izomcsoportok nyújtásával és hajlításával állapítják meg, hogy melyik ízület érintett és milyen mértékben.

Ízületi biopszia

Az ízület belsejéből vett minta alapján az állatorvosok megállapíthatják, hogy fertőző betegség okozza-e az ízületi betegséget. Ha igen, antibiotikumok segítségével kezelhető a fertőzés.

Vérvizsgálat

Fontos meghatározni, hogy az ízületi romlás valamilyen autoimmun betegség miatt következik-e be. Az autoimmun betegségek akkor fordulnak elő, amikor az immunrendszer megtámadja az egészséges sejteket és tulajdonképpen a szervezet, vagyis önmaga ellen fordul. Ha a porcokat vagy a szinoviális folyadékot kórokozóként azonosítják, akkor szteroidok és immunszupresszánsok kombinációja lehet szükséges.

Orvosi, vagy sebészeti beavatkozás

Ha lehetséges, az orvosi beavatkozás mindig jobb, mint a sebészeti. Minden műtét egyben halálos kockázattal is. Illetve semmi nem garantálja, hogy meggyógyítja a betegséget és nem csak a tüneteket enyhíti. Az orvosi beavatkozás azonban normális életet kínál a kutyának. Ez általában gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók és bizonyos, az ízületi regenerációt elősegítő gyógyszerek kombinációjából áll.

A sebészeti beavatkozás gyakran a nagyon súlyos ízületi betegségek esetekben szükséges – amikor a kutya már nem tud járni. Ilyen esetekben a sebész megpróbálja kitisztítani az érintett ízületet és újjáépíteni vagy újraformálni az ízületi deformitást. Ahogy már említettük, a műtét általában nem oldja meg az alapvető okot. Azonban hatékonysága néha lehetővé teszi, hogy a kutya reagáljon az orvosi beavatkozásra.

Az ízületi egészség javítása kutyáknál

Számos technika létezik az ízületi egészség javítására a kutyáknál. Néhány közülük az ízületekre nehezedő stressz csökkentésére irányul. Más módszerek az ízületek körüli izomcsoportokat célozzák meg a rugalmasság javítása és a teherbírás elősegítése érdekében. A két módszer kombinálása a legjobb módszer a kutya ízületeinek javítására.

Az ízületekre nehezedő stressz és nyomás csökkentése

Ne engedd elhízni kutyádat: Az elhízás és a túlsúly a legnagyobb stresszfaktor az ízületek számára. A plusz súlyt nem kompenzálja több porc vagy szinoviális folyadék, ami azt jelenti, hogy a csontok közelebb kerülnek egymáshoz, növelve a súrlódást. Ha egészséges étrendet biztosítasz kutyádnak és ideális testsúlyon tartod, csökkentheted az ízületeikre nehezedő nyomást.

Javítsd az étrendjüket: Az egészséges étrend egészséges bélflórát eredményez. Az egészséges bélflóra mindent javít, az általános hangulattól a szív és az ízületi egészségig. Az egészséges összetevők és egy megfelelő étrendkiegészítő kombinációja nagyszerű módja annak, hogy javítsd kutyád életminőségét és erősítsd az ízületeit.

Alacsony terhelésű tevékenységek: Sajnos, ha kutyádat arthritis diagnosztizálják, az apportírozás lekerülhet a napirendről. A magas terhelésű tevékenységek, mint a futás, ugrás és a húzakodós játék destabilizálhatják az ízületeiket és súlyosan károsíthatják a kutya amúgy sem acélos ízületeit. Ehelyett az alacsony terhelésű gyakorlatok azok, amik kímélve stimulálják az izomzatot, az ízületet és fárasztják a kutyát.

Séta: Ki ne szeretne egy jót sétálni? Alacsony terhelésű mozgástípus, remekül kitisztítja az elmét (neked és a kutyádnak is), és nagyszerű módja a nap végén való pihenésnek. Ha a séta része a napi rutinodnak, az kiváló módja, hogy kutyádat jókedvűen tartsd.

kutya úszás Úszás: A tavakban, folyókban való úszás szórakoztató, alacsony terhelésű gyakorlat, amely tökéletes az ízületi problémákkal küzdő kutyák számára. Itt fontos megjegyezni, hogy az úszásról érdemes egyeztetni egy fizioterapeutával. Vannak olyan ízületi problémák, amiknél az úszás inkább árthat.

Beltéri játékok: Mivel a legtöbb szabadtéri játék magas terhelésű futást igényel, próbálj meg beltéri játékokra váltani. Például kezdjetek el beltéren orrmunkával foglalkozni. Tanítsd meg kutyádat megtalálni a játékát a szaglásával.

Trükkök tanítása: A kutyák vágyják a mentális stimulációt. Új trükkök és szavak tanulása bővíti szókincsüket és erősebb köteléket teremt köztetek. A kutatások szerint néhány kutya akár 250 szót is megtanulhat, ami mind más-más parancsot jelent.

Túrázás: Igen, ez csak a séta egy változata. De a séta általában rutinszerű szagokat és ugyanazokat a helyeket jelenti. Bár a kutyák ezt szeretik, egy kis változatosság egy új világ (egy túraútvonal) csodákat tehet kutyád mentális egészségével.

Az ízület körüli izomcsoportokat célozva

Segíts a kutyádnak nyújtani: Amikor a kutyád nyugodt és fekszik, ráveheted néhány nyújtó gyakorlatra. A fizioterapeuta meg tudja neked mutatni, hogy melyik nyújtások hasznosak az érintett ízületek számára. És jutalomfalat mindig legyen kéznél. Így a kutyád még élvezi is majd a nyújtást és szívesebben engedi meg neked.

Erősítő gyakorlatok: Bár nem lehet kifejezetten edzeni az ízületet, erősítheted az ízület körüli izmokat. Ez lehetővé teszi, hogy az ízületről valamennyi stresszt átvegyen az ízület körüli izomzat.

A porcerősítés fontossága kutyáknál és a táplálékkiegészítők

A legtöbb ízületi kiegészítő csak a kenésre összpontosít, mert nem képesek új porcokat termelni. Bár a kenés elengedhetetlen, ugyanolyan fontos olyan kiegészítőt találni, amely segíti az új ízületi szövet növekedését. A porcerősítő készítményeink, mint a K9 InuFlex® vagy a K9 FullFlex™, összetételüknek köszönhetően hatásos segítséget nyújthatnak a már meglévő ízületi betegségek kezelésében, de a megelőzésben is komoly szerepük van.

A kutyák ízületi egészségének javításához megfelelő tápanyagok

ESM (Hidrolizált Tojáshéj Hártyából Nyert Fehérje)

A hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje, más néven ESM (Eggshell Membrane), számos jótékony hatással van az ízületekre és a porcokra. Az ESM gazdag különböző bioaktív komponensekben, amelyek hozzájárulnak az ízületek és porcok egészségének fenntartásához. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan segíthet az ESM a porcok egészségesen tartásában:

 • K9 FullFlex porcerősítő kutyáknak - természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító

  K9 FullFlex™

  • A porckopás, ízületi gyulladás kezelésére
  • A diszplázia kialakulásának mérséklésére, tünetei enyhítésére
  • A kutyák mozgékonyságának megőrzésére
  19 950 Ft

 1. Gyulladáscsökkentő hatás: Az ESM természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amely segít csökkenteni az ízületi gyulladást és fájdalmat. A gyulladás csökkentése kulcsfontosságú a porcok védelme és a fájdalom enyhítése szempontjából.
 2. Kollagén termelés támogatása: Az ESM magas kollagén tartalmú, ami alapvető szerepet játszik a porcok struktúrájának és rugalmasságának fenntartásában. A kollagén segít megőrizni a porcok erősségét és rugalmasságát, csökkentve a sérülés kockázatát.
 3. Regeneratív tulajdonságok: Az ESM-ben található bioaktív fehérjék és egyéb összetevők támogatják a porcok regenerálódását. Ez különösen fontos az idősebb kutyák vagy az ízületi sérülésekkel küzdő egyedek esetében.
 4. Porcvédő hatás: Az ESM segít megvédeni a porcokat a kopástól és károsodástól. Az antioxidáns tulajdonságai révén csökkenti az oxidatív stressz hatásait, amelyek hozzájárulhatnak a porcok lebomlásához.
 5. Szinoviális folyadék termelés stimulálása: Az ESM hozzájárulhat a szinoviális folyadék termelésének növeléséhez, amely elengedhetetlen az ízületek megfelelő kenéséhez és a porcok védelméhez. A megfelelően működő szinoviális folyadék csökkenti a csontok közötti súrlódást, elősegítve az ízületek sima mozgását.
 6. Könnyen felszívódó formában elérhető: A hidrolizált tojáshéj hártya könnyen emészthető és felszívódó formában tartalmazza a szükséges tápanyagokat, biztosítva, hogy a szervezet hatékonyan hasznosíthassa azokat az ízületek és porcok javára.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak minden szempontból jótékony vegyületek. Segítenek a bőr- és szőrproblémákban, a szívbetegségekben, a kognitív funkciókban és még az arthritisben is. Ez a vegyület általában növényi olajokból, lazacból vagy tengeri algákból és fitoplanktonból származik.

Kondroitin

A kondroitin-szulfát egy összetett szénhidrát, amely segíti a porcok vízmegtartását.

Hialuronsav

A hialuronsav, más néven hyaluronan, egy tiszta, ragadós anyag, amelyet természetesen a kutya teste termel. Fő funkciója a víz visszatartása a szövetek jól kenhető és nedves állapotban tartásához.

Kollagén

A kollagén egy fehérje, amely minden állat testében megtalálható. Kötőszöveteket, mint például a bőrt, inakat, porcokat, szerveket és csontokat alkot, és segíthet az ízületi fájdalom csökkentésében és a porcok integritásának javításában.

Élet ízületi betegséggel

Az ízület egy trükkös része a kutya anatómiájának. Mivel nem sok minden alkotóeleme van – c csontok, amelyek némi párnázottsággal és kenőanyaggal vannak összekötve – nem sok mindent lehet tenni, ha valami rosszul működik. A legjobb amit tehetünk az ízületek egészségének megőrzése érdekében, ha inkább megelőzéskén próbálunk figyelni rájuk és nem várjuk meg, míg kialakul a betegség.

További érdekes cikkek az ízületi gyulladásról, a diszpláziáról, a kutyák porckopásáról általában.

Hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb hasznos cikkeinkről, új termékeinkről?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időnként egy-egy emailben összefoglalva elküldhessük az újdonságokat!

Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ a honlap egyes funkcióihoz, biztonsághoz és a felhasználói élmény biztosításához, melyeket a gépén tárol és sajnos szükségesek az oldal használatához. Az oldal használatával Ön hozzájárul ezen cookie-k kezeléséhez.
Tájékoztató