• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

Limfóma (nyirokcsomó daganat) a kutyáknál

Limfóma (nyirokcsomó daganat) a kutyáknál

Limfóma (nyirokcsomó daganat) a kutyáknál 650 366 Kutyaegészség

A limfóma (lymphoma) egy meglehetősen gyakori daganat típus a kutyáknál, azonban többnyire jól kezelhető. A legtöbb limfóma típus jól reagál a hagyományos gyógymód – mint a kemoterápia -, és valamilyen immunmoduláló (immunerősítésre épülő) terápia, mint például a K-9 Immunity™ kombinációjára.

Az egyébként egészséges kutyák esetében a daganatos megbetegedések közül a lymphománál a legnagyobb a kigyógyulás esélye. A limfómás kutyák 50 %-a gyógyítható.

Mi a limfóma (nyirokcsomó daganat)

Dog lymphoma

A nyirokrendszer a szervezet „másik” keringési rendszere. A test egészét behálózó nyirokerek és csatornák hálózatából, nyirokcsomókból és nyirokszervekből áll. Fő funkciója a nyiroknedv keringésének biztosítása, mely a betolakodó mikroorganizmusokat és idegen testeket elpusztító fehérvérsejt típust, a limfocitákat tartalmazza.

A nyirokrendszer szervei kiszűrik a nyiroknedvből a betolakodókat és meggátolják azok továbbterjedését. A nyirokrendszer, illetve a limfociták, tulajdonképpen a szervezet elsődleges védelmét biztosítják a fertőzésekkel szemben.

Egészséges kutyáknál ezek a sejtek (limfociták) a csontvelőben képződnek, átmennek egy hozzávetőlegesen 30 napos életcikluson, majd elhalnak és felszívódnak, vagy a salakanyagokkal együtt távoznak a szervezetből.

Limfóma esetén a limfociták rákos sejtekként kezdenek viselkedni, nem pusztulnak kellő mértékben, illetve ellenőrizetlenül növekednek, osztódnak.

The kóros limfociták a nyirokcsomókban gyűlnek össze, ahol duzzanatot képeznek. Mivel a limfociták az egész szervezetben jelen vannak, kóros szövetszaporulat – azaz limfóma (lymphoma) – a nyirokcsomók mellett a test más részeiben is előfordulhat. A leggyakoribb helyszín a lép és a csontvelő, de kialakulhat limfómaa gyomorban, májban, vagy ritkábban az agyban is. A betegség gyakran támadja meg egy időben a test különböző részeit.

A kutya limfóma (nyirokcsomó daganat) tünetei

A limfóma tünetei összefüggnek a daganat(ok) testen belüli helyével. Általánosságban a magas fehérvérsejtszám, duzzadt nyirokcsomók és levertség jellemzi, de a daganat elhelyezkedésétől függően lehet étvágytalanság, hányás, hasmenés, fogyás, vagy légszomj, fojtott szívhang, esetleg a bőrön, vagy a szájban viszkető, piros dudorok, kelések.

A kutya limfómát általában egy speciális kemoterápiával, a Madison Wisconsin Protokollal kezelik.

A limfóma egy komoly, és sajnos elég gyakori megbetegedés a kutyáknál. Egyes fajták hajlamosabbak rá, mint mások. A golden retriever például különösen hajlamos az ilyen típusú kutya daganatra.

A daganat általában egy immunrendszer diszfunkció!

A limfóma és az immunmoduláló terápia

Lymphoma

Limfoszarkóma (limfóma) akkor fejlődik, mikor az immunrendszer nem azonosítja a megváltozott nyiroksejteket, mint betolakodókat, és hagyja őket ellenőrizetlenül szaporodni.

A tradicionális ázsiai gyógyászat, és az utóbbi években a modern orvoslás is alkalmaz speciális, természetes vegyületeket a rákgyógyításban, melyek feladata, hogy megpróbálják kijavítani az immunrendszer helytelen működését.

Az immunmoduláló összetevők aktivitásra késztetik az immunrendszert, hogy a degenerált sejteket felismerje, és megfelelő immunválaszt adjon. A felismerés hatására a szervezet „újra megtanulja”, hogyan reagáljon az abnormálisan fejlődő sejtekre, elpusztítja azokat, és egészséges hegszövetet hagy a helyükön. Ezt nevezzük immunmoduláló terápiának.

Az immunmoduláló szerek nem azonosak a hagyományos daganat elleni gyógyszerekkel, mint például a kemoterápia!

A kemoterápiás szerek toxikusak, és feladatuk a daganatos sejtek elpusztítása. Nagyon hasznosak a daganat elleni harcban, mert jelentősen csökkentik a degenerált sejtek számát a szervezetben, azonban a kiváltó okkal, hogy miért engedte a szervezet ezek elszaporodását, nem foglalkoznak.

Ezzel szemben az immunmoduláló szerek nem toxikusak, fő hatóanyaguk a természetben (ételeinkben) előforduló vegyületek, a heteropoliszacharidok. melyekre minden emlősállatnak szüksége van a megfelelő immunműködéshez.

Bizonyos okokból, a daganatos szervezeteknek nagyobb mennyiségre van szüksége ezekből a vegyületekből, hogy az immunrendszerük ismét felismerje és elpusztítsa a daganatos sejteket.

A nyirokcsomó daganat kezelése kutyáknál

 • K9 InuExtra

  K9 InuExtra®

  • Additional anti-tumour treatment
  • For sport, competition and working dogs to enhance performance
  • To support the immune system in ageing dogs
  25 800 Ft
A lymphoma kezelése a kutyák esetében, a kemoterápia.
Mivel ez a daganattípus leginkább az egyébként egészséges fiatal és középkorú kutyákat támadja meg, ezért ők rendszerint jobban bírják az agresszív kemoterápiát. Természetesen a kezelés eredménye nagymértékben függ többek közt a daganatos terület nagyságától, az esetleges áttét mértékétől, és az érintett fontosabb szervektől.

Általában az érintett nyirokcsomót sebészetileg eltávolítják, de ennek eredményessége önmagában vitatható. A műtét után általában valamilyen kemoterápiás kezelés következik, mely megöli az esetlegesen ottmaradt daganatos sejteket. A műtéti beavatkozás és a kemoterápia hatékonyan távolítja el a daganat nagy részét, azonban ez csak az egyik fele a gyógyulási folyamatnak. These interventions do not cure the cancer, they do not correct the immune system dysfunction that allowed the tumour cells to develop.

Mikor sebészeti beavatkozással és kemoterápiával eltávolítják a szervezetet jelentősen megterhelő daganatos sejtek nagy részét, valamint ezek mellett immunmoduláló terápiával (K9 Immunity™ és K9 Transfer Factor™) cselekvésre késztetik a szervezet saját védelmi vonalát, az immunrendszert; az esélyek arra, hogy a kutya legyőzze a lymphomát és egy normális élettartamot éljen, kiválóak.

Strengthening the immune system is essential in cancer (Lymphoma, Osteosarcoma, Mastocytoma, Hemangiosarcoma in dogs, dog mammary tumour, stb.), illetve bármilyen egyéb, immun-rendellenességből eredő megbetegedéssel szemben is! Míg a szervezet önállóan nem reagál az adott betegségre, addig nem beszélhetünk igazi gyógyulásról, csak tüneti kezelésről.

Ezért sok állatorvos azt mondja, jogosan, hogy csak meghosszabbítani lehet a kutyus életét, azonban a daganat még ott van.

A limfóma (nyirokcsomó daganat) nagyon jól reagál a kemoterápia és az immunmoduláló terápia együttes alkalmazására!

Hogy melyik kutya milyen jól reagál az immunmoduláló terápiára, azt nehéz általánosítani.  A kezelés sikere számos tényezőtől függ, mint például a kutya életkora, étrendje, kórtörténete, a daganat helye, kiterjedése és mely szervek érintettek.

Az általánosságban elmondható, hogy minél korábban sikerül diagnosztizálni, annál jobbak az esélyek. A lymphoma általában fiatalabb kutyáknál fordul elő. Ha idejében felismerik, a hagyományos kezeléseket kiegészítve, az immunmoduláló szerek biztosítják a legjobb esélyt a kigyógyulásra és a kiújulás megakadályozására.

A proper diet is essential!

A rák az egyik leggyakoribb halál a kutyáknál. Számos szakértő úgy gondolja, hogy ennek legfőbb oka a helytelen étrend. Általában olyan tápokat, ételeket adunk kedvenceinknek, melyek alapja a gabona, holott a kutyák a természetben nem legelésznek a búzaföldeken. A kutyákban nem alakult ki enzim a gabona megemésztésére, hasznosítására. Ők alapvetően húsevők!

When a carnivorous animal eats a grain-based diet, its body does not get (or cannot process and utilise) the nutrients it needs, there is a high risk of immune disorders, including cancer.

Ha valóban a helytelen táplálék az egyik legfőbb kiváltó oka a rákos megbetegedéseknek, akkor nyilvánvaló, hogy a helyes étrend elengedhetetlen a daganatos kutyák számára. Valójában a megfelelő étrend az egyik legfontosabb tényezője a sikeres daganatos kezelésnek! Hogy a kutyánknak valóban megadjunk mindent a daganat elleni harchoz, a megfelelő tápanyagokat kell biztosítanunk számukra. Azért, mert egy kutyatáp drága, vagy sokan ajánlják, vagy trendi neve van, még nem biztos, hogy az a legjobb a daganatos kutyának. For more information, read our article FEEDING A DOG WITH CANCER .


K9 Immunity™

K9 Immunity

K9 Immunity

Immunomodulating food supplement for dogs with the natural power of 6 different medicinal mushrooms. .

The K9 Immunity was developed for guide dogs suffering from cancer, but is now available for all dogs. It has already been used with outstanding success in more than 10,000 dogs suffering from cancer!

The K9 Immunity™ contains immunomodulatory compounds called heteropolysaccharides, including PSK, PSP, and Lentinan, which are the three most commonly used anticancer compounds. It also contains nearly 200 other closely related polysaccharides that help the immune system function properly.

The K9 Immunity™ is made from 100% USDA (US Department of Agriculture) and EU Certified Organic approved ingredients, under strict GMP (Good Manufacturing Practices) and FDA (US Food and Drug Administration) recommendations. All-natural, non-toxic, 100% certified pure ingredients manufactured by Aloha Medicinals Inc.

Forrás: www.dogcancer.net