• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

Az agility

Az agility

Az agility 650 366 DogHealth

Az Agility kialakulása

Az agility. Az 1978-as Birminghami Dog-Show egyik szervezője John Varley szerette volna a szünetekben a közönséget valami különleges, eddig soha nem látott műsorral szórakoztatni. Felkérte Peter Meanwell lovas tisztet, aki a lovas akadálypálya alapján elkészített egy kutyákra méretezett pályát. Ez a pálya nyolcas vonalvezetésű volt, fix akadály sorrenddel. A kutyákat pórázon vezették végig a gazdáik, a hibátlanul, legrövidebb idő alatt teljesítő páros volt a győztes.

Hatalmas sikert aratott a bemutatkozás, a kutyások kihívásnak tekintették, így hamar sporttá fejlődött. Magyarországra 1990-ben érkezett egy videokazetta, amin a pályán gazdástul száguldó kutyák látványa lenyűgözte a magyar kutyásokat és elindultak az első agility csapatok.

Az agility kialakulása

Az agility kialakulása

Az agility sport hivatalos szervezete Magyarországon a Magyar Agility Szövetség. Feladata a hazai Agility sport általános gondozása, felügyelete, fejlesztése; az évenkénti Országos Bajnokság megrendezése; egyéb kutyaiskolák, klubok által rendezett versenyek engedélyezése, felügyelete; a nemzetközi versenyek válogató versenyeinek kiírása, a kijutott versenyzők benevezése, a csapat segítése, felügyelete stb.

Az FCI versenyeire csak fajtatiszta, származási lappal rendelkező kutyák nevezhetők.

Az agility sport alapjai

Ebben a sportban két hivatalos osztály létezik az agility és a jumping.

A kutyákat három méretosztályba sorolják:

 • maxi/large 43cm és feletti marmagasságú kutyák
 • midi/médium 35 cm-től 42,99 cm-ig
 • mini/small 35 cm alatti marmagasság.

Az első hivatalos verseny előtt minden kutyát megmérnek, ezt figyelembe véve indulhat az adott magasságon.

Az Agility akadályok

A használt akadályok az osztályok szerint eltérőek.

Az agility pálya akadályai:

ugró akadályok, karika, szlalom, viadukt, kúszó, zsákos kúszó, asztal, hinta, palló „A” palánk.

A jumping pálya akadályai:

ugró akadályok, karika, szlalom, viadukt, kúszó, zsákos kúszó, asztal.

Agility szintek

Az agility osztályok három szintre oszlanak:

 • Azok a kutyák, akik még nem szereztek agility minősítést – Agility / Jumping 1
 • Azok a kutyák, akik rendelkeznek 3 hibátlan futammal 2 különböző bírónál – Agility / Jumping 2
 • És akik elértek 3 hibátlan futamot és dobogós helyek valamelyikén végeztek – Agility / Jumping 3
Mielőtt valaki A1 vagy J1 futamokban indítaná a kutyáját, jellemzően van lehetőség zsenge, vagy kezdő futamokon indulni. Ami nagyon jó gyakorlás a kutyának és gazdájának milyen is egy versenyhelyzet, pályabejárás. Előfordul, hogy egyes rendezők lehetőséget adnak veterán futamra, ahol a 7. életévét betöltött kutya indulhat. Ha egyszer átteszi veterán kategóriába a kutyát, akkor már csak itt indulhat a későbbiekben. Ha valaki „fehér kutya”-ként indítja a kutyáját, akkor az annyit jelent, hogy a nevezési díjat kifizette, de versenyen kívül fut.

A versenyeken való indulás előzetes regisztrációhoz, nevezési díjhoz kötött és limitált férőhelyes.

A pálya tervezése a bíró feladata és a bíró szava szent és sérthetetlen.

Alapvető szabályok a versenyen való indításhoz

18 hónapos kort betöltött, egészséges kutya. A kutyáról minden nyakörvet (bolha/kullancs nyakörvet is) le kell venni a későbbi esetleges balesetek esélyének csökkentése érdekében. A gazda nem tarthat semmit a kezében; zsebben igen, de ha a futam alatt kiesne, akkor az kizárást von maga után. Jutalomfalat elejtésével pedig a versenytársak futamainak sikerét kockáztatja. (Ki látott már porszívózó kutyát? 🙂 )

Nem indulhat beteg, vemhes, gyógyszerezett kutya. Korábban tüzelő szuka sem indulhatott, de ez mára teljesen megváltozott. Ideális esetben jelzi előre a gazda és az adott kategória legvégén a starthoz tett szőnyegről indítható.

A bíró az általa megálmodott és felállított pályára megállapítja a szintidőt és a maximum időt. Ez azért fontos, mert a maximum időt túllépő versenypáros másodpercenként 1 hibapontot kap.

Az agility verseny előforduló főbb hibák

 • Verőhiba: ha az akadály bármelyik része leesik, mielőtt a kutya a következő akadályt teljesíti.
 • Zónahiba: ha a zónás akadályokon (A-palánk, palló, hinta) a kutya legalább egy lábával, vagy talpa egy részével nem érinti.
 • Megtagadás: ha a kutya megáll az akadály előtt, vagy a pályán. Ha kiszalad, vagy elszalad a következő akadály mellett, vagy átugrik a karika mellett a lábaknál, vagy átsétál a távolugró akadályon, vagy ha bedugja a lábát/fejét a kúszóba és visszalép vagy megfordul a kúszóban.

Verő- vagy zónahiba esetén megkapja a hibapontokat a páros, de a futamot tovább kell futni.

A megtagadást javítani kell, ha nem tesszük – az kizárást jelent.

A kizárás a legsúlyosabb büntetés, ami azt jelenti, hogy a párosnak el kell hagynia a pályát, futamuk értékelhetetlen.

A teljesség igénye nélkül a kizárás okai lehetnek:

 • Tiszteletlenség a bíróval szemben
 • Három megtagadás
 • A maximális idő túllépése
 • Durva kutyavezetés
 • Egy akadály kihagyása, vagy az akadály rossz irányból történő teljesítése, akadálysorrend tévesztés.
 • A versenyző valamit tart a kezében
 • A kutya nyakörvet visel
 • A kutya állandóan harapdálja a felvezetőt
 • Ha a kutya a pályára piszkít, azt elhagyja, vagy nincs a felvezetője kontrollja alatt stb.

Az Agility futam értékelése

A helyezések megállapításánál az alábbiakat veszik figyelembe.

 1. Összes hiba
 2. Ha az összes idő azonos az a kutya-gazda páros lesz a győzte, amelyiknek kevesebb a pályahibája
 3. Ha a pályahiba azonos, a gyorsabb kutya-gazda páros lesz a győztes

Az agility és a “Thai-Chi”

Nem említettük még a pályabejárást, ami külső szemlélőnek a világ egyik legviccesebb része lehet ennél a sportnál. Erre általában 8 percünk van a verseny futam előtt, kutya nélkül megtanulhatjuk a pályát. Ilyenkor megtervezzük a kutya optimális útvonalát az általunk begyakorolt vezetési technikák segítségével (hol váltunk kezet, mikor fordulunk le az akadályról, meddig futunk el, honnan küldjük a kutyát stb.) Érdemes ilyenkor le is futni a pályát, a korábban elképzelt dolgok beleférnek-e, odaérünk-e a kutya előtt.

A 8 perc után jön a pálya szélén a magunk közt úgy hívott thai-chi-zás. Csukott szemmel megpróbáljuk megtenni a pályát, közben mondva, mutatva, hogy mikor mit teszünk, milyen akadály következik. Na, ez az igazán muris rész.

A két legfontosabb dolog, ami az agility esetében elengedhetetlen: az egyik a bemelegítés, mind kutyának, mind gazdának; a másik pedig a kutyát mindig jutalmazzuk!!!

Ez a sport csak akkor lehet eredményes, ha a kutya jó kedvvel, vidáman teszi.


K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

Similar to K9 FullFlex™ contains, in addition to the immune-boosting medicinal mushrooms (K9 Immunity™) contained in it, a large amount of high-quality natural substances specifically designed to regenerate and keep joints (connective tissues, cartilage and joints) healthy.

Areas of application

K9 FullFlex

K9 FullFlex

 • For large, fast-growing dog breeds, from a young age, to nourish and protect the bones, cartilage, and tendons, and to improve the general ability to move.
 • To alleviate the effects of increased physical stress on the joints and connective tissues of racing and working dogs.
 • For breeders, for the healthy development of the skeletal system (maintenance) of the individuals that most closely carry the breed traits.
 • In aging dogs, to preserve the elasticity and strength of the connective tissues, to delay natural wear and tear, and to preserve the dogs' mobility.
 • For the additional treatment of injury and inflammation of connective tissues (bones, cartilage, joints, etc.), as well as various orthopedic surgical interventions, to shorten the regeneration period and to reduce pain.
 • Inappropriate housing and feeding, diseases due to ageing or diseases specific to the breed (arthritis, osteoarthritis, various types of dysplasia, etc.) prevention, treatment and alleviation of symptoms.

 

Main ingredients of K9 FullFlex™ (4000 mg chewable tablet)

250 mg
It helps to maintain the health of joints, cartilages and tendons, helping them to regenerate and preventing further damage by maintaining and lubricating them.
 
Calcium carbonate
200 mg
A compound used to replace calcium, which is essential for the health of bones and joints. This breast relieves inflammation.
 
200 mg
Chondroitin sulphate is a major constituent of cartilage tissue due to its excellent water-binding capacity. Its water-binding capacity ensures the mechanical-elastic properties of cartilage.
 
(with Beta 1.3-1.6 glucan content)
185 mg
An immune-boosting ingredient containing medicinal mushrooms concentrates that, in addition to its general immune-boosting effects, accelerates the rebuilding process and provides the body with protection to prevent cartilage wear and tear.
 
185 mg
Thanks to its antioxidant action, it helps protect cells and supports the immune system. It slows down the ageing of cells, helps protect the body's connective tissue fibres, inhibits wrinkling and preserves the skin's water content. Its production decreases with age and external supplementation is recommended.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
If either, it is one of the key active ingredients in K9 FullFlex™. It is produced by hydrolysis from a thin rubbery membrane on the inner wall of the eggshell for improved bioavailability. This protein solution has unique properties that make it one of the most important ingredients in the product, responsible for healthy joints. Among other things, the high ESM content (100 mg per wafer) distinguishes K9 FullFlex™ from similar products.
 
Turmeric
90 mg
Turmeric's natural anti-inflammatory and analgesic properties make it a popular ingredient in joint care products, but its antioxidant content and immune-boosting effects are not negligible.
 
Boswellia serrata extract
70 mg
It is a natural NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug) pain reliever. It acts on the same receptors as morphine, making it an immediate, long-lasting and powerful pain reliever. And it's completely safe!
 
Bovine (milk) immune protein concentrate Colostrum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
Segíti az ízületi gyulladás csökkenését és az izmok merevségét.
 

As well as

Calcium propionate, linseed, glycerin, lecithin, arrowroot, rosemary extract, vegetable oils, flavouring.

Contains eggs and milk!

Our website uses cookie files for certain website functions, security and user experience, which are stored on your computer and are unfortunately necessary for the use of the site. By using the site, you consent to the processing of these cookies.
Informations