• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

Dog dancing (Kutyatánc)

Dog dancing (Kutyatánc)

Dog dancing (Kutyatánc) 650 366 DogHealth
Kutyatánc - Dogdancing

Kutyatánc – Dogdancing

Amikor az angolul tudó emberek meghallják azt a két szót, hogy dog dancing, rendszerint meglepődnek: Micsoda? Kutyatánc? És valóban, a név alapján tüll ruhácskákba bújtatott, gyönyörűen megnyírt és kifésült kutyusokra gondolnánk, akik két lábon forgolódnak a színpadon, pedig erről szó sincs.

Szerencsére azok a kutyák is űzhetik, akiknek nincsenek híres-neves felmenőik, nem zárják ki azokat az egyedeket sem, akik színhibásak, vagy ferdén nő a foguk, sőt a street-mixek, vagyis a keverékek is ugyan olyan esélyekkel indulhatnak egy-egy versenyen, mint bármelyik fajtatiszta társuk.

Természetesen vannak a sportágban általában sikeresebb kutyatípusok, kutyafajták. A legkedveltebbek a különböző collie-k, pl. az agilityben is elterjedt kecses és gyors mozgású border collie.

Na de mi is az a kutyatánc (dog dancing)

Kutyatánc

Kutyatánc

Ez a sport valamivel több, mint 10 éve nőtte ki magát az engedelmes ágazatból.

Kezdetekben a megszokott elemeket (lábnál követést, ültetést, fektetést) mutatták be a kutya-gazda párosok zenére, majd egyre több és több különleges elem lopta be magát egy-egy összeállításba. Mára teljes történetek bontakoznak ki egy-egy kűrből és minden felvezető azon ügyködik, hogy minél több látványos, nehezen tanítható, nem megszokott elemmel fűszerezze az előadást.

Egy dog-dancer kutya nem ritkán 50-nél több trükköt is meg tud csinálni, és az sem kis dolog, hogy ezeket akkor produkálja, amikor kell és legtöbbször csak hangjelre. Ilyenek a láb közötti szlalom, a hátrafelé menet, a különböző fordulók, átugrások, hempergések és igen, könnyedebb kutyáknál a két lábon járás is.

Kutyatánc kategóriák

Különböző kategóriákban lehet nevezni a versenyeken, mint pl. egy kutya-egy gazda, több kutya-egy gazda, vagy több kutya-több gazda. A kűrök hosszúsága adott, általában másfél és három perc között kell lenniük. Az agility-hez hasonlóan itt is három szinten versenyeznek a résztvevők, amely kategóriákba korábbi eredményeik alapján kerülnek.

Értékelésnél a bírók egyformán veszik figyelembe a technikai szempontokat és a művészi értéket. Fontos, hogy a feladatokat folyamatában mutassa be a páros, hogy milyen a trükkök kivitelezése és nehézségi foka, hogy mennyire észlelhetőek a gazda által adott jelek és összesen mennyi tudást mutat be a kutya repertoárjából.

Persze a művészi érték is sokat számít. A megfelelően megválasztott zene és téma, a hozzáillő öltözet (a kutyára maximum kendőt, vagy nyakövet lehet adni), és a koreográfia, az egész összhangja, a pontozásban is hangsúlyos.

Limitált mennyiségben kellékeket is lehet használni, pl. egy esernyő, amin átugrál a kutya, vagy megkerüli, ugyanez megoldható egy kendővel, stb. A szabályzat tiltja élelem, játék vagy hasonló segédeszköz használatát, akár csak a kutyával szembeni méltánytalan bánásmódot.

A kutyatánc szépsége, hogy gyakorlatilag bármilyen típusú kutyával lehet művelni, egy lassú, nagy kutya is lehet sikeres, ha egy kis kreativitással és a megfelelő zenével pótoljuk a lendületet. Ez talán az egyetlen olyan kutyás sportág, ahol az adott kutya habitusát és adottságait a bírók figyelembe veszik a pontozásnál, ezzel egyenlítve ki az esélyeket.

A kutyatánc sport vagy cirkusz

Az utóbbi időben sok állatvédő kritizálja ezt a sportágat és művelőit, arra hivatkozva, hogy az állatot természetellenes pozíciókba kényszerítik. A legtöbb táncos ilyenkor hümmögve azt válaszolja: “Valóban. Legnehezebben azt tudtam megtanítani a kutyámnak, hogy élvezettel, farokcsóválva dolgozzon velem együtt.”

Mindenkit, aki látott már dog dancing versenyt, lenyűgözi az a lelkesedés, amellyel a kutyák produkálják magukat a pályán. Nem figyelnek a környező ugatásra, beszédre, tapsra, csak a felvezetőjükre koncentrálnak, a páros közötti kapcsolat, összhang irigylésre méltó. Ennek az az oka, hogy az ilyen típusú feladatokra, trükkökre a kutyát szinte lehetetlen kényszert alkalmazó módszerekkel tanítani. Ha mégis sikerülne, a kutya munkája, arckifejezése elárulná azt, így rombolva az összképet.

A versenyző kutyák szinte kizárólagosan pozitív megerősítéses módszerrel lettek tanítva (jutalom falatokkal vagy apportjátékkal), és ez az a sport, ahol a legnagyobb mértékben elterjedt a klikker használata, amely módszer minden kényszert nélkülöz. Ezek a kutyák edzés-szituációban szinte soha nem kapnak büntetést, ugyanis a legtöbb kiképző az első büntetés után rájön, hogy ezzel többet árt, mint amennyit használ.

Első ránézésre többen mégis azt gondolják, hogy ez csak cirkusz és sajnálják a résztvevő kutyákat. De ha valaki egyszer közelebbről is megismeri a dog dancing-et, aki belát a kulisszák mögé, sőt, megpróbál összeállítani egy kűrt, arra felkészíteni a kutyáját, akkor rá kell jöjjön, hogy ez bizony sport a javából.

A dog dancing olyan sport, aminek kellemes mellékhatása a kutya és gazda közötti tökéletes összhang az élet minden területén.

(Forrás:Vlcek Gabriella)


K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

Similar to K9 FullFlex™ contains, in addition to the immune-boosting medicinal mushrooms (K9 Immunity™) contained in it, a large amount of high-quality natural substances specifically designed to regenerate and keep joints (connective tissues, cartilage and joints) healthy.

Areas of application

K9 FullFlex

K9 FullFlex

  • For large, fast-growing dog breeds, from a young age, to nourish and protect the bones, cartilage, and tendons, and to improve the general ability to move.
  • To alleviate the effects of increased physical stress on the joints and connective tissues of racing and working dogs.
  • For breeders, for the healthy development of the skeletal system (maintenance) of the individuals that most closely carry the breed traits.
  • In aging dogs, to preserve the elasticity and strength of the connective tissues, to delay natural wear and tear, and to preserve the dogs' mobility.
  • For the additional treatment of injury and inflammation of connective tissues (bones, cartilage, joints, etc.), as well as various orthopedic surgical interventions, to shorten the regeneration period and to reduce pain.
  • Inappropriate housing and feeding, diseases due to ageing or diseases specific to the breed (arthritis, osteoarthritis, various types of dysplasia, etc.) prevention, treatment and alleviation of symptoms.

Main ingredients of K9 FullFlex™ (4000 mg chewable tablet)

250 mg
It helps to maintain the health of joints, cartilages and tendons, helping them to regenerate and preventing further damage by maintaining and lubricating them.
 
Calcium carbonate
200 mg
A compound used to replace calcium, which is essential for the health of bones and joints. This breast relieves inflammation.
 
200 mg
Chondroitin sulphate is a major constituent of cartilage tissue due to its excellent water-binding capacity. Its water-binding capacity ensures the mechanical-elastic properties of cartilage.
 
(with Beta 1.3-1.6 glucan content)
185 mg
An immune-boosting ingredient containing medicinal mushrooms concentrates that, in addition to its general immune-boosting effects, accelerates the rebuilding process and provides the body with protection to prevent cartilage wear and tear.
 
185 mg
Thanks to its antioxidant action, it helps protect cells and supports the immune system. It slows down the ageing of cells, helps protect the body's connective tissue fibres, inhibits wrinkling and preserves the skin's water content. Its production decreases with age and external supplementation is recommended.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
If either, it is one of the key active ingredients in K9 FullFlex™. It is produced by hydrolysis from a thin rubbery membrane on the inner wall of the eggshell for improved bioavailability. This protein solution has unique properties that make it one of the most important ingredients in the product, responsible for healthy joints. Among other things, the high ESM content (100 mg per wafer) distinguishes K9 FullFlex™ from similar products.
 
Turmeric
90 mg
Turmeric's natural anti-inflammatory and analgesic properties make it a popular ingredient in joint care products, but its antioxidant content and immune-boosting effects are not negligible.
 
Boswellia serrata extract
70 mg
It is a natural NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug) pain reliever. It acts on the same receptors as morphine, making it an immediate, long-lasting and powerful pain reliever. And it's completely safe!
 
Bovine (milk) immune protein concentrate Colostrum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
Segíti az ízületi gyulladás csökkenését és az izmok merevségét.
 

As well as

Calcium propionate, linseed, glycerin, lecithin, arrowroot, rosemary extract, vegetable oils, flavouring.

Contains eggs and milk!

Our website uses cookie files for certain website functions, security and user experience, which are stored on your computer and are unfortunately necessary for the use of the site. By using the site, you consent to the processing of these cookies.
Informations