A gyógygomba, a gyógygombák hatásai

A gyógygomba, a gyógygombák hatásai

 • 163
 •  
 •  
 • 11
 •   

A gyógygombák hatóanyagai stimulálják a szervezet immunrendszerét, gátolják a daganatok keletkezését, növekedését illetve szóródását mellékhatások nélkül.

A gyógygombák a tradicionális távol-keleti gyógyítók által régóta használt bizonyos gomba fajták, melyek többek között immunerősítő tulajdonságaiknak köszönhetően alkalmasak különböző betegségek gyógyítására.

Ezek az orvosi gombák, vagy “gyógygombák” különleges tulajdonságaik mellett, ellátják a testet a szükséges tápanyagokkal: vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel. Ezek a vegyületek elengedhetetlenek a szervezet energiatermeléséhez és a sejtek megfelelő működéséhez. Az egyes gombák más-más jótékony tulajdonságokkal bírnak. A legfontosabbak számunkra azok, melyek bevethetők a daganat elleni küzdelemben.

Egyre több figyelmet fordítanak világszerte a gyógygombák tanulmányozására. A munkát megkönnyíti, hogy a gyógygombákat már évezredek óta használjuk. Így váratlan, előre nem látható mellékhatásoktól aligha kell tartanunk.

Egyes természetes növényi eredetű hatóanyagokat, speciális, egyedi polysaccharidokat, melyek a gyógygombákban található néhány országban (például Japán) már tumor ellenes gyógyszerként is engedélyeztek.

A speciális polysaccharidok hatásukat tekintve, többek között képesek elvágni a tumorsejtek vérellátását és aktiválni az NK és falósejtek tumor ölő funkcióit, növelni az inzulin- érzékenységet és csökkenteni az inzulinszintet elősegítve ezzel a betegek gyógyulását.

 

Gyógygombák a K-9 Immunity termékekben

(K-9 Immunity™K9 Immunity Plus™K9 Full Flex™)

Agaricus blazei Murill – Mandula gomba

Mandula gomba
Mandula gomba

Hozzávetőleg 60 évvel ezelőtt, 1945-ben William Alphonso Murill nevű amerikai mikológus, addig ismeretlen új fajként Floridában írt le először egy fehér tönkű, barnás kalappal rendelkező csiperkefélét. Ez a gomba dekoratív megjelenésével, kellemes mandulára–marcipánra emlékeztető illatával és ízével hamar népszerű lett a világon.

Az Agaricus blazei napjaink egyik igen intenzíven kutatott faja lett. Bebizonyosodott róla, hogy egyes baktériumos és vírusos betegségekben pozitív hatással van a gyógyulásra. Szintén kiegészítő kezelője egyes rákbetegségeknek és cukorbetegek is fogyaszthatják. Ez az egyik ok, amiért napjainkra igen keresettek lettek az ebből a gombából előállított szárított, kapszulázott termékek szerte a világon.

A gomba hatóanyagai

 • Polysaccharidák: Lentinan 23,5 szer nagyobb mennyiség található benne, mint az átlagos gombákban. Japánban 1985 óta gyógyszerként használják a különböző daganatos megbetegedések és egyéb immunhiányos állapotok javítására.
 • Szteroidok: 6 féle szteroidot tudtak kinyerni a gomba testéből
 • Lipidek és Lektinek

A gombának tulajdonított hatások

 • növeli az immunrendszer védekezőképességét
 • csökkenti a koleszterin szintet
 • jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre
 • javítja a májműködést
 • csökkenti az inzulin rezisztenciát

http://en.wikipedia.org/wiki/Agaricus_blazei

http://findmeacure.com/2010/05/27/agaricus-blazei-mushroom/

 

Cordyceps sinensis – Hernyógomba

Hernyógomba
Hernyógomba

A hernyógombát ősidők óta Ázsia legértékesebb anyagai közé sorolják – a Cordyceps drágább volt az ezüstnél is! A gomba Tibet magaslatain egy bizonyos rovar lárváin élősködve, a föld alatt fejlődik ki, míg ki nem nő a földből.Az ősi kínai medicina ismert szerepelője, a Cordyceps sinensis, azaz a kínai hernyógomba laboratóriumi kísérletekben csökkentette a rákos daganatok növekedését. A Cordyceps gombát több országban is a sugárkezelés és kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére használják, mint alternatív készítményt.

A nottinghami egyetem kutatói azonban kimutatták, hogy a kínai hernyógomba aktív összetevője, a cordycepin képes a daganat sejtek növekedését lassítani.

Ez a hatás kétféleképpen történhet, attól függően, hogy mekkora dózist kap a beteg:

 • Alacsony dózisban a cordycepin megzavarja az mRNA (messenger RNS) működését, ami arra ösztönzi a tumor sejtet, hogy fehérjét építsen.
 • Nagyobb dózisban a Cordyceps gomba kivonat közvetlenül fehérje termelésre buzdítja a sejteket.

Bár ez a két folyamat technikailag különböző, mindkettő bekövetkezhet, mivel a cordycepin hatással van a sejtek fehérje termelésére. A Cancer Research UK szerint a Cordyceps gombának rák megelőző, anti-tumor, valamint metasztázis (áttét) gátló tulajdonsága van.

Kínai és japán kutatók vizsgálták a Cordyceps sinensis rákos daganatokra gyakorolt jótékony hatásait. Egy kutatás során az 50 tüdőrákos beteg 46%-ában volt tapasztalható a tumor méretének csökkenése. Japán kutatók szerint a Cordyceps sinensis növeli az immunrendszer működését, ezáltal a szervezet ellenálló képességét a rákos sejtekkel szemben. Állításukat egérkísérletekkel bizonyították. Valamint a Cordyceps sinensis elősegíti az immunrendszer működését és a szervezet ellenálló képességét.

(Forrás: Dr. Zhu at the Journal of Alternative and Complementary Medicine 1998)

http://antalvali.com/hirek/egy-igeret-a-rakkutatasban-a-cordyceps-gyogygomba.html

http://ortomolekularis.blogspot.com/2010/03/cordyceps-egy-furcsa-gomba.html

 

Ganoderma lucidum – Pecsétviaszgomba

Pecsétviaszgomba
Pecsétviaszgomba

Pecsétviaszgomba, reishi, lingzhi, lakkostapló. Sok néven illetik világszerte a Ganoderma lucidum gyógygombát, mely a világ számos területén megtalálható.Kínában már 4000 éve az egyik leghatékonyabb gyógyító növényként tartják számon. Az első írásos emlékek 2000 éves múltra tekintenek vissza.

A pecsétviaszgomba Japánban talán a legelfogadottabb gyógygomba, melynek az alábbi hatásokat tulajdonítják:

 • Gyulladás csökkentő és simaizom lazító hatás.
 • Vércukor csökkentő hatás – ganoderan A és B.
 • Vérnyomás csökkentő, nyugtató hatás – adenozin, triterpének, ganoderol A és B.
 • Antihisztamin szerű, allergiát gyógyító hatás – C és D típusú ganoder savak.
 • Daganatsejtekre gyakorolt gátló hatás – ganodersav T és Z, valamint óriás poliszacharidok.
 • Koleszterin és vérzsír csökkentő hatás – ganodersav származékok.

A kiterjedt szakirodalom szerint elsősorban máj-, tüdő-, gyomor-, bél-, prosztatarák és bizonyos leukémia féleségek esetében került sor olyan vizsgálatokra, amelyek alapján, főleg a távol-keleti országokban (Kína, Japán, Korea) kiegészítő kezelésként kifejezetten javasolják a ganoderma fogyasztását. Külön kiemelik ezek a tanulmányok a ganoderma béta-glükán tartalmát, és azt, hogy a béta-glükánok hatékonysága C-vitaminnal kombinálva növelhető. A béta-glükánok szerepe szintén nem elhanyagolható, amikor a gomba tumor sejtekre és az immunrendszerre gyakorolt hatását elemezzük.

http://antalvali.com/ganoderma.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Ganoderma_lucidum

 

Lentinula edodes – Shii-take

Shii-take
Shii-take

Előnyös tulajdonsága, amely különösen keringési problémákkal küzdők számára teszi kedvezővé fogyasztását, hogy jelentős a kálium és foszfor tartalma, ugyanakkor kevés nátriumot tartalmaz. A gomba ugyanakkor, – pontosabban a benne lévő eritadenin vegyület – a szervezet lipoproteinjeit kevesebb zsír és több fehérje tartalmúvá alakítja, csökkentve a vér koleszterinszintjét. Kísérletek szerint csökkenti a vérnyomást és gátolja a trombózis képződését is.

A shii-take gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Számos összetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb a poliszacharida lentinan -, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkezik. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lentinan hatására egyrészt biológiailag aktív anyagok termelődnek, melyek ösztönzik a szervezet immunrendszerének működését, másrészt fokozzák a vérben levő falósejtek (makrofágok) aktivitását. Ez a magyarázata a gomba allergia- és gyulladáscsökkentő hatásának is. A shii-take mindemellett bakteriosztatikus hatású is, gátolja több baktériumfaj szaporodását.

http://www.cordycepsreishiextracts.com/shiitake_extract_lentinula_edodes.htm

 

Grifola frondosa – Óriás bokrostapló gomba

Óriás bokrostapló gomba
Óriás bokrostapló gomba

A Grifola frondosa különböző területeken kifejtett gyógyító hatásait az 1980-as években ismerték fel. Ekkor mutatták ki azt is, hogy a Grifola frondosa bizonyos részei anti-tumor, vércukor csökkentő, májerősítő és immunrendszer támogató tulajdonságokkal rendelkeznek. A Grifola frondosa vércsökkentő hatása, magas ergosterin tartalmának köszönhetően jelentősen hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez. Valószínűleg oszteoporózis (csonttömeg vesztés) elleni hatásához más, komplex természetes anyagok is hozzájárulhatnak. A Grifola frondosa olcsó alternatívája lehet a vércukorszint csökkentést célzó kiegészítő terápiáknak vércukorszint csökkentő hatásának köszönhetően. A Grifola Frondosa rendkívül hatékonynak bizonyult emlő- és tüdődaganat kiegészítő terápiájában.

http://en.wikipedia.org/wiki/Grifola_frondosa

 

Coriolus versicolor – Lepketaplógomba

Lepketaplógomba
Lepketaplógomba

A Lepketaplót egyes országokban rendszeresen termesztik természetes poliszacharidok, a Béta-glükán (PSK) és a poliszacharid-peptid (PSP) előállítására. Az ebből készült gyógyszereket daganatos betegek terápiájában alkalmazzák kiegészítésként a műtét, a sugárkezelés és a kemoterápia mellékhatásainak csökkentésére. A PSK Japánban általánosan használt rákellenes gyógyszer. A gombakivonat amellett, hogy csökkenti a „hagyományos” terápiák negatív hatásait, kedvező hatással van az immunrendszerre is.

http://www.cancer.org/Treatment/TreatmentsandSideEffects/ComplementaryandAlternativeMedicine/DietandNutrition/coriolus-versicolor

 

„Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill nevű gombák hatóanyagai stimulálják a szervezet immunrendszerét, amelyek a daganatok keletkezését, növekedését illetve szóródását gátolják minden káros mellékhatás nélkül. Igen kedvező lehet a daganat sebészeti eltávolításával, besugárzással és kemoterápia alkalmazásával a polysaccharidok hatása. Feltétlen említést érdemel, hogy Japánban a polysaccharidok egyik hatóanyaga regisztrált, hivatalosan alkalmazott tumor-ellenes gyógyszer. Mivel a Grifola frondosa, Ganoderma lucidum és Agaricus blazei Murill nevű gombák sűrített por keverékének fogyasztása pl. tea formájában lényegében minden hatóanyagot biztosít, ezért használata hasznos lehet a daganatban szenvedők gyógyulásának elősegítésében és életminőségük javításában.”

(Professzor Dr. Fachet József, rákkutató, imunológus)

Kérjük, engedélyezd, hogy sütiket (cookie-k) használhassunk. Ezek segítségével honlapunk használatát pontosabban tudjuk mérni, így teljesebb körű és személyre szabottabb szolgáltatást tudunk nyújtani. Weboldalunk használatával jóváhagyod a sütik használatát. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás