• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

A könyökizületi diszplázia kutyáknál

A könyökizületi diszplázia kutyáknál 650 366 Kutyaegészség

A könyökízületi diszplázia a csípődiszplázia után a második leggyakoribb, örökletes mozgásszervi betegség. Elsősorban a nagytestű kutyáknál gyakori.

A könyökízületi diszplázia leírása

A könyökízületi diszplázia lényege, hogy a könyökízületet alkotó karcsont és két alkarcsont egymással érintkező ízületi felszíne nem illeszkedik megfelelően egymáshoz.

Könyökízület diszplázia leírása

Könyökízület diszplázia leírása

Ennek következtében helyenként (a túl szoros illeszkedés következtében) feszülés, más helyen pedig (a túl laza illeszkedés miatt) instabilitás jön létre a diszpláziás könyökízületben. Az illeszkedési hibákból eredően a könyökízületben porcleválások (anconeus és coronoideus leválás), porcdegeneráció (oszteokondró-zis dissecans), porckopásokkal, porcfelrakódásokkal kísért degeneratív ízületi betegség, arthrosis jön létre.

The könyökízületi diszplázia enyhe formájára az enyhe könyökízületi arthrosis jellemző. A súlyos könyökdiszpláziára a könyökízület porcainak leválása (anconeus ill. coronoideus leválás, könyök OCD), nagyfokú könyökízületi inkongruencia (könyökízületi lépcső), valamint súlyos könyök arthrosis jellemző.

A könyökízületi diszplázia fokozatai

The csípődiszpláziához hasonlóan a könyök diszplázia esetében is megkülönböztetünk:

 • Tenyésztési szempontból diszpláziás kutyát
  (a betegséget ugyan hordozó és örökítő, nem megfelelő ízületi felépítésű (röntgennel is igazolható), de tünetmentes, gyógykezelésre nem szoruló kutya)
 • Klinikailag diszpláziás kutyát
  (a betegséget hordozó és örökítő, nem megfelelő ízületi felépítésű (röntgennel is igazolható), a betegség miatt mozgászavarral járó, sánta, kezelésre szoruló kutyát)

A tenyésztői szempontból enyhe könyökdiszpláziás kutya akár sántaság mentesen is leélheti az életét, de örökíti a betegséget.

A könyökízületi diszplázia szűrése, kezelése

A könyök diszplázia előzetes szűrővizsgálatát hat-hét hónaposan, végleges szűrését egy éves kor után végzik. Fontos tudni, hogy minden kölyökkori (5-9 hónapos kor) sántaság hátterében állhat könyökdiszplázia is. Ha a kölyökkori könyökdiszpláziát nem veszik időben észre és nem kerül időben műtétre, annak visszafordíthatatlan következményei lehetnek, a kutya későbbi életére, illetve mozgására nézve.

Minden fiatalkori sántaságot alaposan (röntgennel) ki kell vizsgálni és súlyos diszplázia esetén azonnal meg kell tenni a szükséges lépéseket.

 

A fiatal korban jelentkező könyök diszplázia jele a mellső lábakon jelentkező vissza-vissza térő sántaság, ami ugyan fájdalomcsillapítóval javulhat, de teljesen nem szűnik meg.

Könyökízületi diszplázia szűrés

Könyökízületi diszplázia szűrés

Mindemellett észrevehető a könyökízületek duzzanata is. Ezen tünetek észlelésekor haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz. Az idős korban jelentkező könyökizületi diszpláziára a pihentetés után kialakuló, visszatérő sántaság jellemző. A könyök diszpláziás kutya könyökízülete duzzadt, nyújtása-hajlítása korlátozott, illetve fájdalmas. A röntgenfelvételen ilyenkor porcleválások, porckopások, valamint porcfelra-kódások láthatók. Súlyos könyök diszplázia esetén fiatal korban minden esetben műtét javasolt. Idős kori könyökdiszplázia esetén gyógyszeres kezelés, esetleg műtéti megoldások javasoltak. Fontos tudni, hogy a fiatal korban nem megoperált, súlyos időskori könyökízületi arthrosis esetén már nem létezik jól használható műtéti megoldás, leginkább csak a gyógyszeres kezelés marad.

The kutya helyes táplálásával, mozgatásával, megfelelő táplálékkiegészítővel a diszplázia kialakulásának esélye, illetve a már meglévő tünetek súlyosbodása nagy mértékben csökkenthető!

forrás: diszplazia.hu


 

K9 FullFlex™

Porckopás gátló anyagokban, glükozaminoglikánban(GAG) és kondroitin-szulfátban gazdag táplálékkiegészítő.

The K9 FullFlex™ a benne található immunerősítő gyógygombákon (K-9 Immunity™) kívül nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz.

Alkalmazási területek

K9 FullFlex™

K9 FullFlex™

 • A nagytestű, gyorsan növő kutyafajtáknál kölyökkortól a csontok, porcok, inak táplálására, védelmére, az általános mozgás-képesség javítására.
 • Verseny-, és munkakutyáknál az ízületekre és kötőszövetekre ható fokozott fizikai igénybevétel hatásainak enyhítésére.
 • Tenyésztőknek, a fajtajegyeket leginkább magukon viselő egyedek csontrendszerének (tartásának) egészséges fejlődéséért.
 • Idősödő kutyáknál a kötőszövetek rugalmasságának és erejének megőrzésére, a természetes kopások késlelteté-sére, a kutyák mozgékonyságának megőrzésére.
 • A kötőszövetek (csont, porc, ízület, stb.) sérülése, gyulladása, valamint a különböző ortopéd sebészeti beavatkozások kiegészítő kezelésére, a regenerációs időszak lerövidítésére és a fájdalom csökkentésére.
 • A nem megfelelő tartási, illetve táplálási mód, a korosodás következtében kialakult, vagy a fajtára jellemző betegségek (arthritis, osteoarthritis, különböző típusú diszpláziák, stb.) megelőzésére, kezelésére, tüneteik enyhítésére.

 

A K9 FullFlex™ főbb összetevői (4000 mg-os rágótabletta)

250 mg
Segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja azokat, „kenést” biztosít számukra.
 
Kalcium karbonát
200 mg
A csontok és ízületek egészségéhez elengedhetetlenül szükséges kalcium pótlására használt vegyület. E mellet enyhíti a gyulladást.
 
200 mg
A kondroitin-szulfát kiváló vízmegkötő képessége miatt a porcszövet egyik fő alkotóeleme. Vízmegkötő képessége biztosítja a porcok mechanikus-elasztikus tulajdonságait.
 
(Beta 1,3-1,6 glükán tartalommal)
185 mg
Egy olyan medicinal mushrooms. koncentrátumokat tartalmazó immunerősítő összetevő, mely általános immunerősítő hatásai mellett gyorsítja az újjáépítési folyamatot, és védelemmel látja el a szervezetet az elhasználódás okozta porckopások megelőzése érdekében.
 
185 mg
Antioxidáns hatásának köszönhetően segíti a sejtek védelmét és támogatja az immunrendszert. Lassítja a sejtek öregedését, részt vesz a szervezet kötőszöveti rostjainak védelmében, a bőr ráncosodásának gátlásában, víztartalmának megőrzésében. A kor előrehaladtával termelődése csökken, külső pótlása javasolt.
 
Hidrolizált tojáshéj hártyából nyert fehérje (ESM)
100 mg
Ha valamelyik, akkor ez az egyik a K9 FullFlex™ legfontosabb hatóanyagai közül. A tojáshéj belső falán található vékony gumiszerű hártyából hidrolízissel állítják elő a jobb biológiai hozzáférhetőség érdekében. Ez a fehérje oldat a különleges tulajdonságai révén a termék egyik legfontosabb – az egészséges ízületekért felelős – alapanyaga. Többek közt a magas (ostyánként 100 mg) ESM tartalom emeli ki a K9 FullFlex™-et a hasonló termékek közül.
 
Kurkuma
90 mg
A kurkuma természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása miatt kedvelt összetevője az ízületerősítő termékeknek, de antioxidáns tartalma és immunerősítő hatása sem elhanyagolható.
 
Boswellia serrata kivonat
70 mg
Egy természetes, NSAID (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő) fájdalomcsökkentő elegy. A morfiummal azonos receptorokra hat, ezáltal azonnali, hosszan tartó, és erős fájdalomcsillapító. És teljesen biztonságos!
 
Szarvasmarhából származó (tej) immun-protein koncentrátum
 
25 mg
 
 
Piper nigrum
(feketebors)
10 mg
Segíthet csökkenteni az ízületi gyulladást és az izmok merevségét.
 

 

Valamint

Kalcium propionát, lenmag, glicerin, lecitin, nyílgyökér, rozmaring kivonat, növényi olajok, ízanyag.

Tojást és tejet tartalmaz!