• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

A flyball

A flyball

A flyball 650 366 DogHealth

"<yoastmark

A flyball akkor indult útjára, mikor Herbert Wagner 1970-ben a Johnny Carson Show keretében bemutatta teniszlabda kilóvő szerkezetét és a labdát visszahozó kutyáját. Nem sokkal ezután a kutyakiképzők és a kutyás klubok is elkezdték használni a gépet.

Az egyre népszerűbbé váló flyball-t először Toronto-Detroit környékén kezdték sportként űzni, mely persze egyben jó móka is volt a kutyák számára. Hamarosan megalakult a North American Flyball Association (NAFA), amelynek világszintű fennhatósága van a világ összes flyball klubja felett. Néhány helyi versenyt követően 1983-ban meg is tartották az első nagy Flyball versenyt.

Hogyan játsszák a flyball-t

Két – négy-négy kutyából álló – csapat versenyez két egymással párhuzamos, 15-16 méter (51 láb) hosszú pályán. A kutyáknak, egymást váltva kell leküzdeniük a 4 ugró akadályt, majd meg kell szerezniük a labdát a flyball gépből. A labdát ezek után vissza kell vinni a kiindulópontra, az előzőleg teljesített négy akadályon át. A következő kutya abban a pillanatban indulhat, amint az előző átlépte a start-/célvonalat. A kutyáknak hiba nélkül és a lehető leggyorsabban kell a feladatot teljesíteniük.

"<yoastmark

 

A versenyek általában páros futamokban vagy körmérkőzésben zajlanak. A páros futamok díjazása általában az első 3 vagy 5 legjobb csapat kiválasztásával történik. Körmérkőzés esetén a legjobb 5 csapat egymással való megmérettetésből kikerülő 3 legjobb csapatot díjazzák.

Az ugró akadályok magasságát a 4 tagú csapat legkisebb kutyájának marmagasságához igazítják. Az ugrók magassága tehát a legkisebb kutya marjánál 10 cm-rel (4 inch) alacsonyabb. Az akadály minimum magassága 20 cm (8 inch) maximum magassága 40 cm (16 inch).

Hogyan tanítsuk a flyball-t

Az alapok elsajátításához nem szükséges flyball gép, akár otthon is meg lehet tanítani a kutyának azokat a mozgásformákat, amik a sport szabályszerű gyakorlásához vagy akár versenyzéshez szükségesek.

  • Először is el kell jutni az engedelmesség egy bizonyos szintjére – a kutyának legyen biztos behívása.
  • Következő lépés az apportírozás megtanítása, a készség fejlesztése. Ha még nem tud apportírozni a kutyus, akkor legjobb hely a tanításra a folyosó vagy az előszoba. Ezzel egyrészt kizárjuk a zavaró tényezőket, a kutya nem tud elkószálni, nem zavarják meg a különböző illatok, ezáltal csakis ránk és a labdára fog koncentrálni. Másrészről a folyosón való tanítás a majdani versenypálya vonalát mintázza, a kutya nem tud kitérni oldalirányba és megszokja, hogy nyílegyenesen fusson a géphez majd onnan vissza a gazdához.

Gurítsuk el a labdát és mikor a kutya rávetette magát hívjuk egyből magunkhoz. Amint visszatér jutalmazzuk meg valamivel, amit nagyon szeret (párizsi, huzakodás ronggyal stb.). Fontos, hogy először csak keveset gyakoroljunk, ne dobjuk túl messzire a labdát és tartsunk kis szüneteket az eldobások között! Egy-két sikeres visszahozás után játsszunk valami mást a kutyával, botozzunk, rongyozzunk, vagy hagyjuk szaglászni. Tegyük változatossá és élvezetessé ezt a játékot, hogy a kutya megszeresse!

Használjunk vezényszavakat

Célszerű kezdetektől fogva olyan vezényszavakat használni, amiket majd “élesben” is fogunk. Például “futás!”, “hozd!”. A labda megszerzése után egyből hívjuk a kutyát, a leggyorsabb általában, ha a nevét mondjuk. Ha a kutyánk már ügyesen hozza vissza a labdát, kezdjünk el használni egy olyan vezényszót is, ami jelzi a kutyának, hogy hamarosan elindulhat a labdáért, például “Figyel!”. Fogjuk meg gyengéden magunk előtt, gurítsuk el a labdát, készítsük fel, hogy hamarosan nekiiramodhat (“Figyel!”) és amikor a labda már majdnem megállt engedjük el a kutyát a “Hozd!” vezényszóval.

Fontos, hogy ugyanolyan sebességgel szaladjon vissza hozzánk, mint ahogy odafelé tette. Ezt úgy érhetjük el, hogy tovább lelkesítjük, a labda megszerzését követően folyamatosan hívjuk és elfelé futunk tőle, akár még hátat is fordíthatunk. Amikor a kutya utolér bennünket, feltétlenül jutalmazzuk meg egy másik labdával, jutalomfalattal vagy a kedvenc játékával. Mindig labdázzunk egy kicsit úgy is, hogy nem tartjuk vissza a kutyát, ügyeljünk arra, hogy ne unja meg amit csinál.

Ha már mindez jól megy, szépen fokozatosan elkezdhetjük hozzászoktatni ahhoz, hogy labdával a szájában akadályt ugorjon. A folyosó/előszoba közepére helyezzünk el egy nagyon alacsony ugró akadályt, így szinte észrevétlenül tanulja meg, hogy akadályokon keresztül fusson el a flyball gépig, majd onnan vissza. Játsszunk különböző méretű és anyagú labdákkal, hogy a kutyus megtanulja, hogy minden fajta labdával ugyanazt a feladatot kell végrehajtani.

Flyball gépek

A flyball gép egy kilövő szerkezetből áll, ami egy pedál megnyomására megfelelő ívben, magasságban és sebességben lövi ki a labdát, hogy a kutya könnyedén elkaphassa azt a levegőben. A gép régebbi típusai katapult elven működtek. A kutya rálépett a pedálra, ennek hatására kioldódott a katapult és a kutya – jobb esetben – megvárta, hogy megfelelő távolságból elkaphassa a labdát.

Ezek folyamatosan átalakultak, baleset-veszélyességük miatt már nem is nagyon használják őket. Elvétve még találkozhatunk vele, viszont versenyeken már csak az új (amerikai) típusút lehet használni.

A gépek változásával egy időben az edzésmódok is drámaian megváltoztak. Mindez az elmúlt évtized folyamán ment végbe. A gépek szélesebbek és nagyobbak lettek, a kilövő berendezés, pedig a gép belsejében lett elhelyezve, ami kevésbé jelent veszélyt a kutyákra. A gépek kialakítása elősegíti, hogy a kutya lendülete ne törjön meg azzal, hogy megáll és megnyom egy pedált az egyik mancsával. A gép teljes első része maga a pedál, amin a kutya egy ún. úszó-forduló technikával képes lendületvesztés nélkül a labda megszerzésével egy időben megfordulni. Ez a technika nem csak a sebességvesztést csökkenti minimálisra, hanem védi is a kutya ízületeit – elsősorban a vállakat – a sérülésektől.

Ezek a flyball alapjai, amelyek elsajátításához nem kell semmi más, csak egy labda és sok-sok türelem. Ha kutyusunk megszereti a labdázást és megtanul úgy apportozni, ahogy majd a flyball pályán kell, akkor a gép használatának megtanítása gyerekjáték lesz.

(Forrás:www.haziallat.hu)

K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

Similar to K9 FullFlex™ contains, in addition to the immune-boosting medicinal mushrooms (K9 Immunity™) contained in it, a large amount of high-quality natural substances specifically designed to regenerate and keep joints (connective tissues, cartilage and joints) healthy.

Areas of application

K9 FullFlex

K9 FullFlex

  • For large, fast-growing dog breeds, from a young age, to nourish and protect the bones, cartilage, and tendons, and to improve the general ability to move.
  • To alleviate the effects of increased physical stress on the joints and connective tissues of racing and working dogs.
  • For breeders, for the healthy development of the skeletal system (maintenance) of the individuals that most closely carry the breed traits.
  • In aging dogs, to preserve the elasticity and strength of the connective tissues, to delay natural wear and tear, and to preserve the dogs' mobility.
  • For the additional treatment of injury and inflammation of connective tissues (bones, cartilage, joints, etc.), as well as various orthopedic surgical interventions, to shorten the regeneration period and to reduce pain.
  • Inappropriate housing and feeding, diseases due to ageing or diseases specific to the breed (arthritis, osteoarthritis, various types of dysplasia, etc.) prevention, treatment and alleviation of symptoms.

 

Main ingredients of K9 FullFlex™ (4000 mg chewable tablet)

250 mg
It helps to maintain the health of joints, cartilages and tendons, helping them to regenerate and preventing further damage by maintaining and lubricating them.
 
Calcium carbonate
200 mg
A compound used to replace calcium, which is essential for the health of bones and joints. This breast relieves inflammation.
 
200 mg
Chondroitin sulphate is a major constituent of cartilage tissue due to its excellent water-binding capacity. Its water-binding capacity ensures the mechanical-elastic properties of cartilage.
 
(with Beta 1.3-1.6 glucan content)
185 mg
An immune-boosting ingredient containing medicinal mushrooms concentrates that, in addition to its general immune-boosting effects, accelerates the rebuilding process and provides the body with protection to prevent cartilage wear and tear.
 
185 mg
Thanks to its antioxidant action, it helps protect cells and supports the immune system. It slows down the ageing of cells, helps protect the body's connective tissue fibres, inhibits wrinkling and preserves the skin's water content. Its production decreases with age and external supplementation is recommended.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
If either, it is one of the key active ingredients in K9 FullFlex™. It is produced by hydrolysis from a thin rubbery membrane on the inner wall of the eggshell for improved bioavailability. This protein solution has unique properties that make it one of the most important ingredients in the product, responsible for healthy joints. Among other things, the high ESM content (100 mg per wafer) distinguishes K9 FullFlex™ from similar products.
 
Turmeric
90 mg
Turmeric's natural anti-inflammatory and analgesic properties make it a popular ingredient in joint care products, but its antioxidant content and immune-boosting effects are not negligible.
 
Boswellia serrata extract
70 mg
It is a natural NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug) pain reliever. It acts on the same receptors as morphine, making it an immediate, long-lasting and powerful pain reliever. And it's completely safe!
 
Bovine (milk) immune protein concentrate Colostrum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
Segíti az ízületi gyulladás csökkenését és az izmok merevségét.
 

As well as

Calcium propionate, linseed, glycerin, lecithin, arrowroot, rosemary extract, vegetable oils, flavouring.

Contains eggs and milk!

Our website uses cookie files for certain website functions, security and user experience, which are stored on your computer and are unfortunately necessary for the use of the site. By using the site, you consent to the processing of these cookies.
Informations