• K9 Kutyaegészség - Immunerősítő, porcerősítő termékek kutyáknak.

Az ízületi gyulladás kutyáknál (arthritis)

Az ízületi gyulladás kutyáknál (arthritis) 1024 683 Kutyaegészség

Az ízületi gyulladás, vagy arthritis a kutyáknál is fájdalmas, életminőséget jelentősen rontó betegség, mely nem gyógyítható, csak kezelhető, megelőzhető.

Az ízületi gyulladás valójában számos reumatológiai betegség gyűjtőneve. Arthritis-ként emlegetjük az osteoarthritist, ami az ízületi kopás eredménye, de a rheumatoid arthritis-t is, ami a porc gyulladásos megbetegedése. 

Természetesen nem minden mozgásszervi-, és ízületi megbetegedés tartozik az artritiszek közé. Lassan terjedő betegség, ami azzal jár, hogy elgyengül a porc, elveszítve a csontok közötti funkcióját. Porcok nélkül a mozgás megnehezedik és fájdalmassá válik, az artikuláció begyullad, mindez láthatóvá válik sántításban vagy a mozgás teljes leállásában.

Az ízületi gyulladás, vagy arthritis

Az artritisz, vagy más néven ízületi gyulladás, nem csupán az emberekre jellemző betegség. Kedvenc négylábú barátaink, a kutyák is szenvedhetnek tőle. Ez a betegség az ízületekben lévő szinoviális folyadék gyulladásával kezdődik, ami fájdalmat és merevséget okoz, korlátozva ezzel az állat mozgékonyságát és életminőségét.

Kutyáknál az artritisz általában két fő formában jelentkezik:

Osteoarthritis

ízületi gyulladás Ezt gyakran kopásos ízületi betegségnek is nevezik. Ez a gyakoribb és főként az idősebb kutyákat érinti. Ebben az esetben a probléma a porcok kopásával kezdődik, amelyek az ízületeket védik a súrlódástól. Az osteoarthritis során ez a porc fokozatosan elvékonyodik és kopik, ami csökkenti az ízületi rés vastagságát és fokozza a csontok közötti súrlódást. A porc kopása miatt a csontok felszínén apró kiemelkedések, úgynevezett osteophyták vagy csontkinövések alakulhatnak ki, amelyek további fájdalmat és merevséget okozhatnak az érintett ízületben.Az állapot előrehaladtával a csontok közvetlenül érintkezhetnek egymással, ami fájdalmat, duzzanatot és az ízület mozgásának korlátozottságát eredményezi. Gyulladás is kialakul az ízületi tokban, ami tovább súlyosbíthatja a tüneteket.

Az osteoarthritis pontos okai változatosak lehetnek, beleértve a genetikai hajlamot, a korral járó elhasználódást, túlsúlyt, sérüléseket és a korábbi ízületi betegségeket. Bár az osteoarthritis bármelyik ízületet érintheti, leggyakrabban a végtagok, a csípő, a térd és a gerinc ízületeit támadja meg.

Reumatoid artritisz (RA)

Ez a kevésbé gyakori, de sajnos, bármely életkorú kutyát érinthet. A reumatoid artritisz egy autoimmun betegség. Ez azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere tévesen a saját szöveteit támadja meg, ebben az esetben az ízületek belső bélését, vagyis a szinoviális membránt. Ez a krónikus gyulladásos állapot jellemzően az ízületek duzzanatát, fájdalmát és mozgáskorlátozottságát okozza.

A betegség kialakulásának pontos okai még nem teljesen ismertek, de a genetikai hajlam és környezeti tényezők, vagy bizonyos vírusok és baktériumok, szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában.

A kutyák, különösen az idősebbek, hősiesen viselik a fájdalmat, ezért néha nehéz észrevenni az artritisz jeleit. Fontos figyelni az olyan apró változásokra, mint a merevség, különösen pihenés után, a lépcsőzés vagy felugrás nehézsége, valamint a játék vagy testmozgás iránti érdeklődés csökkenése. Az artritiszben szenvedő kutyák gyakran kevesebbet mozognak, ami súlygyarapodáshoz vezethet, ami tovább terheli az ízületeket.

Az ízületi gyulladás, vagy arthritis a kutyáknál is fájdalmas, életminőséget jelentősen rontó betegség, mely nem gyógyítható, csak kezelhető, megelőzhető!

Az ízületi gyulladás (arthritis) tünetei kutyáknál

 • A kutya vonakodik a sétától, a kocsiba való beugrástól, a lépcsőjárástól, ugrálástól vagy játéktól.
 • Biceg vagy sántít a kutya, séta közben lemaradozik
 • A kutya ülő vagy fekvő helyzetből nehézkesen áll fel
 • Simogatáskor nyüszítéssel, ugatással jelzi a fájdalmat
 • Személyisége megváltozik, túl csendes vagy agresszív lesz
 • Nem szereti már, ha simogatják
 • A hideg, a hirtelen időjárás változások, a frontok vagy a több mozgás a tüneteket súlyosbítják
 • A tünetek reggel súlyosabbak, majd lassan az ízület bejáródik

Az arthritis pontosan annyira fáj a kutyának, mint nekünk, embereknek. A kedvetlenség, a bicegés vagy sántítás az ízületi gyulladás első jelei lehetnek. Az ízületi gyulladásra utaló jelek felismerésekor azonnal keressük fel állatorvosunkat! Ő ismertetni fogja a betegség kezelésével kapcsolatos lehetőségeket. A korai felismerés nagyon fontos!

 

Az ízületi gyulladás kezelése kutyáknál

Az állatorvosunk által előírt kezelés mellett mi magunk is sokat segíthetünk kedvencünk állapotán:

Megfelelő étrend

A megfelelő étrend amellett, hogy segíti a kutya – ízületeket nem terhelő – súlyának kialakítását; erősíti, helyreállítja a test immunrendszerét, ezáltal serkentve a szervezet öngyógyító képességét is. Amennyiben bővebben szeretne tájékozódni a helyes étrendről, látogasson el „ÉTREND” és “TÁPLÁLKOZÁS” oldalunkra.

Megfelelő mennyiségű, minőségű testmozgás

A testmozgás nagyon fontos tevékenység az ízületi gyulladásban szenvedő kutyák számára. Egy zsíros ízületi folyadék kibocsátását váltja ki, amely enyhíti a fájdalmat. Bizonyos mozgástípusok serkentik ezt, és ha a kutya naponta részesül bennük, sokkal hosszabb ideig marad aktív. Bár a túl sok mozgás további porckárosodást okozhat, egy megfelelő, biztonságos mennyiség, még az állatorvos által is javallott.

Fájdalomcsillapítás nem szteroid gyulladáscsökkentővel (NSAID)

Az ízületi gyulladás által okozott folyamatos fájdalom tüneti kezelést igényel, azaz gyulladás- és fájdalomcsillapító készítményekkel kezeljük az állatot. Ma már léteznek erre a célra természetes, nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) szerek, mint például a Boswellia serrata kivonat. A Boswellia serrata kivonat a morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos! A gyulladás csökkentésével enyhül az ízületben a feszültség, és mérséklődik a gyulladás okozta további károsodás. Valamint, ha az állat nem érez fájdalmat, sokkal jobban érzi magát, életminősége jelentősen javul!

Glükózaminoglikán tartalmú étrend kiegészítők

A glükózaminoglikánok (GAG- Pl.: Glükozamin-szulfát, Kondroitin-szulfát) nagy mennyiségben találhatók az új-zélandi zöldkagylóban. A glükózamin egy monoszacharid mely a különböző kötőszövetek (szalagok, inak, porcok, ízületi folyadék) egyik fő alkotóeleme. Beépül az ízületi porc állományába, javítja a sejtek vízfelvevő képességét, ezáltal növeli a kötőszövetek rugalmasságát, szilárdságát, és mérsékli az ízületi porcok kopását, elöregedését. Ha kiegészítjük kutyusunk étrendjét glükózaminokkal, jelentősen csökkenhet az artikulációk elkopásának esélye, illetve a visszaépítésben is hathatós segítséget nyújt.

Az ízületi gyulladás, bár nem visszafordítható, a tünetei a megfelelő kezeléssel és táplálékkiegészítővel nagyon jól kordában tartható.

Nézze meg kutyáknak készült zöldkagyló és gyógygomba tartalmú porcerősítő készitményeinket.

 


K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K9 Immunity™) kívül nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.

Alkalmazási területek

K9 FullFlex

K9 FullFlex

 • A nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
 • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
 • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
 • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késlelteté-sére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
 • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
 • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

A K9 FullFlex™ főbb összetevői (4000 mg-os rágótabletta)

250 mg
Segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja azokat, „kenést” biztosít számukra.
 
Kalcium karbonát
200 mg
A csontok és ízületek egészségéhez elengedhetetlenül szükséges kalcium pótlására használt vegyület. E mellet enyhíti a gyulladást.
 
200 mg
A kondroitin-szulfát kiváló vízmegkötő képessége miatt a porcszövet egyik fő alkotóeleme. Vízmegkötő képessége biztosítja a porcok mechanikus-elasztikus tulajdonságait.
 
(Beta 1,3-1,6 glükán tartalommal)
185 mg
Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.
 
185 mg
Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, külső pótlása javasolt.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) ESM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.
 
Kurkuma
90 mg
A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt összetevője az ízületerősítő termékeknek, de antioxidáns tartalma és immunerősítő hatása sem elhanyagolható.
 
Boswellia serrata kivonat
70 mg
Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!
 
Szarvasmarhából származó (tej) immun-protein koncentrátum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
10 mg
Segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és az izmok merevségét.
 

Valamint

Kalcium propionát, lenmag, glicerin, lecitin, nyílgyökér, rozmaring kivonat, növényi olajok, ízanyag.

Tojást és tejet tartalmaz!

Hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb hasznos cikkeinkről, új termékeinkről?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időnként egy-egy emailben összefoglalva elküldhessük az újdonságokat!

Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ a honlap egyes funkcióihoz, biztonsághoz és a felhasználói élmény biztosításához, melyeket a gépén tárol és sajnos szükségesek az oldal használatához. Az oldal használatával Ön hozzájárul ezen cookie-k kezeléséhez.
Tájékoztató