• K9 Kutyaegészség - Immunerősítő, porcerősítő termékek kutyáknak.

Szarvasgombászat kutyával

Szarvasgombászat kutyával

Szarvasgombászat kutyával 650 366 Kutyaegészség

Szarvasgombászat kutyával – Közös munka a kutyával, ami nem csak lefárasztásra jó, de különleges alapanyaggal látja el a konyhánkat.

Szarvasgombászat kutyával – Kutya vagy disznó

Magyarországon az 1500-as évektől kezdődően vannak írásos emlékek, melyek megemlítik a szarvasgombát. Régen és ma is leginkább kutyákkal keresték. Pák Dénes 1829-ben megjelent Vadászattudomány című könyvében egy teljes fejezetet szentelt a szarvasgombát kereső kutyák betanítására, idomítására. Az 1700-as, 1800-as években szinte minden uradalomnak volt fizetett, kutyás gyűjtője. A begyűjtött gombákat nem csak hazánkban használták, de az angol királyi és az orosz cári udvarral is élénk kereskedelmet folytattak.

Szarvasgombászat kutyával

Szarvasgombászat kutyával. Fotó: Lajti Balázs

Ebből is látszik, hogy nem a disznóval való szarvasgomba keresés volt elterjedt hazánkban. Ez leginkább Franciaországban jellemző, ott is inkább hagyományőrzés céljából van jelen manapság.

A kutya együttműködése az emberrel egyedülálló, nagy múltra tekint vissza, és össze sem hasonlítható egy betanított disznó keresésével. Nem beszélve arról, mennyivel könnyebb a kutyával közlekedni egyik termőhelytől a másikig, akár több száz kilométert autózva.

A kutyák szag alapján találják meg a gombát, melyek akkor kezdenek illatozni, amikor megértek. Minden fajnak más az illata.

A szarvasgomba

A szarvasgomba szó egy gyűjtőnév, föld alatt fejlődő gombafajokat takar. Érdekességük, hogy életközösséget alkotnak egy fával (cserjével) úgy, hogy annak gyökeréhez kapcsolódnak. A gomba különféle tápanyagokat kap a fából, de a fa is profitál az együttélésből, hiszen a gomba segítségével könnyebben jut ásványi anyagokhoz. A fák gyökeréhez kapcsolódó gombafonalak összefonódásából fejlődnek ki a termőtestek, melyek a bennük lévő spórák miatt értékesek. Kifejlődésükhöz jóval hosszabb időre van szükség, mint a kalapos gombáknak: míg azoknak pár nap is elég, a szarvasgomba több hétig, akár hónapig is fejlődik.

Ahhoz, hogy a gomba jól fejlődjön, megfelelő összetételű és vízháztartású talajra, ideális hőmérsékletre és természetesen fásszárú növények, általában tölgyfélék társaságára van szükség. Magyarország különösen kedvező adottságokkal rendelkezik. Európán belül nyári szarvasgomba nálunk terem a legtöbb. Minden évszaknak megvan a saját szarvasgombája, mindegyik más hónapban szedhető. A törvény szerint áprilistól május közepéig nem szedhető és nem is árusítható, tehát ebben az időszakban ne keressük.

Szarvasgombászat kutyával – milyen kutya a legalkalmasabb

Gyakran kapom ezt a kérdést. Tény, hogy az apportos vadász ebeket használja a legtöbb gombász. Magyar vizsla, labrador, spániel, tacskó, ezek keverékei. Itt van már hazánkban is a kifejezetten szarvasgombászatra tenyésztett Lagotto Romagnolo fajta, akik valóban nagy tehetséget mutatnak a gombakeresésben.

A második kérdés mindig az, hogyan tesztelem a kutya alkalmasságát? A válasz nagyon egyszerű. A gazdin tesztelem! Nem hiszem, hogy van olyan kutya fajta, amelyik nem tudna szag alapján bármit megkeresni. Éppen ezért, ha azt látom, hogy a gazdiban megszületett az elhatározás, hogy szarvasgombát keressen a kutyájával, akkor biztos vagyok benne, hogy ez meg is fog történni. Abban az esetben, ha nem elég erős az elhatározás, ezt a kutya is érezni fogja és számára sem lesz létfontosságú a dolog.

Miért is lenne az? A gomba nem tápláléka a kutyának, magától nem kaparná ki a földből. Ezt csakis az emberrel kötött évezredes szövetség miatt vállalja. Szeretne nekünk örömet okozni! Nem, nem a jutalomfalatért csinálja! Aki rendszeresen „dolgozik” kutyákkal és sikerült velük szimbiózisba kerülni, simán el tudja hagyni a jutalomfalatot.
Az engedelmes alapokkal rendelkező, apportos, tenni akarással és együttműködő készséggel rendelkező kutyák kifejezetten alkalmasak a szarvasgombászat elsajátítására.

Természetes vadász ösztöneiket felhasználva alakítjuk, formáljuk a kutya érdeklődését a gomba keresés irányába. Mindeközben különleges kapcsolat alakul ki gazdi és kutyája között!

Szarvasgombászat kutyával – Hogyan képezem a kutyákat?

Minden gazdi-kutya párossal egyénileg foglalkozom, nincs csoportos képzés. Ráhangolódom a páros kapcsolatára, energiájára, dinamikájára és ezt felhasználva egyedi foglalkozást tartok. A retriever képzésre alapozva, kialakítjuk a jó gazdi-kutyus kapcsolatot. Megtanuljuk az alapvető szabályokat egy falka életében. Jól nevelt, szépen közlekedő, behívható, ránk figyelő, alkalmazkodó kutyánk lesz!

A legfontosabb, hogy a gazdi vezetővé válik a tréningek során.

Szarvasgombászat kutyával

Szarvasgombászat kutyával. Fotó: Lajti Balázs

 

A tréningek alkalmával kialakítjuk és fejlesztjük a gazdi és kutyája közötti együttműködést. Felfedezzük a bennünk rejlő intuitív képességeket, amivel kapcsolódhatunk egymáshoz és a természethez, ezzel megteremtve azt a harmóniát, amit a hétköznapokban sokszor csak elérhetetlen álomnak tartunk. A napi rutinból kikapcsolódva, sokszor komfortzónánk határainak feszegetésével, sőt átlépésével érjük el a fejlődést, ami meghozza az elégedettséget számunkra.
A tréningek a kutya egyedi igényei szerint alakulnak, de egymásra épülnek tematikusan. Van, aki gyorsabban és van, aki lassabban fog haladni ezen az úton. Célom nem csak az, hogy sikeres gombász vizsgát tegyen a kutyus, hanem hogy valóban kitartóan szedjen is gombát élőhelyen is! Ezért, a tréningek előrehaladtával, amikor már megfelelően felkészült a páros, az általam gombászott erdőben is gyakorlunk.

Szarvasgombászat kutyával – Sport vagy életforma

Kinek, választása szerint…
A magyar jogszabályok szigorú kereteket szabnak az erdei termények hasznosításának. Nincs ez másképpen a szarvasgombával sem. Sőt, talán ez még szigorúbb! Annak, aki gombászni szeretne, minden hatósági engedéllyel rendelkeznie kell. Jól van ez így, könnyen belátható, hogy a természetet védenünk kell és fenntartható módon használni azt, amit kapunk tőle.

Mi van azokkal, akik hobbiként gondolnak a gombászatra és kifejezetten a kutyájukkal való hasznos és kellemes időtöltésnek, sportnak tekintik? Szerencsére, nekik sem kell lemondaniuk semmiről!
Profi szarvasgombászhoz csatlakozva, különleges módon hódolhatnak az erdőjárásnak, a természetszeretetnek, letérhetnek a turista útvonalról és – anélkül, hogy egy másik állat az életével fizetne – a kutyával való közös vadászat élményének!

Szarvasgombászat kutyával – Miért is jó ez

VARÁZSLAT – ez a szó jut eszembe, amikor belépek az erdőbe a kutyákkal.
Természetesen engem is lenyűgöz ez az erdei csemege, ez a fűszer, de amit az a szimbiózis ad, amit a kutyámmal élek át nap, mint nap a keresés során, minden várakozásomat felülmúlta.
Hát nem érdekes?! A szarvasgomba szimbiózisban él a fa gyökereivel azért, hogy egymást támogassák. A gombász is ezt élheti meg kutyájával, a gomba felkutatása közben. Már önmagában ez is varázslat, hát még az az élmény, amit a hajnali erdő csendje, az ébredő állatok neszezése ad. Mindez alázatot és tiszteletet kíván kutyától és embertől egyaránt.

További információ, szarvasgombász kutya tanfolyam:
Farkas Szilvia – www.szarvasgombaszkutya.hu


K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

A K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K9 Immunity™) kívül nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.

Alkalmazási területek

K9 FullFlex

K9 FullFlex

  • A nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
  • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
  • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
  • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késlelteté-sére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
  • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
  • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

A K9 FullFlex™ főbb összetevői (4000 mg-os rágótabletta)

250 mg
Segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja azokat, „kenést” biztosít számukra.
 
Kalcium karbonát
200 mg
A csontok és ízületek egészségéhez elengedhetetlenül szükséges kalcium pótlására használt vegyület. E mellet enyhíti a gyulladást.
 
200 mg
A kondroitin-szulfát kiváló vízmegkötő képessége miatt a porcszövet egyik fő alkotóeleme. Vízmegkötő képessége biztosítja a porcok mechanikus-elasztikus tulajdonságait.
 
(Beta 1,3-1,6 glükán tartalommal)
185 mg
Egy olyan gyógygomba koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.
 
185 mg
Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, külső pótlása javasolt.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) ESM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.
 
Kurkuma
90 mg
A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt összetevője az ízületerősítő termékeknek, de antioxidáns tartalma és immunerősítő hatása sem elhanyagolható.
 
Boswellia serrata kivonat
70 mg
Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!
 
Szarvasmarhából származó (tej) immun-protein koncentrátum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
Segíti az ízületi gyulladás csökkenését és az izmok merevségét.
 

Valamint

Kalcium propionát, lenmag, glicerin, lecitin, nyílgyökér, rozmaring kivonat, növényi olajok, ízanyag.

Tojást és tejet tartalmaz!

Hírlevél

Szeretne értesülni a legújabb hasznos cikkeinkről, új termékeinkről?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időnként egy-egy emailben összefoglalva elküldhessük az újdonságokat!

Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ a honlap egyes funkcióihoz, biztonsághoz és a felhasználói élmény biztosításához, melyeket a gépén tárol és sajnos szükségesek az oldal használatához. Az oldal használatával Ön hozzájárul ezen cookie-k kezeléséhez.
Tájékoztató