• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

Öregszik a kutyám

Öregszik a kutyám

Öregszik a kutyám 1024 576 DogHealth

Öregszik a kutyám.

Öregszik a kutyám

Albert 11,5 éves. Sajnos hamarabb vitte el a betegség, minthogy tényleg velünk öregedhetett volna meg.

Régóta foglalkozom a gondolattal, hogy mi van, ha öregszik a kutyám. Egyszerűen nem tudom elképzelni erről az örökmozgó szélvészről a lassulást. Elmúlt tíz éves (vagy ki tudja, mennyi, felnőtt kutyaként fogadtuk örökbe), de még mindig nem őszül. Rosszabb napjain négy-öt évesnek (értsd: amikor megnő a szőre, és lelenc kutya benyomását kelti), a nyári outfit idején (értsd: lenyírt szőrrel) kölyöknek nézik. Még mindig. Engem, bezzeg, nem néznek fiatalabbnak, mindegy is. Öregedés… Először akkor szembesültünk vele, amikor a szemész jelezte, hogy ha tovább romlik a látása, műtét nélkül akár teljesen meg is vakulhat. Akkor kezdtünk el a nyomkövetés után a szarvasgombászattal is foglalkozni. Feltett szándékom volt – és még mindig az –, hogy nem hagyom a kutyát haszontalanul tengődni, ezért, ha megvakulna, akkor sem lesz otthoni begubózás és elmúlás. Egyelőre úgy tűnik, a látás–probléma stagnál. Hogy a vörösszőlő-magpor, a gyulladáscsökkentő csepp vagy a gyógygomba–kivonat (ha már ezt forgalmazzuk, csak ad az ember a saját kutyájának, ugye), azt nem tudjuk. De a szürkehályog nem nőtt tovább. Ez pipa.

Halláskárosodás

Na, de mi lesz, ha elindul az öregségi halláskárosodás? Nyilván a mi életünkben is fel-felbukkant a „szelektív hallás” esete, de ezt megbeszéltük Remivel. 😊

Azt gyorsan leszögezném, hogy a halláskárosodás NEM CSAK az idősödő kutyák privilégiuma: van veleszületett és szerzett. Ez utóbbit sajnos bármilyen korban összehozzák négylábú pajtásaink. A teljesség igénye nélkül ezek azok a jelek, amiket érdemes figyelni, és meglétük esetén állatorvoshoz fordulni. Pl. nem reagál a tapsra, az ajtócsengőre, vagy ha a füle mögött csettintünk. Nem tűnik fel neki, ha a szobába lépünk, vagy nem figyel fel más kutyák ugatására.

Ha szerzett (értsd: korábban nem jelentkeztek a fenti tünetek), akkor állatorvoshoz KELL fordulni. A toklásztól a gyulladáson át, a tumorig bármi állhat a csökkent hallás hátterében, amit jellemzően a doki kezel, és az javul, de legalábbis megállhat a további romlás.

De térjünk vissza arra, hogy ha annyira mázlisták vagyunk, hogy láthatjuk megöregedni a kutyánkat, akkor ezzel együtt lesz egy süket ebünk. Ha szerencsések voltunk, és a szóbeli utasításokhoz kézjeleket is társítottunk korábban, akkor sima ügy. Ha nem, akkor hajrá, minél gyorsabban fogjatok hozzá – akár kutyasuli, akár egyéni kutyaoktató segítségével. Mindig lehet tanulni és tanítani. Nyilván egy öregebb kutya lassabb lehet, nehezebben mozoghat, de nagyon jó kapcsolatépítő foglalkozás, és neki is önbizalmat ad a gazdával való közös munka.

Találtam olyan ötleteket a neten kutatva, hogy megtanítható a süket kutyának egy bizonyos kutya-jelnyelv. Oltári! Amíg még hall a kutyánk, lehet, klikkerrel nekifutok, – jó mókának tűnik.

Behívás

Behívás. Na, ez okoz nekünk több fejtörést, mert a bérelt erdőnkben elengedhetem büntetlenül, hiszen gombászik, azt egyébként is póráz nélkül illik itthon űzni. De hogyan jelezzek neki?
Erre több megoldást is találtam. Az egyik, a – nekem leginkább tetsző – rezgő nyakörv (nem árammal, mielőtt valaki félreérti): ha behívom, akkor picit megrezegtetem a nyakörvet, és ő boldogan szalad hozzám. Ez az elképzelés 1.0.

Remi 10 éves – az örökifjú.

A másik a kutyasíp. Ez lenne az elképzelés 2.0. Abból már van az egyszerűbb vadászsíp– fajtáleszból, de létezik belőle valami bődületesen hangos is, úgynevezett viharsíp. Na, ilyenünk is  majd. De persze ezek használatára mind-mind meg kell tanítani a kutyát. Ezt csak azért mondom, mert látom magam előtt, ahogy a sípot megfújjátok és azonnal jön a felháborodás, mivel a kutya tojik a fejetekre. Mielőtt agyon-frusztrálná magát bárki is, és totál hülyének tartaná a kutyáját, jelzem, hogy minden eszközhasználatot meg KELL tanítani a kutyának.

Ami még felmerült plusz ötletként, az a nyakörvön a „Süket vagyok” felirat elhelyezése, ha ne adj Isten elbóklászna az öreglány (nálatok lehet öregfiú). A megtalálói – és ajánlom nekik, hogy visszaadói – is értsék miért nem reagál kb. semmire.

De ha öregszik a kutyám, a legfontosabb a türelem. Mi is megöregszünk – ha szerencsénk lesz – és biztos nem annyi idő alatt teljesítjük a Kinizsi 100-at, mint ma. 😊

További cikkeink.

Our website uses cookie files for certain website functions, security and user experience, which are stored on your computer and are unfortunately necessary for the use of the site. By using the site, you consent to the processing of these cookies.
Informations