• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

Mantrailing (személykeresés)

Mantrailing (személykeresés)

Mantrailing (személykeresés) 650 366 DogHealth
mantrailing

Személykeresés – kutyás sport

A mantrailing vagy személykeresés egy Magyarországon még kevéssé ismert kutyás sport, a szolgálati kutyázásban viszont világszerte igen elterjedt, és már hazánkban is használatos módszer. Alapja – eltűnt, vagy szökött személyek kutyákkal való kerestetése – nagy múltra tekint vissza. Nyilván nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a kutyák minden műszernél alkalmasabbak arra, hogy akár több napos nyomok alapján is eredményesen kutassák fel az embert. Az állatvilágban teljesen egyedi együttműködési készségük és képezhetőségük mellett egészen kiváló szaglásuk teszi mindezt lehetővé.

A mantrailing alapjaiban különbözik a „klasszikus” nyomkövetéstől.

Utóbbi része pl. az IPO vizsgáknak, ahol a talajtöréseket és talajon hagyott szagnyomokat pontosan követő munkát tanítanak és várnak el. A mantrailing ezzel szemben arra a tényre alapoz, hogy minden ember egyedi kipárolgással bír a teste teljes felületén, így a nyomok nemcsak a földön, hanem a levegőben is megmaradnak. Ennek különös jelentősége akkor van, ha  nem keletkeznek talajsérülések. (Ez gyakran megesik városi, aszfaltozott környezetben, vagy ha a menekülő személy pl. járművön, vagy vízben haladt. Ilyenkor a klasszikus nyomkövetés extrém nehézségekbe ütközik, és esetleg kudarcot is vall.)

Klasszikus nyomkövetés vs. mantrailing

Míg a klasszikus nyomkövetésben a kutya mélyen tartott orral, a talaj mentén dolgozik, és feladata, hogy figyelmesen, a nyomvonalhoz ragaszkodva, az esetleges elhagyott tárgyakat jelezve kövessen, addig a mantrailingben magasra tartott orral, légszimattal, a légmozgás miatt akár a keresett személy haladási útvonalától több méterre eltérve követik a nyomot, gyorsabban, nagyobb területet átvizsgálva.

Ez a keresési mód egyébként sokkal jobban megfelel a kutya természetes kereső viselkedésének, hiszen a farkas falka vadászati módszere is a légszimatos keresésen alapul. A két módszer alapjaiban különbözik egymástól, mind a kivitelezést, mind a képzés technikáját tekintve, így – amint azt angol és amerikai tapasztalatok is alátámasztják – ugyanazon kutyának mindkét módszerre való kiképzése csökkenti az eredményességet. A szolgálati kutyák esetében ezért a teljes szakosodás jellemző. (A keresési módok ennek ellenére nem egymás konkurenciái, egyik esetben az egyik, másik alkalommal a másik fajta keresés lehet eredményes, így pl. az angol rendőrségnél egy keresésnél sokszor két kutyát visznek a helyszínre, és az adott körülmények alapján döntenek, hogy melyik módszert vessék be.)

A mantrailing gyakorlati haszna mellett sportolási lehetőséget jelent kutyának és gazdának egyaránt. Kiváló lehetőség a kutya testi és szellemi kifárasztására, energiáinak jótékony levezetésére a gazdával való közös akció formájában.

A szolgálati tapasztalatok alapján a mantrailingre a vérebek, a vadászkutyák és a hosszabb lábú kopófélék a legalkalmasabbak (míg a klasszikus nyomkövetésre inkább a német juhász és malinois). De természetesen hobbiszinten gyakorlatilag bármilyen – megfelelő kondícióval rendelkező – kutyával űzhető a sport. A jó kondi a gazdinál is elengedhetetlen, hiszen megfelelő felkészítést követően akár 10-20 kilométert is meg kell tenni egy alkalommal, a lendületesen kereső kutya tempóját követve. Így összességében elmondható, hogy mozgást, természetet szerető, kalandvágyó gazda és kutya szükségeltetik, aki nem riad vissza pár tüskés bokortól, vagy vízmosástól az eredmény érdekében.

Eszközigény

A mantrailing nem tipikus csapatsport, de segítőre mindenképp szükségünk van, már a kezdetektől. (Ő engedi majd el kutyát, hogy minket megkeressen, illetve később kell valaki, aki az eltűnt személyt alakítja) Társnak türelmes és toleráns embereket érdemes választani, mert magasabb szinteken előfordulhat, hogy órákig kell várakozni a rejtekhelyen.
A kezdetekhez egy 5-10 méteres nyomkövető póráz és hám szükséges (a jó nyomkövető hám kényelmes, nem zavarja kutyát a mozgásban). A hám felhelyezésének más jelentősége is van, „bekapcsolja” a kutyát, „feloldja” a pórázfegyelem alól, és elkerülhetjük vele a véletlen rántásokból fakadó akaratlan irányítást és a kutya frusztrálását. Később mobiltelefonra, vagy GPS navigációra is szükségünk lehet (az „eltűnttel” való esetleges kapcsolatfelvételhez) és fejlámpát valamint ivóvizet és láthatósági mellényt is célszerű magunkkal vinni.

Képzés, mantrailing első lépések

Ennél a tevékenységnél alapvető, hogy megtanuljunk már a kezdetektől bízni a kutyánkban, hiszen az általa követett nyom számunkra nem érzékelhető. Ráadásul a szél nagy távolságra is viheti a nyomot, így a kutya egészen „lehetetlen” helyeken is próbálhatja azt követni.

A kutya tanítása mindig pozitív megerősítéssel történik!

mantrailing

Személykeresés – kutyás sport

Motiváció lehet eleinte a gazda, vagy más ismerős személy megkeresése, a keresett személynél lévő játék (pl. labda) vagy élelem, illetve akár őrző-védő segéd felkutatása (természetesen utóbbi csak aktívan őrző-védő munkát végző kutyáknál). Sok kutyának maga a keresés is jutalomértékű, a kopó vagy beagle tulajdonosok tudják, miről beszélek… Az egyéb kapcsolódó feladatok tanítása (pl. a megkeresett személy jelzése üléssel, fekvéssel, felugatással, vagy a szagfelvétel) klikkerrel, vagy más pozitív megerősítéses módszerrel történik.

A nyomfektetés módja eltér a hagyományostól, itt nem cél látható talajsérülések hagyása. Alacsonyabb szinten a keresett személy egy előre megbeszélt úton halad. Egy bizonyos szint felett már nem ajánlott, hogy a kutyavezető ismerje a keresett személy búvóhelyét, illetve haladási irányát, mert ebben a helyzetben akaratlanul is befolyásolhatja a kutyát.

A mantrailing elkezdése

Más jellegű (pl. IPO), keresésre irányuló előképzettséggel nem rendelkező kutyánál a tanítás a gazda megkeresésével kezdődik. A kutya először látja merre ment a gazda, azután már nem, vagy csak egy darabig (látja, merre távozik, de utána kénytelen az orrára hagyatkozni) ilyenkor még póráz nélkül rövidebb távon dolgozik. Eleinte minimálisra kell csökkenteni a zavaró körülményeket és olyan helyzetet teremteni, hogy a kutya az orrát használja (azaz a gazda ne legyen látható, és hangot is csak feltétlenül szükséges esetben adjon).

Aztán a képzés ismerős, majd idegen emberek keresésével, és a szagfelvétel tanításával folytatódik, illetve a zavaró ingerek (hosszabb nyom, időkiesés, ingergazdag környezet, más emberek, állatok, felülkeresztezett nyomok, szél, hőmérséklet és páratartalom változás) tudatos és fokozatos bevezetésével. (Egyszerre csak egy kritérium változik, tehát pl. idegen ember keresésénél eleinte visszaveszünk a már bevezetett zavaró ingerekből) A szagmintát a keresett személy legalább fél, vagy egy napig viseli eleinte. A jelzés tanításánál segít, ha a keresett személy valóban elrejtőzik. Egy nyom végén a természetesen viselkedő (pl. fal mögött simán álldogáló) embert a kutya nehezebben jelez be. A mantrailingben tárgyjelzés tanítás nincs.

Ha a kutya hibázik, a keresés újraindítását egy biztosan ismert helyes pontról kell megtenni, bíztatva a kutyát, kerülve a negatív hatásokat (pórázrántás, szidás).

Összességében a mantrailing egy összetett, a kutya természetes ösztöneit jól kihasználó tevékenység, ahol azonban a tudatos, jól felépített tanításnak, és a kutyába vetett bizalomnak legalább akkora szerepe van. Változatos és izgalmas, de elkötelezettséget és kitartást igényel.

 

K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

Similar to K9 FullFlex™ contains, in addition to the immune-boosting medicinal mushrooms (K9 Immunity™) contained in it, a large amount of high-quality natural substances specifically designed to regenerate and keep joints (connective tissues, cartilage and joints) healthy.

Areas of application

K9 FullFlex

K9 FullFlex

  • For large, fast-growing dog breeds, from a young age, to nourish and protect the bones, cartilage, and tendons, and to improve the general ability to move.
  • To alleviate the effects of increased physical stress on the joints and connective tissues of racing and working dogs.
  • For breeders, for the healthy development of the skeletal system (maintenance) of the individuals that most closely carry the breed traits.
  • In aging dogs, to preserve the elasticity and strength of the connective tissues, to delay natural wear and tear, and to preserve the dogs' mobility.
  • For the additional treatment of injury and inflammation of connective tissues (bones, cartilage, joints, etc.), as well as various orthopedic surgical interventions, to shorten the regeneration period and to reduce pain.
  • Inappropriate housing and feeding, diseases due to ageing or diseases specific to the breed (arthritis, osteoarthritis, various types of dysplasia, etc.) prevention, treatment and alleviation of symptoms.

Main ingredients of K9 FullFlex™ (4000 mg chewable tablet)

250 mg
It helps to maintain the health of joints, cartilages and tendons, helping them to regenerate and preventing further damage by maintaining and lubricating them.
 
Calcium carbonate
200 mg
A compound used to replace calcium, which is essential for the health of bones and joints. This breast relieves inflammation.
 
200 mg
Chondroitin sulphate is a major constituent of cartilage tissue due to its excellent water-binding capacity. Its water-binding capacity ensures the mechanical-elastic properties of cartilage.
 
(with Beta 1.3-1.6 glucan content)
185 mg
An immune-boosting ingredient containing medicinal mushrooms concentrates that, in addition to its general immune-boosting effects, accelerates the rebuilding process and provides the body with protection to prevent cartilage wear and tear.
 
185 mg
Thanks to its antioxidant action, it helps protect cells and supports the immune system. It slows down the ageing of cells, helps protect the body's connective tissue fibres, inhibits wrinkling and preserves the skin's water content. Its production decreases with age and external supplementation is recommended.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
If either, it is one of the key active ingredients in K9 FullFlex™. It is produced by hydrolysis from a thin rubbery membrane on the inner wall of the eggshell for improved bioavailability. This protein solution has unique properties that make it one of the most important ingredients in the product, responsible for healthy joints. Among other things, the high ESM content (100 mg per wafer) distinguishes K9 FullFlex™ from similar products.
 
Turmeric
90 mg
Turmeric's natural anti-inflammatory and analgesic properties make it a popular ingredient in joint care products, but its antioxidant content and immune-boosting effects are not negligible.
 
Boswellia serrata extract
70 mg
It is a natural NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drug) pain reliever. It acts on the same receptors as morphine, making it an immediate, long-lasting and powerful pain reliever. And it's completely safe!
 
Bovine (milk) immune protein concentrate Colostrum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
It can help reduce joint inflammation and muscle stiffness.
 

As well as

Calcium propionate, linseed, glycerin, lecithin, arrowroot, rosemary extract, vegetable oils, flavouring.

Contains eggs and milk!

Our website uses cookie files for certain website functions, security and user experience, which are stored on your computer and are unfortunately necessary for the use of the site. By using the site, you consent to the processing of these cookies.
Informations