• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

Kutyatrükkök

Kutyatrükkök

Kutyatrükkök 650 366 DogHealth

Amellett, hogy a különböző kutyatrükkök tanítása nagyon szórakoztató időtöltés, rendkívül jót tesz a kutya-gazdi kapcsolatának. És nem kevés elismerő megjegyzést lehet bezsebelni gyakorlás közben a kutyafuttatón!

A mutatópálca érintése

Kutyatrükkök

Kutyatrükkök

Készítsünk elő egy kupac jutalomfalatot és tartsuk a pálcát a kutya orrának magasságában. Ha szerencsénk van, elsőre megérinti – ekkor “elkapjuk” a mozdulatát, klikkelünk és jutalmazunk. A továbbiakban már csak a tényleges érintést díjazzuk. Ha nem mutat túlzott érdeklődést, próbálkozhatunk rávezetéssel: a pálca végét összemaszatoljuk sajttal vagy felvágottal, így biztosan megszagolja – azaz megérinti az orrával, jöhet tehát a klikk és a jutalom.

De felépíthetjük a gyakorlatot fokozatosan is. Elsőre elég, ha ránéz a pálcára, azonnal klikkelünk és adunk egy sajtkockát. Amennyiben a következő próbálkozásra egy kicsit közelebb megy hozzá, kapjon extra jutalmat és nagy dicséretet. Idővel meg fogja érteni, hogy a jutalom valamilyen módon összefüggésben van a pálcával és egyszer csak meg is érinti. Itt az ideje a jackpotnak!

A mutatópálca érintése trükk (videó)

Betakarózás

Látványos, és aranyos trükk, amellyel szomszédainkat, barátainkat is bármikor el tudjuk kápráztatni.

A kutya megfogja az előre kikészített takaró egyik csücskét, és a földön hemperegve betakaródzik vele.

 •  A kutyának már ismernie kell a hempergést, és a “fogd meg” feladatokat.
 • Eleinte ne takarót használjunk, hanem bármilyen egyéb tárgyat – a lényeg, hogy a kutya ne gabalyodjon bele. Tanítsuk meg a tárggyal a szájában lefeküdni.
 • Ezután elkezdhetjük összekötni a már ismert feladatokat. A tárggyal a szájában kérjük a hempergést.
 • Ha ez már elég stabilan megy, akkor kezdhetünk kisebb méretű törölközővel, takaróval gyakorolni. Még segítsünk a kutyának, hogy meg tudja fogni a törölköző csücskét!
 • Elhagyjuk a takaró felvételéhez adott segítséget.
 • Különböző méretű és anyagú takarókkal gyakoroljunk!

Betakarózás tükk (videó)

Köszönet a video elkészítéséért az Ebgondolat Kutyaiskolának!

Lelőtt kutya

Ez a trükk a klasszikus lelőtt kutyát imitálja.

A kutyus ülő helyzetben velünk szemben van. Rászegezzük az pisztolyt formázó kezünk és azt mondjuk “Bumm” vagy ami szimpatikus.

Amikor kimondjuk a vezényszót, megfogjuk a kutyus első két lábát és a hátára hempergetjük, kitartjuk a mozdulatot, aztán jutalmazunk.

Kiinduló helyzetnek akár a fekvő pozíció is jó, ilyenkor egyszerűen a hátára görgetjük a kutyust, kitartatjuk a mozdulatot és jutalmazunk.

Amikor “halottat játszik” ne nagyon szóljunk hozzá, várjuk meg amíg pár másodpercig kitartja a mozdulatot, mert ha dicsérjük akkor csóvál, és valljuk meg nem túl hiteles egy csóváló “halott” kutya.

Lelőtt kutya trükk (videó)

Farolás

A kutya alapvetően nincs vele tisztában, hogy neki van “hátulja” is.

Sok további trükk alapjául szolgálhat tehát, ha először megtanítjuk neki, hogyan tudja külön-külön mozgatni az elülső és hátulsó testrészeit.

Ez a trükk ehhez nyújt segítséget, de önmagában is látványos dogdancing elem lehet!

 • Kikészítünk egy megfelelő tárgyat. Először azt próbáljuk elérni, hogy a kutya rálépjen egy, majd két elülső lábával. A klikker használata segít bennünket a megerősítés pontos időzítésében.
 • A jutalomfalattal a kezünkben megpróbáljuk a kutyát úgy vezetni, hogy egy, majd egyre több mozdulatot tegyen hátsó lábaival.
 • Eleinte sűrűn jutalmazunk, majd egyre többet várunk el, akár több fordulatot is.

Farolás trükk (videó)

Köszönet a videó elkészítéséért az Ebgondolat Kutyaiskolának!

Forgások

A kutya pöröghet a saját tengelye körül, akár menet közben is. Foroghat gazdája, illetve valamilyen kellék – bot, ernyő, stb. – körül is, az óramutató járásával megegyezően vagy ellentétesen. A fordulatok irányát természetesen választott hangjelünkkel meg kell különböztetnünk.

A körmozgások tanítása viszonylag egyszerű: a kutyát az “orránál fogva” vezetjük a kívánt útvonalon. Testközelben többnyire jutalomfalat, a gazdától távolabb pedig inkább mutatópálca segítségével. Felhasználhatjuk a kutyaiskolában tanultakat is, pl. a “hátra arc” többszöri végrehajtása azt eredményezi, hogy a gazdi saját tengelye körül balra, kutyája pedig körülötte jobbra forog.

A kutya nem csak előre lépkedhet, hanem – ha egyenes vonalban már tud hátrálni – megtaníthatjuk a gazdi körül tolatni. Ehhez célszerű egy – pl. székekből kialakított – kordon közepén elhelyezkedni. Így megakadályozhatjuk a kutya letérését a körpályáról. Természetesen a körbe faroláshoz ismét új vezényszóra lesz szükségünk.

Forgások trükk (videó)

Köszönet a videó elkészítéséért az Ebgondolat Kutyaiskolának!

Pitizés ülve

Kutyatrükkök

Kutyatrükkök

Magunkkal szembe ültetjük a kutyát, lehetőleg úgy, hogy a hátát majd a falnak támaszthassa. A jutalomfalatot (labdát, mutatópálcát) kicsivel a feje fölé emeljük és lassan a háta felé toljuk. Ne tartsuk túl magasra, mert akkor fel akar állni érte. A kutya egy kicsit megpróbál megemelkedni, hogy a jutalomfalatot elérhesse. Ilyenkor adjuk ki neki a választott vezényszót. Sokat segít a háta mögött a fal, hogy a kutya ne tudjon felállni, ne tudjon hátrafelé menni, és a fenekén ülve maradjon. Eleinte a legkisebb emelkedést is jutalmazzuk.

Pitizés ülve trükk (videó)

Hátsó lábon állás

A pitizéshez hasonlóan tanítjuk, de most ne állítsuk a kutyát fal elé, hiszen itt a célunk az, hogy az egyensúlyát támaszkodás nélkül megőrizze. A jutalomfalatot vagy céltárgyat magasabbra emeljük a feje fölé, ezzel késztetve arra, hogy felálljon. Az ülő és álló pozíciót érdemes eltérő hangjelekhez kötni. Ha ez a gyakorlat feltűnően könnyen megy a kutyának, hamar lépegetni is megtanulhat ebben a pózban.

Hátsó lábon állás trükk (videó)

Pacsi

Erre a trükkre sok kutya már kölyökkorától kezdve önmagát képzi, kiváltképp akkor, ha a gazda szemmel láthatóan örül a mancsnyújtogatásnak, vagy a „bocsipacsi” láttán elmosolyodva könnyebben szemet huny a kisebb-nagyobb disznóságok felett.

Kutyatrükkök

Pacsi

Tanítása nem túl bonyolult feladat. Leguggolunk a kutya elé, bal kezünkben egy jól látható falatkával, de persze klikkert is használhatunk. Jobb tenyerünket a bal mancsa elé tesszük és kiadjuk a vezényszót: „Pacsit”. Először már egy centis lábemelést is díjazunk, később egyre nehezebb követelményeket támasztunk: csak azt jutalmazzuk, ha tényleg a kezünkbe teszi, vagy ha különlegesen magasra emeli a mancsát.

Ha egyik lábával már tökéletes pacsit produkál, megtanítjuk, hogy a másik lábával is ezt tegye – a másik tenyerünkbe és természetesen eltérő vezényszóra. (A fantáziadús megkülönböztető hangjelek toplistáját nálunk a nemrég hallott „Mincs-Mancs” vezeti.) A kutya először valószínűleg a gyakorlottabb mancsát kínálja majd fel, most azonban hagyjuk ezt figyelmen kívül. Előbb-utóbb elkezd toporogni és megemeli a másik lábát is. Azonnal klikkelünk-jutalmazunk. Ha magától semmiképp sem adja a másik mancsát, kézzel kicsit segíthetünk neki.

Pacsi trükk (videó)

Lábemelgetés

A váltott lábbal történő pacsizást tovább is fejleszthetjük. Felállunk guggolásból és lábunk emelgetésére végeztetjük a gyakorlatot. Kezdeti segítségként kézfejünket tenyérrel felfelé a térdünkre fektethetjük. A kézjeleket később fokozatosan elhagyjuk. Egy igen látványos trükk került a birtokunkba, melynek lényege, hogy kutya és gazdája képes a zene ütemére egyszerre emelgetni a lábát.

Egy újabb trükköt alapozhatunk meg, ha azt klikkeljük-jutalmazzuk, hogy a kutya kivételesen magasra emeli a lábát, majd pedig a láb feltartásának idejét növeljük. A végtermék: kutya és gazda egymás mellett állva azonos oldali lábukat tartják ki előre – a kánkánra emlékeztető stílusban.

Videó

Mancs keresztben

A földön fekvő kutya a mellső lábait egymáson keresztbe rakja.

 • Kutyatrükkök

  Mancs keresztben

  Tanítsd meg a kutyádnak, hogy egy tárgyat megérintsen a mancsával. Ezt például úgy érheted el, hogy egy jutalomfalatot raksz a tárgy alá, és akkor klikkelsz, amikor a mancsával próbálja azt odébb tolni.

 • Csak akkor klikkelj, ha a kutya a jobb mancsával érinti a tárgyat.
 • Tedd le a tárgyat a földre, és klikkelj, ha megérinti a mancsával. Ekkor elkezdheted hozzákötni a vezényszót.
 • Cseréld a tárgyat egyre kisebbre.
 • Végül vedd el a tárgyat. Ha úgy látod, a kutya még nem tudja a feladatot, lépj vissza egy lépést.

Részletes instrukciók a csatolt videón!
Köszönet a felvétel elkészítéséért az Ebgondolat Kutyaiskolának!

Meghajlás

A végrehajtott gyakorlat leginkább a kutya játékra hívó testtartására emlékeztet (mellkas a földön, fenék és farok megemelve). Legegyszerűbb tanítási módjának mindössze annyi a feltétele, hogy a kutya képes legyen vezényszóra lefeküdni. Fektetéskor egyik kezünket a hasa alá tesszük, megelőzve ezzel, hogy egész testét a földre helyezze. Amikor a kutyát a kívánt pózba igazítottuk, kiadjuk a választott vezényszót (pl.: “Hajol”) és megjutalmazzuk. A kívánt pózban eltöltött időt fokozatosan növeljük. Ha már nincs szükség arra, hogy kézzel segítsünk, felegyenesedhetünk és távolabb is léphetünk a kutyától. Ha a kutya hajlamos játék közben ezt a testtartást magától is felvenni, “elkaphatjuk” klikkerrel.

Részletes instrukciók a csatolt videón!

Köszönet a felvétel elkészítéséért az Ebgondolat Kutyaiskolának!

Kutyatrükkök – Nyolcas

A nyolcas önmagában is hatásos és érdekes trükk.

Lényege, hogy a kutya a terpeszben álló gazdi lábait felváltva kerülgeti. Tekinthetjük a lábszlalom bevezető gyakorlatának. Taníthatjuk a legegyszerűbb módszerrel is: egy kézben tartott, izgalmas jutalomfalattal vezetgetve „pályára állítjuk” a kutyát. Ennek a megoldásnak azonban az a hátránya, hogy – különösen kis testű ebnél – nagyon mélyre kell hajolni. Célszerű tehát elővenni a mutatópálcát.

Kiinduló helyzetben a kutya a gazdával szemben áll. A pálcát – amit meg kell érintenie az orrával – hátulról előredugva átcsalogatjuk a lábunk között és elvezetjük jobb láb körül, nagyjából addig, ahonnan elindult – itt megérintheti, majd jöhet a klikk és a jutalom. Utána ehhez hasonlóan a bal lábunkat is megkerültetjük. Eleinte minden lábkerülést erősítsünk meg klikkerrel és falatkával, később végeztethetünk egy teljes nyolcast, sőt majd akár egymás után többet is. Amikor a kutya már céltudatosan kerülgeti lábainkat, bevezethetjük a használni kívánt vezényszót. A hangjel mellé (vagy helyett) testjelet is adhatunk a kutyának azzal, hogy súlypontunkat – váltogatva – mindig arra a lábunkra helyezzük, amelyiket meg kell kerülnie.

Videó

Oldalazás

A kutya lehetséges haladási módjai közül – legalább is ami a négy lábon járást illeti – az oldalazó mozgás elsajátítása igényli a legtöbb időt. Ezt a legnehezebb igazán szépen végrehajtani.

A kutyaiskolában megtanulható „igazodás jobbra” című gyakorlatban való jártasság előny és hátrány is egyszerre: hasonlít arra, amit most ebünktől elvárunk, ám a kutya – hiába szeretne – itt nem ülhet le.

Kiinduló helyzetben a kutya bal láb mellett, „heel” pozícióban áll. Jobb kézzel testének elülső részét késztetjük mozgásra (jutalomfalattal, labdával, mutatópálcával csalogatva), ballal pedig a hátsó felét segítjük magunk felé (használhatjuk az előzőekben már ismertetett támasztóbotot is, enyhe nyomást kifejtve). Nagyon fontos, hogy a választott vezényszó elhangzásakor a kutya egész teste egyszerre induljon meg jobbra. Eleinte csak egy-két csosszanást teszünk és már jutalmazunk. Sietni nem érdemes, mert a tempó a minőség rovására megy: minden eddig tanult mozgásnál türelmesebben, kis lépésekben haladva emelhetjük csak a követelményszintet.

Szembe helyezkedni a kutyával

Ha eljutottunk odáig, hogy több métert tudunk oldalazni, megpróbálhatunk – fokozatosan – szembe helyezkedni a kutyával. Nagyon valószínű, hogy front pozícióban hátrálni fog, ezért – hogy a hibázás lehetőségét elkerüljük – már az első lépésekhez használjunk valamilyen kordont (fal, kerítés, stb.). Mivel az oldalazás iránya nem változik (továbbra is jobbra haladunk, csak most szemben egymással), a hangjelet nem kell módosítanunk.

Ha a bal felé oldalazást akarjuk megtanítani, kétféleképpen járhatunk el. Az egyik út az, hogy az eddig elmondottakat tükörképszerűen értelmezzük, tehát jobb oldali „heel” pozícióból balra indulunk el. A másik lehetőség, hogy marad a bal heel kiinduló helyzetnek, de a kutyát nem magunkra húzzuk, hanem finoman tolni próbáljuk – természetesen az ellentétes irány miatt másik hangjelre.

Először is beállunk kedvenc falunk vagy kerítésünk elé. Kevésbé valószínű, hogy a kutya előrelép, mint az, hogy hátrálni fog (egyébként a kitérés legtöbbször annak a jele, hogy túl nagy lépésekkel haladunk a tanulás folyamatában). A bal láb ilyenkor is elöl van, a jobbal hátul keresztezünk és a vezényszó elhangzásakor a kutya vállára-farára – térddel-vádlival – egyidejűleg enyhe nyomást gyakorlunk. Amennyiben pár centit oldalra lépett, jöhet a klikk, a jutalom, a boldogság! Ha a fokozatosságot betartva eljutottunk odáig, hogy a kutya segítség nélkül, pusztán hangjelre is képes oldalazni, lassan szembe fordulhatunk vele. Sőt, hátratett kezünkben valami csábító dologgal megkísérelhetjük a hát mögötti oldalazást is – persze kezdetben oldalra vetett fejjel, a kutya felé pislogva. A szemkontaktust később igyekezzünk elhagyni, mert gátolja az elegáns testtartást.

Videó

Szégyelld magad!

A gyakorlat lényege, hogy a fekvő kutya elülső mancsaival megpróbálja eltakarni szemeit és orrát.

A trükk legegyszerűbben úgy tanítható, hogy a fekvő kutya arcorri részére hajgumit húzunk, vagy egy ragtapasz darabot helyezünk el rajta. Amikor a kutya ezt megpróbálja leszedni, mancsaival dörzsölgeti és eltakarja az orrát. Ilyenkor mondogatjuk neki a “Szégyelld magad!” vezényszót, majd megjutalmazzuk. Klikker használatával tovább finomíthatjuk a trükköt, például megtaníthatjuk a kutyának, hogy a gyakorlat közben állát is a földre fektesse, vagy a mancsát folyamatosan az orrán tartsa, stb.

Videó

Kutyatrükkök – Szlalom

Állítsuk a kutyát a bal oldalunkra és lépjünk előre jobb lábbal. A jobb kézben tartott pálcát dugjuk át a lábunk között és vezessük át vele ebünket a jobb oldalra – ha átért, megérdemli a klikket és a jutalmat. Ezután ballal lépünk előre (a pálca közben átkerült a bal kézbe) és most a másik oldalra vezetjük át. A nyolcashoz hasonlóan ennél a gyakorlatnál is érdemes eleinte minden lépést jutalmazni, majd egy ide-oda-fázist, de persze eljön az idő, hogy haladhatunk folyamatosan szlalomozva is.

A hibátlan és elegáns szlalom érdekében két dologra kell odafigyelni. Az egyik az, hogy a normál utcai járástól eltérően lépjünk a másik lábunk elé kicsit keresztbe – ezzel megkönnyítjük a kutya dolgát. A másik pedig, hogy súlypontunk menet közben lehetőleg maradjon hátul – ettől egyenes lesz a testtartásunk és elkerüljük a medveszerű, talajdöngölő lépést.

Természetesen nem csak „hagyományos” járásmódban, előremenetben lehet a szlalomot megtanítani: a gazda léphet oldalazva keresztben, hátrálhat és a kutya jöhet vele szembe fordulva vagy szintén tolatva, sőt akár kúszva is bujkálhat a lábak között. A tanítás elve minden esetben ugyanaz.

Videó

(Forrás:dog-dancing.trukkok.hu)

K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

Similar to K9 FullFlex™ contains, in addition to the immune-boosting medicinal mushrooms (K9 Immunity™) contained in it, a large amount of high-quality natural substances specifically designed to regenerate and keep joints (connective tissues, cartilage and joints) healthy.

Areas of application

K9 FullFlex

K9 FullFlex

 • For large, fast-growing dog breeds, from a young age, to nourish and protect the bones, cartilage, and tendons, and to improve the general ability to move.
 • To alleviate the effects of increased physical stress on the joints and connective tissues of racing and working dogs.
 • For breeders, for the healthy development of the skeletal system (maintenance) of the individuals that most closely carry the breed traits.
 • In aging dogs, to preserve the elasticity and strength of the connective tissues, to delay natural wear and tear, and to preserve the dogs' mobility.
 • For the additional treatment of injury and inflammation of connective tissues (bones, cartilage, joints, etc.), as well as various orthopedic surgical interventions, to shorten the regeneration period and to reduce pain.
 • Inappropriate housing and feeding, diseases due to ageing or diseases specific to the breed (arthritis, osteoarthritis, various types of dysplasia, etc.) prevention, treatment and alleviation of symptoms.

Main ingredients of K9 FullFlex™ (4000 mg chewable tablet)

250 mg
It helps to maintain the health of joints, cartilages and tendons, helping them to regenerate and preventing further damage by maintaining and lubricating them.
 
Calcium carbonate
200 mg
A compound used to replace calcium, which is essential for the health of bones and joints. This breast relieves inflammation.
 
200 mg
Chondroitin sulphate is a major constituent of cartilage tissue due to its excellent water-binding capacity. Its water-binding capacity ensures the mechanical-elastic properties of cartilage.
 
(with Beta 1.3-1.6 glucan content)
185 mg
An immune-boosting ingredient containing medicinal mushrooms concentrates that, in addition to its general immune-boosting effects, accelerates the rebuilding process and provides the body with protection to prevent cartilage wear and tear.
 
185 mg
Thanks to its antioxidant action, it helps protect cells and supports the immune system. It slows down the ageing of cells, helps protect the body's connective tissue fibres, inhibits wrinkling and preserves the skin's water content. Its production decreases with age and external supplementation is recommended.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
If either, it is one of the key active ingredients in K9 FullFlex™. It is produced by hydrolysis from a thin rubbery membrane on the inner wall of the eggshell for improved bioavailability. This protein solution has unique properties that make it one of the most important ingredients in the product, responsible for healthy joints. Among other things, the high ESM content (100 mg per wafer) distinguishes K9 FullFlex™ from similar products.
 
Turmeric
90 mg
Turmeric's natural anti-inflammatory and analgesic properties make it a popular ingredient in joint care products, but its antioxidant content and immune-boosting effects are not negligible.
 
Boswellia serrata extract
70 mg
It is a natural NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug) pain reliever. It acts on the same receptors as morphine, making it an immediate, long-lasting and powerful pain reliever. And it's completely safe!
 
Bovine (milk) immune protein concentrate Colostrum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
It can help reduce joint inflammation and muscle stiffness.
 

As well as

Calcium propionate, linseed, glycerin, lecithin, arrowroot, rosemary extract, vegetable oils, flavouring.

Contains eggs and milk!

Our website uses cookie files for certain website functions, security and user experience, which are stored on your computer and are unfortunately necessary for the use of the site. By using the site, you consent to the processing of these cookies.
Informations