• K9 DogHealth - Immune boosting, cartilage strengthening products for dogs.

A daganatos kutya táplálása

A daganatos kutya táplálása

A daganatos kutya táplálása 650 366 DogHealth

A kutya fajtájától és a daganat típusától függően többféle terápia létezik a rákos megbetegedés kezelésére. Azonban az alkalmazott kezeléstől függetlenül az egyik legfontosabb fegyver a daganattal szemben a daganatos kutya táplálása, megfelelő etetése!

A testben zajló minden folyamat függ az elfogyasztott táplálék minőségétől. Ha a lehető legjobb eredményt szeretné elérni a daganat elleni terápia során, meg kell adnia kutyájának a megfelelő eszközöket a rák elleni küzdelemhez és a további szövődmények kialakulásának megakadályozásához.

A kutyák ritkán pusztulnak el rákban. Általában valamilyen – tipikusan daganat okozta – másodlagos betegségben (pl.: máj, vagy veseelégtelenség) múlnak ki, melyek kialakulásának kockázata megfelelő étrenddel, nagymértékben csökkenthető.

A daganatos kutya táplálása és az immunrendszer helyreállítása

Mikor a kutyánknál daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, az első feladat visszaállítani az immunrendszer normális működését, melyhez a K9 Immunity™, K9 Transfer Factor™ and K9 Omega™ készítmények együttes használata hathatós segítséget nyújt.

Az Omega zsírsavak jótékony hatása szív-, és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében már régóta jól ismert. Az azonban már kevésbé, hogy a rákbetegségek megelőzésében és bizonyos rákos daganatok kezelésében is meghatározó szerepet játszhatnak. Az édesvízi és tengeri halak teste nagyon gazdag ezekben a zsírsavakban.

Az általunk forgalmazott K9 Omega™ az Aloha Medicinals Inc. legújabb fejlesztése. Nagy tisztaságú és magas koncentráltságú, megfelelő omega 3, omega 6 arányú zsírsav tartalma révén biztosítja a kutyák számára elegendő napi mennyiséget. (1 db 1000 mg-os kapszula / 9 ttkg.)

A daganatos kutya táplálása

Helyes étrend kutyáknak

Helyes étrend kutyáknak

Az első szabály a már daganatos, illetve megelőző étrendnél: KEVESEBB GABONA!

Az egészséges és a daganatos kutya szervezete is nagy mennyiségű új szövetet állít elő, ehhez azonban elegendő fehérjére és sejthártya képzésére (Omega-3, Omega-6 zsírsavak) alkalmas összetevőkre van szüksége. Ha az étrend nem tartalmaz elegendőt, a szervezet a test más területeiről vonja el a szükséges mennyiséget, ami izomvesztéshez, de akár veseelégtelenséghez, vagy májrákhoz is vezethet.

Azonban ezek a szövődmények a helyes étrend kialakításával általában elkerülhetők.

A kutya elsődleges tápláléka az elmúlt 10 millió évben a hús volt.

Helyes étrend kutyáknak

A legtöbb, kereskedelemben kapható kutyatáp alapanyaga a rizs, búza, vagy a kukorica. Azonban, ha megnézzük a kutyát a természetben, sosem látjuk rizs-, vagy búzaföldön legelészni. Nem növényevőnek született, ezért szervezete nem állít elő a gabona lebontásához szükséges enzimet. A rizs és a kukorica kitűnő (olcsó) adalékanyag a kutyaeledel gyártójának, azonban nem megfelelő kedvencünknek.

Nézze meg a kutyatáp címkéjét. Majdnem minden táp tartalmaz gabonafélét, azonban a fő összetevők között valamilyen húsnak kell lennie, a gabonának pedig valahol lejjebb a listában. Ha a gabona a címkén elöl, a fő összetevők között szerepel, válasszon másik tápot! Azért, mert egy kutyaeledel drága, még nem biztos, hogy jó!

Daganatos kutyánál a megfelelő bolti tápot is ki kell egészíteni további állati fehérje forrással.
Szabadon adható neki többek között konzerv szardínia, túró, tojás és bármilyen hús a hamburgertől a háztáji csirkéig.

 • K9 InuExtra® - Immune booster for elderly, cancerous dogs

  K9 InuExtra®

  • Additional anti-tumour treatment
  • For sport, competition and working dogs to enhance performance
  • To support the immune system in ageing dogs
  25 800 Ft
Egyes állatorvosok a nyers étrendet ajánlják, míg mások a főzést javasolják. Amellett, hogy a kutyák alapvetően nem főznek a természetben, a „nyersen vagy főzve” kérdésnél sokkal fontosabb az étrend állati eredetű fehérje és zsír tartalma.
Ne feledje, kutyája elsősorban húsevő (nyersen) és akkor hozza ki magából a legtöbbet, ha azt eszi, amire született.

Helyes étrend kutyáknak

A magas fehérje és esszenciális zsírsav bevitel kombinálva az alacsony szénhidrát tartalommal, (ez lehetőleg nyersen fogyasztva) a helyes étrend alapja!
Azonban mindenképp egyeztessen állatorvosával hogy kutyája állapota megfelelő-e egy zsírsav, és fehérje dús étrendhez. (Különösen hasnyálmirigy, vese, máj, vagy lép probléma, illetve diszplázia hajlam esetén.)

A legtöbb daganatos kutya esetében sokat javít állapotukon a gabonamentes táp, kiegészítve főtt, vagy nyers ételekkel. 

Ha kutyája többnyire főtt ételt evett és kíváncsi hogyan reagál a nyers ételekre, célszerű étkezésről étkezésre haladni a nyers étrend felé. A kutyák gyomorsava jóval erősebb, mint az embereké, ezért sokkal kevésbé hajlamos a bakteriális fertőzésekre. Az erős gyomorsav miatt képesek megemészteni például a csontot is.

A daganatos kutya táplálása és a BARF

A nyers étrend, vagy BARF feeding, (biológiailag megfelelő nyers táplálék) étrend, 75% húsból és 25% zöldségből/gyümölcsből áll.

Összetevői:

 • Nyers csont – a főtt, vagy füstölt csont szálkásra törik!
 • Hús – darabolva, vagy darálva (csirke, pulyka, sertés, marha, stb.)
 • Zöldségek  – brokkoli, spenót, zeller, paprika, káposzta, stb.
 • Gyümölcs – bármilyen alma, körte, citrusféle, stb. (banán nem)
 • Egyéb finomságok – egész tojás, lenmag, fokhagyma (módjával), lucerna, kefir, túró, joghurt, stb.

Például joghurt és túró összekeverve gyümölcsökkel/zöldségekkel általában a kutyák egyik kedvence.

Recept:

Helyes étrend kutyáknak1 heti nyers húspogácsa adag egy 23 kg-os aktív kutya számára:

 • 1,8 kg bármilyen, akár többféle nyers darált hús,
 • 2 csésze (kecske) tej, vagy 1 csésze joghurt, vagy 1 csésze túró,
 • 3 tojás,
 • 1 alma,
 • 1 nagyon kicsi gerezd fokhagyma,
 • 2 répa,
 • 0,7 kg vegyes zöldség (például brokkoli, cukkini, kelkáposzta, spenót)

Az alapanyagokat darálja össze, készítsen húspogácsákat, mint a fasírtnál és fagyassza le.

Minden kutyának más és más a táplálék igénye. Általában testsúlyuk 2%-ának megfelelő mennyiséget esznek meg naponta, azonban egy aktívabb, vagy gyorsabb anyagcseréjű kutya a 3-4%-át is elfogyasztja.

A fenti csak egy példa a húsból, zöldségből és gyümölcsből összeállítható számtalan recept közül. A változatos étrend jó a kutyának is, hisz sokféle tápanyagot biztosít kedvencünknek.

A daganatos kutya táplálása és az étrend-kiegészítők

Egyéb-étrend kiegészítők, melyek javítják a kemoterápia hatását

 • E-vitamin 400 IU / nap,
 • Szelénium – 100 µg / nap,
 • Béta-karotin – vagy nyers répa (akár darálva), ha a kutya megeszi,
 • Zöld tea-kivonat (koffeinmentes) 50 – 100 mg / nap
 • Szőlőmag-kivonat
 • Quercetin

Míg az antioxidánsok egyes kemoterápiás gyógyszerek eredményességét javítják, addig más típusú gyógyszerek a hatásait csökkenthetik. Kérjük, egyeztessen az onkológussal az alkalmazható szerekről.

A sejtmembrán stabilizátorok, mint az Omega-3 zsírsav, a gamma-linolenic sav és a Q10 koenzim szintén fontos összetevők. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak, mind a megelőzésben, mind a már kialakult daganattal szemben.
Azonban ne adjon külön C vitamint a kutyának (ha csak az állatorvosa nem javasolja), hiszen a kutyák szervezete képes előállítani a szükséges mennyiséget.

Sok állatorvos azt javasolja, hogy három nappal a sugárkezelés vagy a kemoterápia előtt, illetve a kezelés befejezése után egy hétig az állat ne kapjon antioxidánsokat. Ez egy korábbi szemlélet, és nem biztos, hogy a legaktuálisabb. 

A daganatos kutya táplálása kulcsfontosságú része a kezelésnek, ezért mindenképpen egyeztessen onkológusával a kezelés maximális hatékonyságának érdekében.


K9 Immunity™

K9 Immunity

K9 Immunity

Immunomodulating food supplement for dogs with the natural power of 6 different medicinal mushrooms .

Similar to K9 Immunity was developed for guide dogs suffering from cancer, but is now available for all dogs. It has already been used with outstanding success in more than 10,000 dogs suffering from cancer!

Similar to K9 Immunity™ contains immunomodulatory compounds called heteropolysaccharides, including PSK, PSP, and Lentinan, which are the three most commonly used anticancer compounds. It also contains nearly 200 other closely related polysaccharides that help the immune system function properly.

Similar to K9 Immunity™ is made from 100% USDA (US Department of Agriculture) and EU Certified Organic approved ingredients, under strict GMP (Good Manufacturing Practices) and FDA (US Food and Drug Administration) recommendations. All-natural, non-toxic, 100% certified pure ingredients manufactured by Aloha Medicinals Inc.

Our website uses cookie files for certain website functions, security and user experience, which are stored on your computer and are unfortunately necessary for the use of the site. By using the site, you consent to the processing of these cookies.
Informations