• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

Szarvasgombászat kutyával

Szarvasgombászat kutyával

Szarvasgombászat kutyával 650 366 DogHealth

Szarvasgombászat kutyával – Közös munka a kutyával, ami nem csak lefárasztásra jó, de különleges alapanyaggal látja el a konyhánkat.

Szarvasgombászat kutyával – Kutya vagy disznó

Magyarországon az 1500-as évektől kezdődően vannak írásos emlékek, melyek megemlítik a szarvasgombát. Régen és ma is leginkább kutyákkal keresték. Pák Dénes 1829-ben megjelent Vadászattudomány című könyvében egy teljes fejezetet szentelt a szarvasgombát kereső kutyák betanítására, idomítására. Az 1700-as, 1800-as években szinte minden uradalomnak volt fizetett, kutyás gyűjtője. A begyűjtött gombákat nem csak hazánkban használták, de az angol királyi és az orosz cári udvarral is élénk kereskedelmet folytattak.

Szarvasgombászat kutyával

Szarvasgombászat kutyával. Fotó: Lajti Balázs

Ebből is látszik, hogy nem a disznóval való szarvasgomba keresés volt elterjedt hazánkban. Ez leginkább Franciaországban jellemző, ott is inkább hagyományőrzés céljából van jelen manapság.

A kutya együttműködése az emberrel egyedülálló, nagy múltra tekint vissza, és össze sem hasonlítható egy betanított disznó keresésével. Nem beszélve arról, mennyivel könnyebb a kutyával közlekedni egyik termőhelytől a másikig, akár több száz kilométert autózva.

A kutyák szag alapján találják meg a gombát, melyek akkor kezdenek illatozni, amikor megértek. Minden fajnak más az illata.

A szarvasgomba

A szarvasgomba szó egy gyűjtőnév, föld alatt fejlődő gombafajokat takar. Érdekességük, hogy életközösséget alkotnak egy fával (cserjével) úgy, hogy annak gyökeréhez kapcsolódnak. A gomba különféle tápanyagokat kap a fából, de a fa is profitál az együttélésből, hiszen a gomba segítségével könnyebben jut ásványi anyagokhoz. A fák gyökeréhez kapcsolódó gombafonalak összefonódásából fejlődnek ki a termőtestek, melyek a bennük lévő spórák miatt értékesek. Kifejlődésükhöz jóval hosszabb időre van szükség, mint a kalapos gombáknak: míg azoknak pár nap is elég, a szarvasgomba több hétig, akár hónapig is fejlődik.

Ahhoz, hogy a gomba jól fejlődjön, megfelelő összetételű és vízháztartású talajra, ideális hőmérsékletre és természetesen fásszárú növények, általában tölgyfélék társaságára van szükség. Magyarország különösen kedvező adottságokkal rendelkezik. Európán belül nyári szarvasgomba nálunk terem a legtöbb. Minden évszaknak megvan a saját szarvasgombája, mindegyik más hónapban szedhető. A törvény szerint áprilistól május közepéig nem szedhető és nem is árusítható, tehát ebben az időszakban ne keressük.

Szarvasgombászat kutyával – milyen kutya a legalkalmasabb

Gyakran kapom ezt a kérdést. Tény, hogy az apportos vadász ebeket használja a legtöbb gombász. Magyar vizsla, labrador, spániel, tacskó, ezek keverékei. Itt van már hazánkban is a kifejezetten szarvasgombászatra tenyésztett Lagotto Romagnolo fajta, akik valóban nagy tehetséget mutatnak a gombakeresésben.

A második kérdés mindig az, hogyan tesztelem a kutya alkalmasságát? A válasz nagyon egyszerű. A gazdin tesztelem! Nem hiszem, hogy van olyan kutya fajta, amelyik nem tudna szag alapján bármit megkeresni. Éppen ezért, ha azt látom, hogy a gazdiban megszületett az elhatározás, hogy szarvasgombát keressen a kutyájával, akkor biztos vagyok benne, hogy ez meg is fog történni. Abban az esetben, ha nem elég erős az elhatározás, ezt a kutya is érezni fogja és számára sem lesz létfontosságú a dolog.

Miért is lenne az? A gomba nem tápláléka a kutyának, magától nem kaparná ki a földből. Ezt csakis az emberrel kötött évezredes szövetség miatt vállalja. Szeretne nekünk örömet okozni! Nem, nem a jutalomfalatért csinálja! Aki rendszeresen „dolgozik” kutyákkal és sikerült velük szimbiózisba kerülni, simán el tudja hagyni a jutalomfalatot.
Az engedelmes alapokkal rendelkező, apportos, tenni akarással és együttműködő készséggel rendelkező kutyák kifejezetten alkalmasak a szarvasgombászat elsajátítására.

Természetes vadász ösztöneiket felhasználva alakítjuk, formáljuk a kutya érdeklődését a gomba keresés irányába. Mindeközben különleges kapcsolat alakul ki gazdi és kutyája között!

Szarvasgombászat kutyával – Hogyan képezem a kutyákat?

Minden gazdi-kutya párossal egyénileg foglalkozom, nincs csoportos képzés. Ráhangolódom a páros kapcsolatára, energiájára, dinamikájára és ezt felhasználva egyedi foglalkozást tartok. A retriever képzésre alapozva, kialakítjuk a jó gazdi-kutyus kapcsolatot. Megtanuljuk az alapvető szabályokat egy falka életében. Jól nevelt, szépen közlekedő, behívható, ránk figyelő, alkalmazkodó kutyánk lesz!

A legfontosabb, hogy a gazdi vezetővé válik a tréningek során.

Szarvasgombászat kutyával

Szarvasgombászat kutyával. Fotó: Lajti Balázs

 

A tréningek alkalmával kialakítjuk és fejlesztjük a gazdi és kutyája közötti együttműködést. Felfedezzük a bennünk rejlő intuitív képességeket, amivel kapcsolódhatunk egymáshoz és a természethez, ezzel megteremtve azt a harmóniát, amit a hétköznapokban sokszor csak elérhetetlen álomnak tartunk. A napi rutinból kikapcsolódva, sokszor komfortzónánk határainak feszegetésével, sőt átlépésével érjük el a fejlődést, ami meghozza az elégedettséget számunkra.
A tréningek a kutya egyedi igényei szerint alakulnak, de egymásra épülnek tematikusan. Van, aki gyorsabban és van, aki lassabban fog haladni ezen az úton. Célom nem csak az, hogy sikeres gombász vizsgát tegyen a kutyus, hanem hogy valóban kitartóan szedjen is gombát élőhelyen is! Ezért, a tréningek előrehaladtával, amikor már megfelelően felkészült a páros, az általam gombászott erdőben is gyakorlunk.

Szarvasgombászat kutyával – Sport vagy életforma

Kinek, választása szerint…
A magyar jogszabályok szigorú kereteket szabnak az erdei termények hasznosításának. Nincs ez másképpen a szarvasgombával sem. Sőt, talán ez még szigorúbb! Annak, aki gombászni szeretne, minden hatósági engedéllyel rendelkeznie kell. Jól van ez így, könnyen belátható, hogy a természetet védenünk kell és fenntartható módon használni azt, amit kapunk tőle.

Mi van azokkal, akik hobbiként gondolnak a gombászatra és kifejezetten a kutyájukkal való hasznos és kellemes időtöltésnek, sportnak tekintik? Szerencsére, nekik sem kell lemondaniuk semmiről!
Profi szarvasgombászhoz csatlakozva, különleges módon hódolhatnak az erdőjárásnak, a természetszeretetnek, letérhetnek a turista útvonalról és – anélkül, hogy egy másik állat az életével fizetne – a kutyával való közös vadászat élményének!

Szarvasgombászat kutyával – Miért is jó ez

VARÁZSLAT – ez a szó jut eszembe, amikor belépek az erdőbe a kutyákkal.
Természetesen engem is lenyűgöz ez az erdei csemege, ez a fűszer, de amit az a szimbiózis ad, amit a kutyámmal élek át nap, mint nap a keresés során, minden várakozásomat felülmúlta.
Hát nem érdekes?! A szarvasgomba szimbiózisban él a fa gyökereivel azért, hogy egymást támogassák. A gombász is ezt élheti meg kutyájával, a gomba felkutatása közben. Már önmagában ez is varázslat, hát még az az élmény, amit a hajnali erdő csendje, az ébredő állatok neszezése ad. Mindez alázatot és tiszteletet kíván kutyától és embertől egyaránt.

További információ, szarvasgombász kutya tanfolyam:
Farkas Szilvia – www.szarvasgombaszkutya.hu


K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

Similar to K9 FullFlex™ contains, in addition to the immune-boosting medicinal mushrooms (K9 Immunity™) contained in it, a large amount of high-quality natural substances specifically designed to regenerate and keep joints (connective tissues, cartilage and joints) healthy.

Areas of application

K9 FullFlex

K9 FullFlex

  • For large, fast-growing dog breeds, from a young age, to nourish and protect the bones, cartilage, and tendons, and to improve the general ability to move.
  • To alleviate the effects of increased physical stress on the joints and connective tissues of racing and working dogs.
  • For breeders, for the healthy development of the skeletal system (maintenance) of the individuals that most closely carry the breed traits.
  • In aging dogs, to preserve the elasticity and strength of the connective tissues, to delay natural wear and tear, and to preserve the dogs' mobility.
  • For the additional treatment of injury and inflammation of connective tissues (bones, cartilage, joints, etc.), as well as various orthopedic surgical interventions, to shorten the regeneration period and to reduce pain.
  • Inappropriate housing and feeding, diseases due to ageing or diseases specific to the breed (arthritis, osteoarthritis, various types of dysplasia, etc.) prevention, treatment and alleviation of symptoms.

Main ingredients of K9 FullFlex™ (4000 mg chewable tablet)

250 mg
It helps to maintain the health of joints, cartilages and tendons, helping them to regenerate and preventing further damage by maintaining and lubricating them.
 
Calcium carbonate
200 mg
A compound used to replace calcium, which is essential for the health of bones and joints. This breast relieves inflammation.
 
200 mg
Chondroitin sulphate is a major constituent of cartilage tissue due to its excellent water-binding capacity. Its water-binding capacity ensures the mechanical-elastic properties of cartilage.
 
(with Beta 1.3-1.6 glucan content)
185 mg
An immune-boosting ingredient containing medicinal mushrooms concentrates that, in addition to its general immune-boosting effects, accelerates the rebuilding process and provides the body with protection to prevent cartilage wear and tear.
 
185 mg
Thanks to its antioxidant action, it helps protect cells and supports the immune system. It slows down the ageing of cells, helps protect the body's connective tissue fibres, inhibits wrinkling and preserves the skin's water content. Its production decreases with age and external supplementation is recommended.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
If either, it is one of the key active ingredients in K9 FullFlex™. It is produced by hydrolysis from a thin rubbery membrane on the inner wall of the eggshell for improved bioavailability. This protein solution has unique properties that make it one of the most important ingredients in the product, responsible for healthy joints. Among other things, the high ESM content (100 mg per wafer) distinguishes K9 FullFlex™ from similar products.
 
Turmeric
90 mg
Turmeric's natural anti-inflammatory and analgesic properties make it a popular ingredient in joint care products, but its antioxidant content and immune-boosting effects are not negligible.
 
Boswellia serrata extract
70 mg
It is a natural NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug) pain reliever. It acts on the same receptors as morphine, making it an immediate, long-lasting and powerful pain reliever. And it's completely safe!
 
Bovine (milk) immune protein concentrate Colostrum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
Segíti az ízületi gyulladás csökkenését és az izmok merevségét.
 

As well as

Calcium propionate, linseed, glycerin, lecithin, arrowroot, rosemary extract, vegetable oils, flavouring.

Contains eggs and milk!

Our website uses cookie files for certain website functions, security and user experience, which are stored on your computer and are unfortunately necessary for the use of the site. By using the site, you consent to the processing of these cookies.
Informations