• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

Kennel cough

Kennel cough

Kennel cough 1024 683 DogHealth

Kennelköhögés – a tipikus őszi téli kutyanyavalya

Bár a kennelköhögés nem a legsúlyosabb kutya betegségek közé tartozik, hosszantartó bosszúságot tud gazdinak a kutyusnak is okozni.
Mostani cikkünkben átvesszük az alapvető tudnivalókat erről a tipikusan ősszel-télen jelentkező kórról, a gyógyítási és megelőzési lehetőségeiről.

Mi is pontosan a kennelköhögés?

kennelkohoges

Kennelköhögés (Forrás: cottagevet.co.za

Ez a betegség egy viszonylag könnyen és gyorsan terjedő dolog. Azonban nem egy baktérium vagy vírus okozza a tüneteket, hanem jellemzően több kombinálódásából alakul ki.

Miért is van a “kennel” szó a nevében?

Nagyon gyakran a tömegtartásban élő, kutyakiállításokra járó, kutyapanzióba látogató kutyák között figyelték meg a betegséget, ezért is hívják így.

Mely kórokozók okozhatnak kennelköhögést?

 • adenovírusok 2 –es csoportja,
 • kutya koronavírus,
 • parainfluenza vírus,
 • illetve két baktérium: a pasteurella multocida és a Bordetella Bronchiseptica.

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ha a kutyusunk találkozik ezekkel a vírusokkal, akkor lebetegedik. Hiszen a kutyák immunrendszere a legtöbb esetben le tudja gyűrni ezeket a kórokozókat.

Vannak olyan élethelyzetek a kedvenceinknél is, amikor könnyebben megbetegedhetnek. A fiatal, a nagyon idős, a krónikus betegségben szenvedő vagy daganatos kedvencek a nagyobb rizikójú csoportba tartoznak. A tömegtartásban élő, illetve a rosszabb minőségű eledeleken élő kutyusok is szintén könnyebben kapják el a kennelköhögést.

Azonban érdemes különbséget tenni a sima megfázás és a kennelköhögés között. A tünetek nagyban hasonlítanak, így sokszor még az állatorvosnak is nehezére esik a diagnosztizálás. Míg a sima megfázás esetén a torok piros, váladék is van a garatban, addig a kennelköhögés esetén ezek nem szoktak jelentkezni.

 • K9 InuExtra® - Immune booster for elderly, cancerous dogs

  K9 InuExtra®

  • Additional anti-tumour treatment
  • For sport, competition and working dogs to enhance performance
  • To support the immune system in ageing dogs
  25 800 Ft

Mik a kennelköhögés tünetei?

 • a nevéből adódóan a hosszan elhúzódó, görcsös száraz köhögés jellemzi
 • sokszor a köhögés öklendezésbe megy át
 • mandula/ nyirokcsomó megnagyobbodás
 • csökkent étvágy
 • esetenként láz is megjelenhet

Hogyan lehet a kennelköhögést diagnosztizálni?

Az általános orvosi vizsgálat során meg fogják kedvencünk szívét, tüdejét hallgatni. Ezután egy úgynevezett légcső érzékenységi próbát is elvégezhet az állatorvos. Emellett az orrváladékból mintát is lehet küldeni laborba, tenyésztésre. Így a pontos kórokozót ki lehet mutatni.

De sok esetben a gazdi által elmondott tünetek, illetve a köhögés hangja és milyensége alapján meg tudja állapítani a doki, hogy sima megfázás avagy kennelköhögés van-e a háttérben.

Hogyan kell kezelni a kennelköhögést?

A tünetektől függően az állatorvos felírhat köptetőt, vagy éppen köhögés csillapítót. A szövődmények elkerülése ellen a legtöbb esetben antibiotikumot is fel szoktak írni, mert a kennelköhögés súlyos tüdőgyulladást illetve más gondot is okozhat, ha súlyosbodik.

Ha csak nagyon enyhe tüneteket mutat a háziállat, akkor lehet, hogy a pihenés, és a saját immunrendszere elegendőnek bizonyul a kennel köhögés legyőzéséhez.

A legfontosabb azonban, hogy a gazdi pihentesse a kutyát. Nincs bandázás a kutyafuttatóban, nincs nagy kirándulás, őrült labda utáni rohangálás. Csak a kötelező pisi-kaki szünetekre visszük le a gyógyulási szakaszban a kedvencet.

Ilyenkor szuper jól jön, ha van egy jutalomfalattal tölthető Kong kutyajáték, amelyet beszerezhetsz a Kutyakajás áruházból.
Ennek segítségével könnyebben lefáraszthatod agyilag a kutyádat a pihenés időszaka alatt.

Hogyan előzheted meg a kennelköhögést?

Amit a gondos gazdi tehet a megelőzés érdekében: immunerősítés!

Szerencsére ma már nagyon sokféle készítmény áll rendelkezésre a háziállataink saját védekező rendszerének megerősítésére!
Érdemes szétnézni immunerősítő termékeink között, melyek megoldást nyújthatnak többek között a kennelköhögésre is.

Nem szabad elfelejteni a legfontosabbat: a megfelelő táplálékon alapul minden!

Kennel cough

Kennelköhögés (Forrás: petfinder.com)

Mellőzzük a silány minőségű, multis, íz és színfokozókkal dúsított eledeleket! Emellett figyeljünk oda a kutyánk súlyára, valamint a megfelelő mennyiségű mozgásra is!

Ezek összessége mind hozzájárul ahhoz, hogy kutyánk immunrendszere a lehető legjobban felvehesse a kennelköhögés elleni harcot a hideg hónapokban!

Kennel köhögés elleni oltás

Mint ahogy már fentebb írtuk, általában nem kifejezetten egy, hanem több vírus és/vagy baktérium kombinálódásával jön létre a kennelköhögés. A kombinált oltásban a leggyakrabban gondot okozó parainfluenza vírus ellen is van hatóanyag.
Ezt ki lehet egészíteni még egy fajta vakcinával, ha a kedvenced nagyon sokat jár kutyás társaságba. Például kutya kiállításokra jártok, gyakran van kutyapanzióban, stb. Ez pedig nem más, mint a Bordetella Bronchiseptica nevű baktériumra ható orrvakcina.

Mindkét típusú oltás 1 évig hatékony, így évente szükséges ismételni a védelem érdekében.
Szerencsére a legtöbb esetben egy enyhe tünetekkel lezajló betegségről van szó a kennelköhögés kapcsán, amelyet kis odafigyeléssel a gazdi meg is előzhet.

A hideg időszak beállta előtt kezdjük el az immunerősítést, így nagy eséllyel csak egy kis pihenéssel átvészelheti a kennelköhögést!

Our website uses cookie files for certain website functions, security and user experience, which are stored on your computer and are unfortunately necessary for the use of the site. By using the site, you consent to the processing of these cookies.
Informations