• K9 Kutyaegészség - Immunerősítő, porcerősítő termékek kutyáknak.

A diszplázia (dysplasia) tünetei, kezelése

A diszplázia (dysplasia) tünetei, kezelése 1000 625 Kutyaegészség

A diszplázia (dysplasia) örökletes kutya betegség, azonban tünetei a korai felismerés esetén a megfelelő életmóddal, táplálással és kezeléssel enyhíthetők.

diszplázia

kép: petmd.com

Az orvosi szaknyelvben rendellenes, kóros fejlődést jelent. Az ízületeket alkotó csontvégek, illetve az azokat borító porcfelszínek pontatlanul illeszkednek egymáshoz. A nem megfelelő illeszkedésből eredően később degeneratív ízületi elváltozások (arthrosis), ízületi ficam (subluxáció), illetve porckopás alakulhat ki a diszplázia típusától és fokozatától függően.

 

A diszplázia megjelenése, terjedése 

A diszplázia típusú rendellenesség természetes életkörülmények között (pl.: sakál, dingó, farkas), illetve 100 évvel ezelőtt, például a juhász mellett aktívan dolgozó pulinál ismeretlen fogalom volt. A természetes szelekció, a munkateljesítményre való tenyésztői törekvés megfelelő gátat szabott a betegség terjedésének. 

Az utóbbi évtizedekben azonban megváltozott a kutyatartás és tenyésztés mikéntje és miértje.

A „pedigré” tenyésztés, a hozzáértés nélküli „szaporítás”, a kutya fajtájához és igényéhez képest ingerszegény környezet, helytelen táplálás és behatárolt mozgástér (kennel, lakás, szűk udvar) a diszplázia gyors, robbanásszerű terjedéséhez vezetett.

A diszplázia kialakulása

A diszplázia egy örökletes fejlődési rendellenesség, nem szerzett betegség. A diszpláziáért felelős recesszív (lappangó) géneket a kutya már a születés előtt örökli, ám a betegség a születés után közvetlenül még nem mutatható ki. Általában a kölyökkutyák életének korai szakaszában (4-6 hónap) jelentkezik.

diszplázia

A diszplázia kezdetén (jellemzően néhány hetes korban) az ízületi nedv felszaporodik, amit pár hónapos korban az ízületi tok, illetve az egész ízület ellazulása követ. Minél lazább az ízület, annál pontatlanabb az érintkező ízületi felületek illeszkedése mozgás közben.

A helytelenül illeszkedő ízületekre terhelés alatt többszörös erők hatnak, amik így könnyebben ficamodnak. Ezek a rendszeres részleges ficamok kezdetben ízületi gyulladást, később porckopást, porcfelrakódást (arthrózis), ízületi képlet deformitást, valamint a folyamatos fájdalom okozta kímélés miatt izomsorvadást eredményez.

A folyamat az ízület lazaságának mértékétől és a hajlamosító tényezőktől (táplálás, mozgatás) függően károsítja az ízületet és hónapok, évek múltán vezet a röntgenvizsgálattal kimutatható csontelváltozás kialakulásához.

A dysplasia tünetei, megjelenési helye

A diszpláziának egyértelmű, csak erre a betegségre jellemző tünete nincs (biztosat csak röntgenfelvétel alapján lehet mondani), ezért fontos, hogy a „gyanús jeleket” állatorvos értékelje.

 • A hátulsó testfél gyengesége, sántítás, bicegés
 • A kutya nehézkesen áll fel, nem szívesen mozog, hamar elfárad
 • A pihenésből nehézkes indulást követően az ízületek „bemelegszenek” és a mozgás jobbnak tűnik
 • Mozgás során a lábait vagy túl közel, vagy túl távol helyezi a talajra, jellegzetes „kacsázó” járással
 • Futás, ügetés közben a hátsó lábak nem felváltva, hanem nyúlugrás szerűen egyszerre érnek földet
 • Séta közben a kutya lépései alatt kattogó hang hallható

A diszplázia formáit tekintve megkülönböztetünk

A diszplázia fokozatai

Fontos tudni, mikor diszpláziás kutyáról beszélünk, megkülönböztetünk:

 • Tenyésztési szempontból diszpláziás kutyát(a betegséget ugyan hordozó és örökítő, nem megfelelő ízületi felépítésű (röntgennel is igazolható), de tünetmentes, gyógykezelésre nem szoruló kutya)
 • Klinikailag diszpláziás kutyát(a betegséget hordozó és örökítő, nem megfelelő ízületi felépítésű (röntgennel is igazolható), a betegség miatt mozgászavarral járó, sánta, kezelésre szoruló kutya)

diszplázia

A diszplázia fokozatai elsősorban a tenyésztői értelemben vett diszpláziával kapcsolatban felmerülő kifejezés. Európában így Magyarországon is az FCI (Federation Cynologique Internationale) ajánlások alapján, öt fokozatot különböztetünk meg.

Diszplázia szűrés

Szűrővizsgálatra jellemzően két esetben kerül sor.

 • A kutyánk mozgászavara miatt, mikor az állatorvos a mozgásszervi vizsgálat alapján diszplázia szűrést javasol.
 • A kutya csípőízületének vizsgálata miatt végzett előszűrés, illetve a kutyatenyésztéshez szükséges végleges diszplázia szűrés miatt.

 • K9 FullFlex porcerősítő kutyáknak - természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító

  K9 FullFlex™

  • A porckopás, ízületi gyulladás kezelésére
  • A diszplázia kialakulásának mérséklésére, tünetei enyhítésére
  • A kutyák mozgékonyságának megőrzésére
  19 950 Ft
Diszplázia előszűrést 6 hónapos kor környékén érdemes végezni. Bár ekkor még a csípőízületek fejlődése nem fejeződött be, a súlyos esetek már kiszűrhetők, ami a kutya tenyésztése, táplálása, illetve terhelhetősége szempontjából lényeges.

A végleges, törzskönyvbe is bejegyezhető igazolás fajtától, illetve az adott fajtaklub előírásai alapján változik, de jellemzően 12-24 hónapos kor. A végleges szűrési igazolás megléte az etikus kutyatenyésztés alapfeltétele.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy a könyökízületi (elülső végtag) diszplázia majdnem ugyanolyan gyakori, mint a csípőízület diszpláziája. Ezért ha csípő szűrésre visszük a kutyánkat, egyúttal kérjünk könyökízületre is diszplázia szűrést. Ráadásul egy bódításban megoldható a két szűrés, és kisebb kockázattal/költséggel jár, mintha később, külön vissza kellene menni könyökszűrére is.

A dysplasia kialakulásának és lefolyásának enyhítése

A kölyökkutya fejlődésének egyik legfontosabb területe, a csontok és ízületek megfelelő fejlődése. A későbbiekben ez ad egészséges, erős vázat a belső szerveknek, illetve az izomtömegnek. Az első 3 hónap fejlődési dinamikája meghatározó a későbbi stabil csontváz és izomzat kialakulásához.

A kölykök elválasztásától (4-8 hetes kor) kezdődő helytelen (túlzott, de csontépítő anyagokban szegény) táplálás, párosítva a kutya fajtájához és mozgásigényéhez képest ingerszegény környezettel és behatárolt mozgástérrel, jelentősen megnöveli a diszplázia kialakulásának esélyét, illetve lefolyásának súlyosságát.

A fentiek ismeretében nagyon fontos a kölyökkutyák helyes táplálása, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű, fizikai és szellemi mozgatása. Igazság szerint bármilyen korú is a kutyánk, ezeket nyugodtan tekinthetjük alapkövetelményeknek az egészséges életükhöz.

A növekedés, illetve életük bármely szakaszában a kutyánál tapasztalható mozgásszervi probléma esetén ajánlott mihamarabb szakorvoshoz fordulni. Amennyiben az orvos diszpláziát diagnosztizál, a súlyosság és előrehaladottság függvényében változnak az alkalmazható megoldások. Erről kérjünk bővebb felvilágosítást a vizsgáló orvostól.

Kezelése

Bármilyen diszplázia minősítést is kapott kedvencünk, sokat javít állapotán, amennyiben:

 • Testsúlyát a fajtára jellemző ideális szinten tartjuk, a megfelelően átalakított diszpláziás táplálkozás, illetve kielégítő mozgásprogram segítségével.
  Azonban fontos, hogy a kölyök mozgatása során kerüljük a túlterhelést, azaz ha elfárad, ne erőltessük a mozgást. Mindemellett a mozgásszegény életmód sem jó, mert a farizomzat, és a csípőízületek normális fejlődése igényli a megfelelő mozgást.
 • Nem szteroid típusú, gyulladás és fájdalomcsillapító hatású, természetes porckopásgátló anyagokban gazdag táplálékkiegészítőt adunk neki, mint például a K9 InuFlex®, vagy a K9 FullFlex™.

Enyhe diszpláziás tenyésztői minősítés esetén nem árt tudni, hogy ez nem számít kifejezetten rossznak. Ezzel még az adott fajtánál tenyésztésre is javasolt lehet a kutyánk és tünet nélkül leélheti az életét is.

Az időben észlelt, középsúlyos diszplázia esetek nagy részénél a fiatal korban felfedezett betegség további súlyosbodása csökkenthető a különböző gyógyszeres, vagy táplálékkiegészítő kezeléssel, illetve a megfelelően átalakított táplálkozás és mozgásprogram segítségével.

A súlyosan diszpláziás eseteknél is léteznek különböző hagyományos (modern műtéti eljárás) illetve alternatív (arany golyó beültetés (GBI)) megoldások, melyek nagymértékben javítják kedvencünk állapotát.

A kutya helyes táplálásával, mozgatásával, megfelelő táplálékkiegészítővel a diszplázia kialakulásának esélye, illetve a már meglévő tünetek súlyosbodása nagy mértékben csökkenthető!

A diszplázia elkerülése érdekében az egyik legfontosabb teendőnk a megelőzés.


K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K9 Immunity™) kívül nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.

Alkalmazási területek

K9 FullFlex

K9 FullFlex

 • A nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
 • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
 • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
 • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késlelteté-sére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
 • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
 • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszplázia, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

A K9 FullFlex™ főbb összetevői (4000 mg-os rágótabletta)

250 mg
Segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja azokat, „kenést” biztosít számukra.
 
Kalcium karbonát
200 mg
A csontok és ízületek egészségéhez elengedhetetlenül szükséges kalcium pótlására használt vegyület. E mellet enyhíti a gyulladást.
 
200 mg
A kondroitin-szulfát kiváló vízmegkötő képessége miatt a porcszövet egyik fő alkotóeleme. Vízmegkötő képessége biztosítja a porcok mechanikus-elasztikus tulajdonságait.
 
(Beta 1,3-1,6 glükán tartalommal)
185 mg
Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.
 
185 mg
Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, külső pótlása javasolt.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) ESM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.
 
Kurkuma
90 mg
A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt összetevője az ízületerősítő termékeknek, de antioxidáns tartalma és immunerősítő hatása sem elhanyagolható.
 
Boswellia serrata kivonat
70 mg
Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!
 
Szarvasmarhából származó (tej) immun-protein koncentrátum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
10 mg
Segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és az izmok merevségét.
 

Valamint

Kalcium propionát, lenmag, glicerin, lecitin, nyílgyökér, rozmaring kivonat, növényi olajok és ízanyag.

Tojást és tejet tartalmaz!

Hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb hasznos cikkeinkről, új termékeinkről?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időnként egy-egy emailben összefoglalva elküldhessük az újdonságokat!

Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ a honlap egyes funkcióihoz, biztonsághoz és a felhasználói élmény biztosításához, melyeket a gépén tárol és sajnos szükségesek az oldal használatához. Az oldal használatával Ön hozzájárul ezen cookie-k kezeléséhez.
Tájékoztató